February 25, 2015

24.02.2015 Україна: Головні теми доби - Зустріч глав МЗС "норманської четвірки" в Парижі завершилася без результатів

Зустріч глав МЗС "норманської четвірки" в Парижі завершилася без результатів

Головні події і теми дня 24.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

Зустріч глав МЗС "нормандської четвірки" в Парижі завершилася без результатів. Тривають важкі бої під Маріуполем. Газпром погрожує відмовитися від транзиту через Україну.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон "Про забезпечення права на справедливий суд", який визначає основні напрямки судової реформи.
  • Прем'єр-міністр Яценюк відсторонив голову Державної фіскальної служби та двох його заступників на час проведення службового розслідування щодо хабарництва та корупції.
  • Уряд планує знизити пенсії працюючим пенсіонерам та не виплачувати спеціальні пенсії народним депутатам, державним службовцям, прокурорам і суддям.
  • Конкурсна комісія відмовилася призначати керівника Укрзалізниці з трьох запропонованих кандидатур. Новий конкурс буде проведено 3 березня. Участь у ньому візьмуть 11 кандидатів, що раніше пройшли відбір.
  • Нафтогаз відмовив Газпрому щодо передоплати, доки не буде повної упевненості в дотриманні ним контракту та брюссельського тристороннього протоколу. Газпром продовжує постачання газу на окуповані бойовиками території і загрожує відмовитися від транзиту газу через Україну у разі будівництва газопроводу до Туреччини.
  • Реалізація бензину на українських АЗС скоротилася на третину, порівняно із січнем 2014 року.
  • Агентство Fitch знизило рейтинги Нафтогазу та інших найбільших українських компаній до "сміттєвого" рівня СС, що свідчить про можливість невиконання ними зобов'язань як у гривні, так і в іноземній валюті.
  • Розрахунок середньозваженого курсу гривні, починаючи з 23 лютого, проводиться на дату укладення угоди, а не на дату валютування.
  • НБУ трохи зміцнив курс гривні щодо основних валют: 28,29 грн/$ (-0,06 грн), 31,96 грн/€ (-0,07 грн), 4,58 грн/10 руб. (-0,01 грн).

Театр воєнних дій

  • За повідомленням моніторингової місії ОБСЄ, представники Збройних сил України, Росії і незаконних збройних формувань ДНР і ЛНР погодили лінію розмежування. ОБСЄ очікує від сторін конфлікту дані про відведення важких озброєнь, відповідно до мінських угод. За повідомленнями очевидців, бойовики маскують важку техніку в житловому секторі поблизу лінії бойових дій. Українська сторона не підтверджує відведення техніки бойовиків.
    Із Росії на територію, що перебуває під контролем бойовиків, продовжується масове постачання важкої техніки та боєприпасів. Російські війська та підконтрольні їм бойовики продовжують перегрупування й відновлення боєздатності на тлі безперервних обстрілів українських позицій всією лінією зіткнення.
    Тривають запеклі бої у Широкино, неподалік Маріуполя. За повідомленнями ЗМІ, бойовики захопили два населених пункти в буферній зоні.
  • Із полону звільнено ще четверо українських військових.
  • У зоні військових дій зник депутат Верховної Ради Дейдей.
  • За оцінками Донецької облдержадміністрації, збитки від військових дій – майже 3 млрд грн, пошкоджено або зруйновано близько 10 тис. об'єктів інфраструктури.

Україна та світ

  • Зустріч глав МЗС "нормандської четвірки" в Парижі завершилася без істотних результатів. Проблема продовження військових дій у районах Дебальцевого та Маріуполя не вирішена. Міністр закордонних справ РФ Лавров покинув переговори до їх закінчення.
  • Великобританія в березні направить до України військових інструкторів. Поставки зброї можливі, але йдеться поки лише про нелетальне озброєння.

Тренди



  • На думку експертів реанімаційного пакету реформ, різкого падіння валютного ринку можна було б уникнути, однак попит на валюту посилювався через непрозоре рефінансування, роздуті бюджетні витрати та покриття дефіциту бюджетів і збитків державних підприємств за рахунок емісії ОВДП. Вільне курсоутворення неможливо в умовах нестабільної економічної ситуації і військових дій. Причину падіння гривні не усунено, оскільки економіка України залишається імпортозалежною, із монопольною сировинною складовою. Стабілізація курсу можлива тільки у разі лібералізації податкової політики, полегшення ведення бізнесу, прийняття прозорого збалансованого бюджету та підтримки МВФ.

No comments:

Post a Comment