June 01, 2015

Україна: Основні події тижня 25-31 травня 2015

Дайджест основних подій тижня 25-31 травня 2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Річниця президентства Порошенка – Затверджено Стратегію національної безпеки України – Місія МВФ в Україні погіршила економічний прогноз – Переговори про реструктуризацію держборгу – Київський безпековий форум – Саакашвілі став главою Одеської обладміністрації

Події в Україні

Річниця президентства Порошенка

  • 25 травня виповнився рік з моменту перемоги Порошенка в першому турі позачергових президентських виборів. Оглядачі зазначають, що він переміг завдяки великій кількості обіцянок, переважну частину з яких не виконано. Більш того, ситуація в країні продовжує погіршуватися. Падіння його рейтингів стрімке, однак українське суспільство не вбачає поки альтернативної кандидатури на цю посаду, незважаючи на очевидні кадрові та політичні помилки, відмову від переслідування за злочини на Майдані та прагнення до угодовства з колишніми політиками, які довели країну до соціального вибуху взимку 2013-2014.

Оборонне будівництво

  • Президент Порошенко підписав указ, що вводить в дію рішення РНБО від 6 травня 2015 про прийняття Стратегії національної безпеки України. Документ передбачає забезпечення національної безпеки у зовнішньополітичній сфері, економічної та енергетичної безпеки, кібербезпеки, безпеки інформаційних ресурсів і критичної інфраструктури. Вступ до ЄС і формування умов для вступу до НАТО названі в списку основних завдань Стратегії. У тримісячний термін заплановано прийняття Морської доктрини України. Створюється комісія з питань оборонно-промислового комплексу. Ужито заходів з фінансування протезування учасників АТО; ідентифікації останків загиблих; створення бази даних обліку військовослужбовців, що беруть участь у військових діях. Кабінет міністрів виділив на купівлю житла для учасників бойових дій 1 млрд грн.
  • Секретар РНБО Турчинов заявив, що рішення про заборону поставок українськими підприємствами комплектуючих для російського військово-промислового комплексу є остаточним. Він назвав неадекватною заяву президента РФ Путіна про втрату позицій українським ВПК через припинення співпраці з Росією.

Бізнес та економіка

  • У Києві відбулася закрита зустріч представників бізнесу з президентом, організована Європейською бізнес-асоціацією та Американською торговою палатою, на якій Порошенко дав безліч обіцянок про лібералізацію економіки.
  • Держстат повідомив, що реальна зарплата в Україні в квітні 2015 року зменшилася майже на 30 %, порівняно з березнем 2015 року – майже на 10 %. Збитки підприємств, порівняно із таким самим періодом минулого року, зросли втричі – до 386 млрд грн.
  • Міністерство фінансів повідомило, що за квітень загальна сума державного та гарантованого державою боргу зросла на $2,3 млрд, перевищивши $63 млрд.
  • МВФ за результатами роботи місії в Україні погіршив прогноз падіння ВВП України в 2015 році до 9 % та інфляції – до 46 %.

Реструктуризація держборгу та кредити МВФ

  • Місія МВФ заявила, що, незважаючи на військові дії і спад в економіці, український валютний ринок залишається відносно стабільним. Місія готова продовжити консультації щодо виділення чергового траншу кредиту, проте умовою його надання стане успішне завершення переговорів про реструктуризацію.
  • Укрексімбанк заявив про успішну реструктуризацію частини своїх єврооблігацій із погашенням у 2015, 2016 і 2018 роках і планує заощадити протягом трьох років $1,5 млрд. Реструктуризація боргу проводиться в рамках програми співпраці з МВФ.
  • Міністр фінансів Яресько сподівається на проведення найближчим часом прямих переговорів з комітетом кредиторів України про реструктуризацію державного боргу.
  • Україна отримає заплановану допомогу з ЄС – € 1,8 млрд – тільки за умов проведення реформ; бюджет країни на наступний рік має бути підготовлено до вересня; надалі кількість поправок, внесених до бюджету, має бути обмежена.

Енергетика та "Нафтогаз"

  • Президент Порошенко ввів в дію рішення РНБО щодо енергобезпеки для проведення наступного опалювального сезону. Кабінету міністрів доручено затвердити нову енергетичну стратегію держави, а силовим структурам – забезпечити надійну охорону об'єктів енергетики. Заплановано проведення фінансового аудиту державних підприємств, а також заходи щодо забезпечення сталого функціонування енергосистеми, недопущення виникнення аварійних ситуацій, стимулювання вітчизняної нафтопереробки, зменшення залежності економіки від імпорту пального.
  • Нафтогаз і Газпром подали до Стокгольмського арбітражу кілька зустрічних позовів, пов'язаних із транзитом газу та принципом "бери або плати", який передбачає повну оплату законтрактованого Україною газу, незалежно від реального імпорту. Претензії "Газпрому" тільки за 2014 рік перевищують $8 млрд.
  • Кабінет міністрів із 2013 року вніс до статутного фонду "Нафтогазу" понад 100 млрд грн за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики.
  • "Центроенерго" зупинило Змієвську ТЕС через недостатні запаси вугілля.
  • Борги споживачів за енергоносії стрімко зростають. "Київенерго" повідомило, що борг за спожите тепло та гарячу воду наближується до 2 млр грн (близько $95 млн), майже ⅘ – це борги населення та житлово-комунальних підприємств.

Призначення Саакашвілі головою Одеської ОДА

  • Колишній президент Грузії Саакашвілі прийняв українське громадянство. Президент Порошенко затвердив його призначення главою Одеської облдержадміністрації. Саакашввілі оголосив про масштабні кадрові перестановки в керівництві області.
    Президент Грузії Маргвелашвілі розкритикував відмову колишнього президента Саакашвілі від громадянства. За законами Грузії відмова від громадянства неможлива, якщо людина перебуває в розшуку або стосовно неї є невиконаний вирок.

Війна в Україні

Бойові дії у Донбасі

  • У Донбасі бойовики не припиняють активні бойові дії та обстріли. Гарячими точками весь тиждень залишалися Мар'їнка, Широкине, околиці Донецького аеропорту, Щастя та Станиця Луганська. Перестрілки та обстріли йшли всією лінією зіткнення. За тиждень більше 10 військовослужбовців загинуло, кілька десятків – поранено. Міністр оборони Полторак вважає високою ймовірність активізації бойових дій.

Російські диверсанти

  • Російський консул відвідав військовослужбовців ГРУ Генштабу РФ, що проходять лікування в шпиталі, яких було затримано в ході бою під Щастям. Після зустрічі він заявив, що до закінчення слідства питання про їх обмін не стоїть. Він назвав їх найманцями і "поліцейськими ЛНР". Адвокати затриманих диверсантів подали апеляції на рішення суду, за яким їх заарештовано на час проведення слідства.

Переговори з бойовиками

  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що Україна добровільно виконує мінські угоди, у той час, як інші підписанти – лише вибірково. Ватажок бойовиків ДНР Захарченко заявив, що "республіка" чітко виконувала взяті на себе зобов'язання з мінських угод, проте залишає за собою право діяти на свій розсуд. Він повідомив представникам місії ОБСЄ, що не зможе взяти участь в офіційних зустрічах до кінця липня за станом здоров'я.

Україна та світ

Агресія Росії

  • Росія укрупнює десантні дивізії і перетворює їх на війська швидкого реагування. Триває перекидання через кордон з Україною бронетехніки та боєприпасів для бойовиків, на територію України вторгся черговий конвой. На кордоні з Україною зводять фортифікаційні споруди, що перешкоджають поверненню до РФ бойовиків і військової техніки. Російська влада засекретила дані про втрати своїх військ у мирний час, таким чином, перекривши офіційний канал інформації.

Міжнародна підтримка України

  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг пояснив, що Альянс не може приймати рішення про постачання зброї до України, оскільки це належить до компетенції країн – членів організації. Американські політики заявляють, що для початку постачання обладнання з фінансуванням із трастових фондів Україна має прийняти кілька законодавчих актів, які звільнять цю допомогу від оподаткування. Віце-президент США Байден повідомив, що в США тривають дебати про надання Україні оборонної летальної зброї, але рішення ще не прийнято. Міжнародні санкції проти Росії не буде скасовано до повного виконання нею мінських угод. Представник Держдепартаменту США Ратке уточнив, що санкції щодо Росії не буде знято навіть при виконанні Росією положень Мінського меморандуму,  а лише після припинення окупації Криму.
  • Німеччина відкриє додаткову кредитну лінію в €500 млн для підтримки фінансової стабільності України, підвищення енергоефективності економіки та відновлення інфраструктури.

Київський безпековий форум


  • У Києві відбувся міжнародний форум з безпеки, на якому виступили президент, секретар РНБО та прем'єр-міністр. Секретар РНБО Турчинов упевнений, що агресію Росії може зупинити тільки сила. Представник держдепартаменту США Добрянські вважає, що Україна потребує максимальної міжнародної підтримки, від якої залежить її майбутнє. Заступник генерального секретаря НАТО Вершбоу заявив, що Росія намагається розпалити війну в усій Україні, перекидаючи в Донбас зброю та найманців. Він підтвердив, що США ніколи не визнають анексію Криму. Один зі спікерів НАТО заявив, що для України завжди є місце в Альянсі, але вона не готова до вступу, доки не стабілізує зовнішньополітичну ситуацію та не почне проводити економічні реформи. Колишній посол США в Україні Пфайффер заявив, що США мають бути готові в будь-який момент підсилити підтримку України. Зарубіжні політики прямо заявляють керівництву України, що очікують від нього проведення економічних і політичних реформ. Тільки в цьому випадку країні буде забезпечено всебічну підтримку світової спільноти.

No comments:

Post a Comment