February 18, 2015

17.02.2015 Україна: Головні теми доби - Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка підтримує реалізацію мінських угод

Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка підтримує реалізацію мінських угод

Головні події і теми дня 17.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня

Українська армія веде важкі оборонні бої у Дебальцевому. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка підтримує реалізацію мінських угод. Колишнього лідера фракції Партії регіонів Єфремова випущено під заставу. Мобільні оператори готові заплатити за ліцензію на будівництво мереж 3g.

В Україні

  • Президент призначив колишніх міністра оборони Коваля та керуючого компанії "Богдан" Гладковського першими заступниками секретаря РНБО.
  • Кабінет Міністрів готується підвищити мита на імпорт на 5-10 %, крім товарів "критичного імпорту", перелік яких буде визначено найближчим часом.
  • Міністерство економічного розвитку в рамках дерегуляції планує відкликати 177 ліцензій, що створюють адміністративний тиск на бізнес; час реєстрації підприємства скоротити до двох днів; ліквідувати дозвільні структури й передати функції, що залишилися, до центрів адміністративних послуг.
  • Генеральна прокуратура відновила слідство у справі Гонгадзе.
    Прокуратура відмовила Грузії в екстрадиції колишнього президента Саакашвілі та екс-міністра юстиції Адеішвілі.
  • За колишнього лідера Партії регіонів Єфремова внесено заставу, його випущено з-під варти. МВС і СБУ стверджують, що тримають місце його перебування під контролем і не дадуть йому втекти з-під слідства.
  • У січні роздрібний товарообіг в Україні знизився на 22 %, порівняно із січнем 2014 року. У Луганській області він впав на 90 %, у Донецькій – на 68 %.
    За цей самий період роздрібні ціни на сільгосппродукцію зросли на 57 %, хоча за деякими позиціями (яйця, зернові, соняшник) зростання становило від 80 до 120 %.
  • Відбувся аукціон частот на будівництво зв'язку 3g. Запропоновані операторами ставки практично не відрізнялися від початкових – 2,7 млрд грн за смугу частот однієї ліцензії. Остаточні торги "з голосу" намічено на 23 лютого.
  • Реверсний газ обходиться Україні на 20 % дешевше російського, ціна на нього нижче $300 за 1000 м3. Закупівлі з Європи вже перевищили обсяги поставок із Росії.
  • Курс продажу готівкового долара продовжує зростати та перевищив уже 26 грн/$. Офіційні курси: 26,36 грн/$ (+0,31 грн), 30,07 грн/€ (+0,42 грн), 4,21 грн/10 руб. (+0,21 грн).

Київ

  • Вартість хліба в столиці з 18 лютого подорожчає на 1 грн. Планується подорожчання проїзду в приміських маршрутках.

Театр воєнних дій

  • Бойовики та російські війська не збираються приступати до відведення важких озброєнь із зони бойових дій. У Дебальцевому тривають важкі вуличні бої, дорога на Артемівськ повністю прострілюється артилерією бойовиків. Конвой української армії потрапив у засідку при спробі прорватися до Дебальцевого, частину військовослужбовців захоплено в полон. Спостерігачі місії ОБСЄ не можуть потрапити до міста через безперервні бої.
    У Широкино під Маріуполем бойовики намагаються контратакувати українські частини, що закріпилися там. Обстріли населених пунктів бойовиками не припиняються як на території, що контролює Україна, так і в Донецьку та Горлівці.
  • Президент Порошенко підписав указ, згідно з яким призов на військову службу громадян віком 20-27 років пройде в два етапи у квітні-травні та жовтні-листопаді. У квітні-травні в запас буде звільнено військовослужбовців, які проходили службу з березня 2014 року.

Україна та світ

  • Рада Безпеки ООН одностайно прийняла запропоновану Росією резолюцію, яка схвалює комплекс заходів щодо реалізації мінських угод, включаючи повне припинення вогню.
    Американські сенатори Маккейн і Грем прямо звинуватили лідерів США, Франції і Німеччини в потуранні президенту РФ Путіну. Незважаючи на заяви про відсутність військового вирішення конфлікту в Україні, західні лідери фактично підтримали триваючу агресію Путіна в Донбасі.
    Представник США в ООН Пауер вважає, що Росія несе пряму відповідальність за виникнення та ескалацію збройного конфлікту в Україні та підтримує наступальні операції бойовиків.
    Президент Порошенко звернувся до Ради Безпеки ООН та ЄС із проханням відреагувати на агресивні дії РФ, що порушують мінські угоди. Він знову попросив США надати оборонні озброєння. За словами радника міністра оборони Бірюкова, до США передано перелік необхідних озброєнь.
    МЗС Франції стверджує, що режим припинення вогню в Донбасі в цілому дотримується, але бої у районі Дебальцевого тривають, і бойовики не збираються відводити важкі озброєння.
    Голова комісії Бундестагу Реттген поклав відповідальність за ескалацію ситуації у Донбасі безпосередньо на президента РФ Путіна та попередив, що проти Росії буде застосовано нові санкції.
    Посол США в Україні Пайєт стверджує, що російські війська та бойовики порушили мінські угоди та продовжують наступ на Дебальцеве.
    Єврокомісія вимагає негайного припинення вогню в Дебальцевому.
  • Канада ввела додаткові санкції щодо юридичних і фізичних осіб із Росії та бойовиків Донбасу. Зокрема, під санкції потрапили рух "Новоросія" і компанія "Роснефть".
  • “Газпром” намагається максимально замінити іноземних постачальників продукції та комплектуючих, крім випадків відсутності виробництва в Росії.
  • Мінекономрозвитку РФ запланувало скорочення ВВП на 3 % і прогнозує подальший затяжний спад в економіці.
  • Бездіяльність українських силових структур може призвести до зняття Євросоюзом санкцій з оточення та "сім'ї" колишнього президента Януковича.

Тренди


  • На думку експертів, відмова НБУ від індикативного курсу гривні дозволила наблизити реальний обмінний курс до офіційного та попередила зростання сірого й чорного ринків. Однак наслідком цієї відмови став шок фінансової системи. Час для подібних дій було вибрано невдало, оскільки курс тепер визначається не економічними показниками, а очікуваннями та настроями громадськості й бізнесу на тлі безперервної війни в Донбасі.
  • Фахівці оцінюють проект змін до бюджету-2015, внесений урядом до парламенту, як малореальний. Зростання доходів, порівняно з минулим роком, буде засновано на інфляційних надходженнях та емісії гривні в умовах її девальвації і збільшення вартості обслуговування зовнішнього боргу. Докорінних реформ в економіці, які дозволили б збільшити надходження до бюджету, уряд не планує.

No comments:

Post a Comment