May 22, 2015

21.05.2015 Україна: Головні теми доби - Верховна Рада денонсувала угоди з Росією у військовій сфері

Верховна Рада денонсувала угоди з Росією у військовій сфері
Верховна Рада денонсувала угоди з Росією у військовій сфері

Головні події і теми дня 21.05.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада денонсувала угоди з Росією у військовій сфері.
  • У першому читанні прийнято низку законів про правоохоронні структури.
  • У Ризі відкрився саміт Східного партнерства.

В Україні

  • Верховна Рада розірвала угоди з РФ про взаємну охорону секретної інформації, обмін військовими розвідданими, співпрацю у військовій сфері та заборонила транзитне переміщення військового контингенту російської армії територією України до Придністров'я.
    Депутати парламенту прийняли постанову про відступ від частини зобов'язань щодо захисту прав людини в зоні проведення "антитерористичної операції" та в Криму, переклавши за це відповідальність на окупанта – Російську федерацію.
    У першому читанні прийнято закон про органи внутрішніх справ. Депутати фракції "Самопоміч" відмовилися голосувати за нього. На їхню думку, закон консервує радянську систему міліції і містить норми, що порушують права людини. Зокрема, законом надається доступ до більш ніж 40 реєстрів.
    У першому читанні прийнято: 1) закон про національну поліцію і зміни до закону про прокуратуру, мета якого – масштабне кадрове оновлення структури; 2) закон про створення Національного бюро розслідувань – центрального органу, на який планується покласти боротьбу з організованою злочинністю, тероризмом і розслідування злочинів, скоєних працівниками правоохоронних органів; 3) закон, що звільняє від оподаткування ввезення електромобілів.
    Не прийнято навіть у першому читанні та відправлено на доопрацювання урядовий законопроект про єдині принципи встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги, що виключає відхилення від економічно обґрунтованих витрат на виробництво цих послуг із відшкодуванням з відповідного бюджету.
    Провалено парламентаріями та відправлено на третє читання законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, що передбачає реструктуризацію та мораторій на виселення позичальників із житла, яке перебуває в іпотеці. Під час розгляду закону під стінами Верховної Ради зібрався мітинг позичальників, які підпалили шини. Унаслідок зіткнень постраждало кілька мітингувальників і співробітників міліції, близько десяти активістів затримано.
  • Урядова комісія визнала незадовільною роботу Донецької обласної військово-цивільної адміністрації.
  • Міністр енергетики Демчишин підписав документи про приєднання України до Міжнародної енергетичної хартії.
  • Україна імпортувала з Європи в першому кварталі 2015 газу в чотири рази більше й на $60 за 1000 м3 дешевше, ніж із Росії.
  • Офіційний курс гривні незначно знизився: 20,68 грн/$ (-0,13 грн), 23,02 грн/€ (-0,12 грн), 4,14 грн/10 руб. (-0,04 грн).

Війна

  • Україна просить ОБСЄ провести перевірку з приводу використання гібридними російським військами у військових діях фосфорних боєприпасів.
  • Заступник керівника місії Хуг підтвердив інформацію про часті порушеннях режиму припинення вогню в Донбасі та розширенні географічних кордонів конфлікту.
  • Бойовики обстріляли Авдіївку, одна мешканка загинула, троє – дістали поранень. Під час церковного богослужіння в Тоненькому бандити обстріляли церкву. У районі Майорська через безперервні обстріли бойовиків ремонтники не змогли розпочати відновлювальні роботи на каналі Сіверський Донець – Донбас. У Широкиному, після від'їзду спостерігачів ОБСЄ, відновилися активні бойові дії. Бої йшли в Золотому, на околицях Донецька.
  • За офіційними даними, у ході боїв загинув один військовослужбовець, вісім – поранено.
  • У районі Донецького аеропорту бійці батальйону "Дніпро-1" збили один із великих безпілотників російської армії "Форпост", вироблений за ізраїльською ліцензією.
  • СБУ оприлюднила дані про керівництво Генштабу РФ обстрілами українських населених пунктів і позицій Збройних сил, а також надала виписки з нагородних листів російських військових за дії на території України.
  • Затримані під час бою в Щасті підтвердили, що вони є російськими військовими, а метою диверсійної групи було захоплення населеного пункту та електростанції.

Україна та світ

  • У Ризі відкрився саміт Східного партнерства. Голова Європейської Ради Туск вважає, що саміт не переслідує мети погіршення взаємин між Росією та колишніми радянськими республіками, але звинуватив РФ у політиці їх залякування для того, аби залишити їх у сфері свого впливу. Президент Порошенко заявив, що присутність російських військових в Донбасі повністю доведено.
  • Президент Єврокомісії Юнкер повідомив, що членство в ЄС колишніх радянських республік на саміті не розглядалося. Канцлер Німеччини Меркель підкреслила, що війна в Україні підвищила важливість східного партнерства; будь-яка держава може прагнути до європейських цінностей, і ніхто не вправі забороняти їм це. Саміт не є інструментом розширення ЄС і не спрямований проти Росії або будь-якої іншої країни.
  • ООН погіршила прогноз економіки Росії, передбачивши її падіння до 3 %. На наступний рік можливе невелике зростання у разі зростання цін на енергоносії.
  • Канцлер Німеччини Меркель заявила, що повернення до формату G-8 неможливе, доки Росія продовжує порушувати норми міжнародного права.
  • Командувач силами НАТО в Європі Брідлав заявив, що Росія розгорнула в Донбасі ракетні системи подвійного призначення, які можуть бути використані для обстрілів ядерними боєприпасами. Відсутність прямих доказів базування ядерної зброї у регіоні не означає, що цього не сталося. У Криму російська армія вже розгорнула системи доставки ядерної зброї.
  • Представник держдепартаменту США Харф назвала конфлікт у східній Україні інтервенцією Росії. Вона вважає, що рішення про відмову у військовій співпраці з Росією не вплине на роботу об'єднаного центру з контролю та координації дій у Донбасі. Ще один представник зовнішньополітичного відомства Рубін заявив, що відповідь США та їх союзників на ескалацію російської агресії буде швидким і наслідки будуть серйозними.
  • Посол США при ОБСЄ Байєр закликав країни-учасниці сприяти доступу міжнародних спостерігачів на територію Криму і зажадав повернути контроль над півостровом Україні. Особливе занепокоєння США викликає політика насильницької зміни громадянства жителів і порушення прав корінного населення Криму.
  • У Росії завершено попереднє слідство у справі Савченко.

Тренди


  • Президент Американської торгової палати заявив про неможливість списування всіх проблем в Україні на війну. Владі необхідно почати діалог з інвесторами та бізнес-спільнотою, пояснити, що відбувається в країні та показати кінцеву мету запланованих змін. Він переконаний, що країна залишиться привабливою для інвестицій, якщо не буде поширення вогнища військових дій. Єврокомісар з політики розширення Хан заявив, що для вступу до ЄС Україні потрібно сконцентруватися на реформах.

No comments:

Post a Comment