February 16, 2015

15.02.2015 Україна: Головні теми доби - Ситуація на Дебальцевському плацдармі стає критичною.

 Ситуація на Дебальцевському плацдармі стає критичною.

Головні події і теми дня 15.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня

Режим "артилерійської тиші" у Донбасі порушено бойовиками. Ситуація на Дебальцевському плацдармі стає критичною. Анонсовано звільнення 20 % державних чиновників.

В Україні

  • На думку прем'єр-міністра Яценюка, Росія має понести відповідальність за агресію та заплатити репарації за руйнування в Донбасі. Питання про легалізацію бойовиків та анклавів ДНР і ЛНР не стоїть, Україна має отримати повний контроль над державним кордоном. Одностороннього припинення вогню не буде.
  • Прем'єр-міністр Яценюк анонсував скорочення державного апарату на 20 %. Протягом 2015 року буде звільнено 50 тис. чиновників.

Театр воєнних дій

  • Незважаючи на оголошений режим "артилерійської тиші", бойовики продовжують обстріли та атаки українських позицій з важких артсистем, РСЗВ і танків на Дебальцевському плацдармі та в околицях Маріуполя. Ситуація в Дебальцевому стає критичною, російські війська й терористи прострілюють єдину трасу з Артемівська. Не припиняються обстріли населених пунктів, в ході яких гинуть мирні жителі. Провокаційними обстрілами житлових кварталів Донецька та Горлівки терористи намагаються показати, що українська армія порушує перемир'я, проте місцеві жителі повідомляють, що бойовики стріляють із близької відстані – 2-5 км з мінометів, САУ та РСЗВ "Град".
    Терористи не пропустили спостерігачів ОБСЄ до Дебальцевого для контролю за режимом припинення вогню, що є прямим порушенням мінських угод. Спостерігачі місії підтвердили порушення перемир'я бойовиками в Донецьку, Луганську, Дебальцевому та Райгородку, проте не помітили бойових дій у Маріуполі. Факт порушення угод визнали і російські офіцери зі спільної групи з контролю за припиненням вогню.\
    Ватажок ДНР Захарченко висунув ультиматум про негайне виведення українських військ із Дебальцевого без зброї і техніки.
  • Незважаючи на це, Генеральний штаб заявив, що Україна готова до відведення важких озброєнь, а підстав для подовження бойових дій поки немає.Черговий "конвой" з Росії у складі 176 вантажівок вторгся до України. Митна служба повідомляє, що представники міжнародних гуманітарних організацій в оформленні вантажу участі не брали.

Україна та світ

  • За заявами ЗМІ, метою декларації, яку Росія хоче прийняти на Раді Безпеки ООН, є зміна мінських угод і перекладання відповідальності за агресію та відновлення зруйнованого Донбасу на Україну. Екстрене засідання Ради перенесено на кілька днів, консультації з підготовки резолюції тривають.
  • Міністр закордонних справ Франції Фабіус заявив, що Росія нестиме відповідальність за зрив мінських угод навіть у випадку, якщо їх порушать підконтрольні їй бойовики. Дотримання ж перемир'я буде приводом для зменшення санкцій. Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр вважає, що порушення угод знищить шанси на мирне врегулювання в Донбасі на довгий час. Прем'єр-міністр Великобританії Кемерон запевнив президента Порошенка в готовності Лондона забезпечити єдність зусиль європейських країн у санкційному тиску на Росію.
  • Президенти "нормандської четвірки" провели телефонні переговори, у ході яких підтвердили, що припинення вогню має стосуватися всієї лінії бойових дій, проте в коментарі Кремля не згадується вимога припинення вогню в Дебальцевому.

Тренди


  • Військові експерти стверджують, що Росія брала участь у переговорах у Мінську винятково з метою домогтися відведення українських військ для захоплення бойовиками територій, особливо Дебальцевського плацдарму.

No comments:

Post a Comment