June 11, 2015

10.06.2015 Україна: Головні теми доби - Жебрівський замінить Кіхтенко на посаді глави Донецької військово-цивільної адміністрації

Жебрівський замінить Кіхтенко на посаді глави Донецької військово-цивільної адміністрації
Жебрівський замінить Кіхтенко на посаді глави Донецької військово-цивільної адміністрації

Головні події і теми дня 10.06.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Жебрівський замінить Кіхтенко на посаді глави Донецької військово-цивільної адміністрації.
  • Велика пожежа на нафтобазі під Києвом триває.
  • Візит Путіна до Ватикану та Італії.
  • Підприємці на знак протесту перекрили одну із магістралей столиці.
  • Знайшовся організатор акції на Майдані Ташбаев.

В Україні

  • Звільнено голову Донецької військово-цивільної адміністрації Кіхтенка. На його місце планують призначити заступника Генерального прокурора Жебрівського.
  • Міністерство економічного розвитку повідомило, що загальна вартість проектів технічної допомоги, що реалізуються в Україні зарубіжними партнерами, становить $3,3 млрд.
  • До державної власності повернено контрольний пакет акцій Запорізького алюмінієвого комбінату, відібраний у російських інвесторів, які не виконали інвестиційні зобов'язання.
    Укроборонпром звільнив директора харківського заводу ім. Малишева, що спеціалізується на ремонті та виробництві сучасної бронетехніки.
  • Заступник голови МВФ Ліптон заявив, що співпраця з Україною продовжиться, навіть якщо основний борг перед міжнародними кредиторами не буде реструктуризовано. Головним є виконання зобов'язань перед МВФ. Міністр фінансів Яресько попередила: якщо не буде досягнуто згоди з кредиторами, Україна змушена буде застосувати мораторій на повернення боргів.
  • Нацбанк скоротив обсяги рефінансування комерційних банків майже в 10 разів. За травень були видані кредити шести банкам на загальну суму 1,4 млрд грн. НБУ зазначає, що ситуація на валютному ринку стабілізувалася.
    Офіційний курс гривні змінився незначно: 21,15 грн/$ (-0,02 грн), 23,86 грн/€ (+0,05 грн), 3,86 грн/10 руб (+0,07 грн).

Київ

  • Під Києвом триває пожежа на великій  нафтобазі, загинуло не менше чотирьох осіб, більше десятка – дістали важких опіків, двоє – вважаються зниклими безвісти. МВС порушило кримінальну справу за фактом пожежі й підозрює керівництво компанії – власника бази у виготуванні фальсифікованого палива та порушенні технологічних норм при будівництві об'єкта.
  • Одну з головних магістралей столиці, проспект Бажана, перекрили підприємці, які протестують проти знесення їхніх магазинів і наметів у підземному переході та біля метро "Харківська". Вони вимагають від мерії вирішення конфлікту шляхом переговорів.

Війна

  • Інтенсивність бойових дій у Донбасі неухильно зростає, бойовики все частіше використовують важку бронетехніку та артилерію. За попередню добу, згідно з офіційними повідомленнями, поранено восьмеро військовослужбовців. Уночі обстріли українських позицій різко посилилися, особливо у Широкиному та населених пунктах біля Донецького аеропорту. Спостерігачі відзначають появу у бойовиків новітніх російських систем залпового вогню. Останній пункт пропуску на окуповану територію Луганської області заблоковано.
  • Глава Луганської військово-цивільної обладміністрації Москаль наказав відключити подачу електроенергії на телетранслятори на території, що контролюються бойовиками, і звільнити всіх співробітників державного концерну телерадіомовлення, якщо вони не переїдуть із Луганська до Сєвєродонецька.
  • Черговий російський "гуманітарний" конвой з'явився біля кордону з Україною. Росія продовжує постачання для бойовиків в Донбасі під прикриттям "гуманітарних" поставок, які не надає для перевірки українським митникам і міжнародним організаціям.

Україна та світ

  • Україна звернулася до Ради Європи з посланням про призупинення виконання низки положень Європейської конвенції про права людини на частині своєї території. У посланні офіційно заявлено, що частини Донецької і Луганської областей окуповані Росією.
  • Росії не подобається існуючий формат мінських переговорів, вона наполягає на включенні до них представників бойовиків як легітимної сторони. Чергові зустрічі контактної групи в Мінську планується провести 16 і 23 червня.
  • У Парижі відбулася зустріч заступників міністрів закордонних справ "Норманської четвірки" із врегулювання кризи в Донбасі. Україна, Франція та Німеччина намагалися переконати Росію в необхідності повного виконання мінських угод. Учасники вважають, що пропозиція РФ про розширення контактної групи за рахунок представників бойовиків не є прийнятною. Якщо вибори на окупованій території відбудуться, то вони проходитимуть під повним контролем міжнародних організацій. Захід закликав Росію забезпечити припинення вогню з боку бойовиків і російських військ, що підтримують їх.
  • Європарламент прийняв резолюцію, що позбавляє Росію статусу стратегічного партнера ЄС, і планує розробити терміновий план протидії політиці агресії і розколу, що проводиться РФ.
  • Відбулася нарада представників Німецького аерокосмічного центру та державного космічного агентства України. Намічено розширення співпраці та реалізація спільних програм. Україна переорієнтує свою стратегію розвитку космічної галузі на Захід.
  • Російський суд подовжив утримання під вартою українського депутата Савченко, що була захоплена бойовиками в Луганській області та переправлена на територію РФ. МЗС заявив протест на дії російської влади.
  • Президент РФ Путін запізнився на годину на зустріч з главою Римської католицької церкви – Папою Франциском.
  • ЄС закликав заборонити закордонне фінансування політичних партій країн – членів Євросоюзу.

Тренди


  • Знайшовся зниклий після розгону акції на Майдані її організатор – Ташбаев. За його твердженням, він був побитий співробітниками правоохоронних органів. Днем раніше глава СБУ Наливайченко оголосив про його висилання з України як провокатора, який працював на бойовиків Донбасу. За оцінкою експертів, цей інцидент може спричинити міжнародний скандал і поставити під сумнів компетентність керівництва СБУ, МВС і МЗС.

No comments:

Post a Comment