July 01, 2015

30.06.2015 Україна: Головні теми доби -"Нафтогаз" призупинив закупівлю газу у "Газпрому"

"Нафтогаз" призупинив закупівлю газу у "Газпрому"
"Нафтогаз" призупинив закупівлю газу у "Газпрому"

Головні події і теми дня 30.06.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Тристоронні газові перемовини у Відні завершилися безрезультатно. "Нафтогаз" призупинив закупівлю газу у "Газпрому".
  • Пожежа у Чорнобильській зоні.
  • Греція на порозі дефолту та можливого виходу із єврозони.

В Україні

  • Газові перемовини України, ЄС і Росії у Відні завершилися без результатів, за жодним із пунктів угоди компромісу не досягнуто. "Нафтогаз" оголосив про припинення закупівлі газу у "Газпрому", починаючи з 1 липня. Усі імпортні транзитні контракти, як і раніше, виконуються в повному обсязі.
    Газпром продовжує поставляти газ до окупованого Донбасу, незважаючи на відмову України його оплачувати, і вважає цей обсяг боргом "Нафтогазу".
  • Верховна Рада готова скасувати норму про обов'язкове використання касових апаратів приватними підприємцями з невисокими доходами. Провалено важливий законопроект про дерегуляцію, що передбачає скасування безлічі законодавчих актів і кодексів.
    Верховна Рада дозволила збільшувати розмір орендної плати на землі, що перебувають у комунальній і державній власності, раніше обмежений 12 %   нормативної грошової оцінки.
    Депутати визнали запропоновані представниками пропрезидентської партії зміни до закону про вибори до Верховної Ради лобіюванням інтересів цієї політичної  сили та відхилили законопроект.
    Депутати парламенту дали дозвіл на арешт голови апеляційного суду Києва.
  • Завершилася тристороння зустріч у Вашингтоні між комітетом кредиторів, представниками українського уряду та МВФ. Домовленостей досягти не вдалося, проте сторони узгодили свої позиції з питання реструктуризації державного боргу України та прогнозу здатності країни виплатити борг. За твердженням міністра фінансів Яресько, переговори були суто технічними, і її участь в них не передбачалася.
  • Офіційний курс гривні щодо основних валют майже не змінився: 21,01 грн/$ (-0,01 грн), 23,50 грн/€ (-0,04 грн), 3,76 грн/10 руб (-0,07 грн).

Війна

  • Глава Генерального штабу Муженко повідомив про підготовку найближчим часом наступу бойовиків. Протягом доби вони вели розвідку боєм практично на всіх напрямках. Позиції українських військ більше 50 разів піддалися обстрілам. Гарячими точками залишалися околиці Маріуполя й Донецька, Станиця Луганська, Золоте, населені пункти на трасі "Бахмутка". За офіційними даними, поранено троє військовослужбовців. Недалеко від Тельманового українською авіарозвідкою виявлено велике скупчення військ і техніки, що вважається ознакою підготовки наступальної операції.
  • Звіт місії ОБСЄ свідчить, що сторони конфлікту не відвели від лінії розмежування в Донбасі важкі озброєння, а бойовики відмовляються допускати спостерігачів до місць базування техніки та проводити її інспекцію. На думку спікера Адміністрації президента з питань АТО Лисенка, відведення озброєнь калібром менше 100 мм не має сенсу, оскільки не виконано попередню угоду про відведення важких озброєнь.
  • Електропостачання споживачів в окупованому Росією Криму в даний час здійснюється у звичайному режимі, незважаючи на заяву Мінерго РФ про припинення постачання до Криму з України.

Україна та світ

  • Кредитори достроково припинили надання Греції фінансової допомоги. У ході переговорів компромісу з основних спірних питань не досягнуто. МВФ підтвердив, що Греція не перевела черговий платіж у сумі €1,5 млр. 10 липня країна має виплатити майже € 2 млрд держателям державних облігацій, а 20 липня – ще €3,5 млрд Європейському Центробанку. На 1 липня намічено чергові збори клубу кредиторів. До 2 липня уряд закрив усі банки та обмежив зняття грошей у банкоматах. Якщо 5 липня на референдумі населення проголосує за прийняття умов кредиторів про введення режиму жорсткої економії, то уряд піде у відставку.
  • Поки не ясно, чи буде оголошено дефолт Грецією, оскільки про подію оголошуються не кредитор, а позичальник. ЄС і МВФ з 2010 року надали країні кредити майже на €250 млрд. 2012 року відбулося часткове списання заборгованості, проте наразі обсяг боргу країни перевищує €315 млрд (175 % ВВП).
  • Переговори щодо ядерної програми Ірану, які за планом мали завершитися 30 червня підписанням всеосяжної угоди, подовжені до 7 липня. Державний департамент США назвав затягування переговорів простим технічним розширенням раніше встановлених термінів для досягнення довготермінового результату.
  • Прибалтійські країни вважають провокацією повідомлення про розслідування РФ законності визнання їх незалежності.

Тренди


  • Україна вбачає розвиток подій у Греції одним із можливих сценаріїв розвитку подій у разі оголошення суверенного дефолту з виплати боргів, можливість якого передбачено законом про мораторій на виплати, що прийнятий Верховною Радою в травні.
  • Введені на пивному ринку з 1 липня обмеження, що дорівнюють пиво до алкогольних напоїв, знизять оборот виробників за рахунок додаткових платежів, ускладнення процесу реєстрації і реклами. Для багатьох роздрібних торговців нові правила стануть приводом для відмови від продажів. Експерти ринку прогнозують зростання цін на пиво та скорочення його споживання, що, урешті-решт, може призвести до зменшення надходжень до бюджету.
  • На думку експертів, текст змін до Конституції підготовлений Адміністрацією президента Порошенка, а не став плодом роботи Конституційної комісії, члени якої були поставлені перед фактом. Текст змін містить у заключній частині положення про закріплення особливого статусу окремих регіонів Донбасу, що суперечить духу документа про рівність громадян перед законом та є плодом зовнішньополітичного компромісу, а не консенсусу в суспільстві. Це може призвести до усвідомлення громадянами необов'язковості норм Основного закону.

No comments:

Post a Comment