March 21, 2015

20.03.2015 Україна: Головні теми доби - Президент Туреччини Ердоган відвідав Київ з офіційним візитом

Президент Туреччини Ердоган відвідав Київ з офіційним візитом

Головні події і теми дня 20.03.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

Президент Туреччини Ердоган відвідав Київ з офіційним візитом. Конфлікт з "Укртранснафтою" погашено. Україна, Росія та ЄС попередньо домовилися про постачання газу на 2015 рік.

В Україні

  • Україну з офіційним візитом відвідав президент Туреччини Ердоган. У ході візиту президенти двох країн домовилися про розширення співпраці та захисту прав кримськотатарського народу. Туреччина виступає за створення зони вільної торгівлі з Україною. Президент Порошенко подякував Ердогана за надання кредиту в сумі $50 млн на покриття дефіциту бюджету та гуманітарну допомогу в розмірі $10 млн.
  • Президент Порошенко заявив, що призначення нового керуючого компанії "Укртранснафта" залишається в силі. Губернатору Дніпропетровської області Коломойському оголошено догану за некоректну поведінку щодо журналістів.
  • Депутати Верховної Ради не підтримали рішення про позбавлення українського громадянства депутата-олігарха Новинського, що незаконно отримав його при Януковичі.
  • Виконуючий обов'язки керівника "Укрзалізниці" Бланк звільнив керівництво Південно-Західної залізниці. Колектив підприємства протестує проти звільнення, посилаючись на рішення суду про визнання повноважень чинного начальника.
  • Телеканал ТВі з 23 березня призупиняє мовлення через фінансові труднощі, але ліцензію наразі не анулює.
  • Нацбанк трохи зміцнив гривню щодо долара: 23,19 грн/$ (-0,20 грн), 24,76 грн/€ (-0,02 грн), 3,88 грн/10 руб (+0,07 грн ).

Театр воєнних дій

  • Незважаючи на повідомлення штабу АТО про поступове згасання конфлікту, бойовики продовжують обстрілювати позиції української армії і населені пункти. Під час обстрілу Авдіївки загинула жінка. Губернатор Луганської області Москаль заявляє про різку активізацію обстрілів. ОБСЄ зафіксувала наявність важкої техніки в безпосередній близькості від лінії бойових дій на території, підконтрольній бойовикам. Спостерігачі організації скаржаться на загрози їх життю під час проведення інспекційних поїздок.
  • Росія продовжує перекидання в Донбас великої кількості техніки та боєприпасів, російські інструктори проводять навчання бойовиків і найманців з метою зміцнення боєздатності "армії Новоросії".
  • СБУ представила нову систему електронних перепусток до зони проведення антитерористичної операції.

Україна та світ

  • У Брюсселі відбулися переговори з газу між Росією, Україною та ЄС, на яких було погоджено спільну заяву. Сторони констатували виконання попереднього "зимового пакету" та вважають, що підготовку до наступної зими треба починати вже зараз. Росія готова розглянути можливість поквартальної знижки на ціну газу на суму експортного мита. Україна згодна забезпечувати надійний транзит газу до ЄС, для чого розгляне питання про закупівлю його технологічних обсягів, достатніх для заповнення сховищ. ЄС може надати фінансову підтримку Україні для такої закупівлі. Сторони готові доопрацювати та підписати підсумковий документ на наступній тристоронній зустрічі.
  • Депутат Верховної Ради Савченко продовжує голодування в московській в'язниці, де її незаконно утримує російська влада за звинуваченням у вбивстві журналістів. Стан її здоров'я різко погіршився, можлива госпіталізація.
  • Голова Євроради Туск заявив, що країнам ЄС все складніше зберігати єдину позицію щодо санкцій проти Росії, рішення про продовження яких до кінця 2015 року було прийнято 19 березня на саміті в Брюсселі.
  • Єврокомісар із закордонних справ Могеріні заявила, що питання про вступ України до ЄС на порядку денному не стоїть через проблеми всередині країни. Однак Угода про ЄС не виключає права європейських держав на приєднання до Союзу.
  • У Брюсселі відбувся форум, організований Фондом Маршалла. Генеральний секретар НАТО Столтенберг вважає, що Москва анексією Криму та агресією в Донбасі сама зруйнувала співпрацю із Заходом, проте про "холодну війну" поки не йдеться. На думку колишнього радника президента США з національної безпеки Бжезинського, Росії не вдасться побудувати нову імперію через економічні проблеми. Захід має переконати РФ, що її дії занадто дорого коштуватимуть.

Тренди


  • Рішення Верховної Ради, прийняті відповідно до мінських угод, накладають додаткові умови на процес федералізації Донбасу та можуть стати приводом для продовження російської агресії під виглядом бойовиків ДНР і ЛНР.
  • Незважаючи на активізацію зовнішньополітичних контактів з Україною, Туреччина не пропустить через Босфор танкери зі скрапленим газом, що унеможливлює будівництво в Україні морського LNG-терміналу. На думку експертів, цей крок може бути ініційований Росією, що перешкоджає отриманню Україною газу з альтернативних джерел.
  • На думку аналітиків, призначення нового директора "Укртранснафти" зміцнить позиції в енергетичному секторі України бізнес-партнера президента Порошенка  – російського олігарха Григоришина.

No comments:

Post a Comment