May 25, 2015

Україна: Дайджест головних події тижня 18-24 травня 2015

Дайджест основних подій тижня 18-24 травня 2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Міжнародні кредити та переговори про реструктуризацію – Спроби Заходу зупинити ескалацію конфлікту в Донбасі – Україна, нарешті, розірвала військово-технічну співпрацю з Росією – У першому читанні прийнято закони про зміни у правоохоронній системі – Саміт Східного партнерства не став проривом для України – Різкі коливання курсу гривні – Призначено голів Антимонопольного комітету та Фонду держмайна.

Події в Україні

Нові законодавчі акти, кадрові призначення

  • Кабінет міністрів припиняє дію угоди про військово-технічну співпрацю з Росією, що діяла з 1993 року. Верховна Рада розірвала угоди з РФ про взаємну охорону секретної інформації, обмін військовими розвідданими, співпрацю у військовій сфері та заборонила транзитне переміщення військового контингенту російської армії у Придністров'я через територію України.
  • Депутати парламенту прийняли постанову про відмову від частини зобов'язань щодо захисту прав людини в зоні проведення антитерористичної операції і в Криму, переклавши відповідальність за це на окупанта – Російську федерацію.
  • Набули чинності закони про декомунізацію, прийняті парламентом 9 квітня.
  • У першому читанні прийнято низку законів про правоохоронні структури – про органи внутрішніх справ, прокуратуру, національну поліцію та Національне бюро розслідувань. Деякі депутати та експерти вважають, що запропоновані законопроекти порушують основні права громадян, закріплені Конституцією, і спрямовані на побудову владної президентської вертикалі, незважаючи на задекларовану децентралізацію.
  • Не прийнято навіть у першому читанні та відправлено на доопрацювання урядовий законопроект про єдині принципи встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги.
  • Провалено парламентаріями та відправлено на третє читання законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, що передбачає реструктуризацію та мораторій на виселення позичальників із житла, що перебуває в іпотечному кредиті.
  • Депутати Верховної Ради в першому читанні прийняли закон про зміну порядку передачі прибутку НБУ до держбюджету та заборону авансових перерахувань до затвердження зовнішніми аудиторами фінансової звітності регулятора. Прибуток планується направити на поповнення резервів Нацбанку до рівня 10 % від грошово-кредитних зобов'язань.
  • За основу прийнято закон про збільшення судового збору та зменшенні кількості категорій справ, за якими збір не стягується. Планується скасування верхньої межі судового збору за майновими позовами. Експерти вважають, що в умовах кризи це різко обмежить можливість громадян і підприємств на судове оскарження неправомірних рішень, у тому числі, прийнятих органами влади.
  • Призначено голів Антимонопольного комітету та Фонду держмайна, а також двох із трьох членів Вищої ради юстиції за квотою Верховної Ради, висунені від двох основних парламентських партій.

Ситуація в економіці

  • У понеділок, 18 травня, за результатами торгів на міжбанку зафіксовано різке падіння курсу гривні, до кінця тижня курс повернувся до попередніх значень. На думку експертів, це могло бути наслідком невдалої спроби НБУ зняти частину обмежень і свідченням хиткості ситуації на валютному ринку, на який тисне незадоволений попит.
  • Держстат повідомив, що, порівняно з березнем, у квітні спад промислового виробництва в Україні прискорився з 21,1 до 21,7 %, зростання не зафіксовано в жодній із галузей. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, роздрібний товарообіг у першому кварталі впав на чверть, у Києві – на 19 %.
  • Державна фіскальна служба повідомила, що, згідно з прийнятими до податкового кодексу змінами, до 1 липня близько 100 тис. фізичних осіб-підприємців зобов'язані встановити касові апарати.
  • Міністр соціальної політики Павло Розенко заявив, що в найближчі півтора року індексації пенсій не планується.

Реструктуризація зовнішнього боргу та нові кредити

  • Україна та США підписали угоду про надання кредитних гарантій на $1 млрд. Японія надала Україні кредитні гарантії на $1,5 млрд і додатково – $316 млн для стабілізації національної економіки. Євросоюз погодив виділення Україні €1,8 млрд макрофінансової допомоги. Кредит буде виділено трьома траншами, перший з яких планується на кінець червня. Загальна сума європейських кредитів, наданих Україні з 2014 року, становить €3,4 млрд. Міністр фінансів Яресько заявляє, що більша частина цих грошей піде на погашення боргових зобов'язань і зміцнення фінансової стабільності.
  • Парламент прийняв закон, за яким уряду до 1 липня 2016 року дозволено вводити мораторій на виплати за зовнішніми боргами.
  • Міністр фінансів Яресько стверджує, що на переговорах із кредиторами про реструктуризацію держборгу досягнуто значних зрушень. Продовження переговорів намічено на наступний тиждень. Росія не має наміру реструктуризувати борг України.

Енергетика

  • Міністерство фінансів у черговий раз збільшило капіталізацію "Нафтогазу". Сума випущених облігацій внутрішньої державної позики – майже 9 млрд грн (більше $400 млн).
  • Словаччина продовжить реверсні постачання газу до України. Україна майже на третину збільшила імпорт російського газу. Із початку місяця до підземних сховищ закачано майже 1 млрд м3 газу.
  • Міністр енергетики Демчишин підписав документи про приєднання України до Міжнародної енергетичної хартії.
  • Німеччина готова надати створюваному Україною фонду енергоефективності €200 млн, за умови гарантії повернення коштів.

Війна в Україні. Крим

Військові дії у Донбасі

  • Не припиняються бойові дії у зоні конфлікту в Донбасі, щодня в ході обстрілів і боїв гинуть і дістають поранень кілька українських військовослужбовців, жертви є й серед мирних жителів. Бойовики ведуть обстріли з артсистем великого калібру та застосовують у боях важку бронетехніку. Після появи зелені різко посилилася активність диверсійних груп, що ведуть розвідку боєм на різних напрямках. Підрозділи РЕБ російських військ проводять послідовні тренувальні глушіння ефіру в різних районах. Активізувалася повітряна розвідка з використанням російських БПЛА, один з яких було збито добровольцями батальйону "Дніпро-1" у Пісках.
  • Оголошена мінською робочою підгрупою демілітаризація Широкиного провалилася – бойовики продовжують обстріли та атаки українських позицій.
  • Україна просить ОБСЄ провести перевірку з приводу використання гібридними російським військами у військових діях фосфорних боєприпасів.
  • У Луганській області в результаті підриву автомобіля вбито Мозгового – одного з лідерів бойовиків ЛНР, командира бригади "Привид". Експерти вважають, що російські спецслужби зачищають непідконтрольних їм терористів для забезпечення повного управління формованої ними "армії Новоросії".
  • Бойовики обстрілами зруйнували магістральний водогін, що забезпечує постачання Луганська та населених пунктів півдня Луганської області, які перебувають на підконтрольній їм території. Глава Луганської військово-цивільної адміністрації Москаль заявив, що не ремонтуватиме його, але готовий забезпечити доступ ремонтних бригад ЛНР на об'єкт. Унаслідок обстрілу повністю зупинено Авдіївський коксохімічний завод, знеструмлено Авдіївку. Не припиняються спорадичні мінометні обстріли бойовиками Донецька та Горлівки, які перебувають під їх повним контролем, з метою покласти відповідальність на Україну.
  • Український Генштаб запевняв, що залізничний вузол в Дебальцевому зруйновано, а відновлене залізничне сполучення дозволить рух поїздів тільки однією колією. Однак терористи відновили рух електричок між Ясинуватою та Луганськом, а склади з боєприпасами, військовою технікою та вугіллям курсують через станцію безперервно. Група "Інформаційне опір" звинувачує керівництво Російської залізниці у підтримці терористів за доставку сотень вагонів із бойовою технікою та боєприпасами на територію України.
  • Влада так званої ДНР, яка планує запуск власної мобільної мережі на базі ретрансляторів оператора "Київстар" і, можливо, МТС, заявила, що наразі мережа працює в тестовому режимі.
  • Спостерігачі ОБСЄ заявляють, що їм, як і раніше, доступ до російсько-українського кордону та місць можливої ​​дислокації важкої техніки та артсистем бойовиків закрито. Українські експерти та силові структури підозрюють співробітників ОБСЄ у співпраці з агресором і передаванні розвідданих про розташування українських військових частин бойовикам.

Російські диверсанти

  • Суд заарештував на два місяці, на час проведення слідства, двох російських військовослужбовців ГРУ Генштабу Росії, захоплених під час бою в Щасті. Затримані підтвердили, що є російськими військовими, а метою диверсійної групи було захоплення населеного пункту та електростанції. СБУ пред'явила їм підозру в тероризмі та заявила, що їхній обмін неможливий. Росія не визнає їх діючими військовослужбовцями й не намагається надати їм допомогу. Співробітники посольства РФ відмовилися від зустрічі з ними, заявивши, що українська сторона перешкоджає такому контакту.

Обмін полоненими

  • Звільнено із полону полковника Кузьміних – одного із "кіборгів" Донецького аеропорту. Президент Порошенко нагородив його орденом "За мужність". Ще 228 військовослужбовців, які воювали в Донбасі, нагороджено орденами посмертно.
  • Звільнено ще одного бійця добровольчого батальйону "Айдар", якого бойовики утримували в заручниках протягом семи місяців.

Крим

  • 18 травня кримські татари відзначили річницю депортації їх народу з Криму сталінським режимом.
  • Росія планує до кінця року прокласти високовольтну лінію до Криму. Розпочато будівництво моста через Керченську протоку.
  • Мін'юст повідомив, що Кабінет міністрів не висунув до РФ матеріальних претензій за анексію Криму.
  • До Керченської протоки прибули грецькі пороми великої місткості. Росія змушена викупити їх, оскільки грецькі судновласники відмовляються від роботи в Криму, побоюючись міжнародних санкцій.

Україна та світ

Конфлікт в Донбасі та анексія Криму

  • Помічник Держсекретаря Нуланд заявила, що США хотіли б взяти участь у процесі мирного врегулювання в Донбасі в рамках робочих підгруп і контролювати їх виконання всіма сторонами, що підписали меморандум. Нуланд попередила керівництво Росії про наслідки порушення мінських угод.
  • Країни Східного партнерства, незважаючи на опір Білорусі та Вірменії, у підсумковій декларації саміту підтвердили незаконність анексії Криму Росією. Вони зажадали безумовного виконання сторонами мінських угод, а також відновлення територіальної цілісності України.
  • Представник держдепартаменту США Харф назвала конфлікт у східній Україні інтервенцією Росії. Вона вважає, що рішення про відмову у військовій співпраці з Росією не вплине на роботу об'єднаного центру з контролю та координації дій у Донбасі. Ще один представник зовнішньополітичного відомства Рубін заявив, що відповідь США та їх союзників на ескалацію російської агресії буде швидким, наслідки ж будуть серйозними. Командувач силами НАТО в Європі Брідлав заявив, що Росія розгорнула ракетні системи подвійного призначення, які можуть бути використані для обстрілів ядерними боєприпасами. Вона може в будь-який момент почати активні наступальні дії у Донбасі.
  • Посол США при ОБСЄ Байєр закликав країни-учасниці сприяти доступу міжнародних спостерігачів на територію Криму та зажадав повернути контроль над півостровом Україні. Особливе занепокоєння США викликає політика насильницької зміни громадянства жителів і порушення прав корінного населення Криму.
  • Міністр закордонних справ Лавров вважає, що терористичні донбаські "республіки" мають стати частиною України на висунутих ними умовах, з урахуванням підготованих ними поправок до української Конституції. Лідери ДНР заявляють, що їм не потрібні додаткові вибори та референдуми для визначення статусу Донбасу, оскільки вони їх провели раніше.

Євроатлантичні перспективи України

  • Парламентська асамблея НАТО внесла до підсумкової декларації поправку про визнання євроатлантичних перспектив України.
  • Саміт Східного партнерства підтвердив, що зону вільної торгівлі Україна – ЄС буде відкрито з 1 січня 2016 року. Названо можливу дату скасування віз до ЄС для України – початок 2016 року, якщо в наступній доповіді Єврокомісія зафіксує прогрес у реалізації заходів. Заступник адміністрації президента Чалий заявив, що всі політичні перешкоди вже усунено. Проте західні експерти та ЗМІ в один голос заявляють, що основним каменем спотикання процесу є корупція в органах української влади.
  • Президент Єврокомісії Юнкер повідомив, що членство в ЄС колишніх радянських республік на саміті не розглядалося. Саміт не є інструментом розширення ЄС і не спрямований проти Росії або будь-якої іншої країни.
  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що за результатами тристоронніх переговорів Росія не має заперечень з приводу повної імплементації зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Однак Росія озвучила свої вимоги до угоди про асоціацію України та ЄС за п'ятьма основними напрямками: лібералізація митних тарифів і їх адміністрування, технічне регулювання, взаємодія в енергетиці, ветеринарні та фітосанітарні заходи.
  • Угода про "відкрите небо" для України може бути підписана вже в червні.

Енергетика та газ


  • Саміт Східного партнерства підтримав створення "Південного газового коридору" – газопроводу з каспійського регіону в обхід Росії. Європа реалізує свій намір щодо зменшення залежності від російських енергоносіїв. Обсяг постачання газу із Норвегії до ЄС перевищив російський, крім того, норвезький газ – дешевше.
  • Румунія та Молдова планують об'єднання енергосистем.

No comments:

Post a Comment