February 13, 2015

12.02.2015 Україна: Головні теми доби - У Мінську підписано нові угоди про припинення вогню в Донбасі.

У Мінську підписано нові угоди про припинення вогню в Донбасі.

Головні події і теми дня 12.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

У Мінську підписано нові угоди про припинення вогню в Донбасі. Україна домовилася з МВФ про надання додаткової фінансової допомоги. Бої у Донбасі не вщухають. На пост глави Антикорупційного бюро претендує 161 кандидат.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про забезпечення права громадян на справедливий суд, який розширює гарантії рівності, гласності та відкритості судового процесу. Закон прописує підстави для дисциплінарного провадження щодо суддів, а також порядок формування та діяльності Вищої ради юстиції і Ради суддів.
    Законодавчо посилено відповідальність за військові злочини не тільки в режимі воєнного стану, а й в особливий період.
    Прийнято зміни до закону про Антикорупційне бюро, згідно з якими, крім покарання корупціонерів, можлива й конфіскація їх майна. Голову комісії призначатиме президент із трьох запропонованих кандидатур. Конкурсна комісія з виборів глави Бюро прийняла документи від 161 кандидата. Планована заробітна плата чиновника 60 тис. грн (близько $3 тис).
  • Заступник директора Фонду гарантування вкладів повідомив, що в Україні тепер більше 10 проблемних банків, оціночна вартість активів яких в п'ять-шість разів нижче від балансової, а при їх продажу в умовах нинішньої кон'юнктури Фонд отримає ще менше. Ці банки заборгували НБУ більше 9 млрд грн рефінансування. Сума претензій Фонду до цих банків близько 50 млрд грн.
  • Міністерство охорони здоров'я підписало договір про позику з Міжнародним банком реконструкції і розвитку на суму $ 215 млн на розвиток медичної інфраструктури у восьми областях.
  • Кабінет Міністрів підписав меморандум з МВФ, згідно з яким фінансову допомогу Україні буде збільшено до $40 млрд, включаючи $17,5 млрд, які буде надано за новою програмою. Програму кредитування розраховано на чотири роки. Допомогу буде отримано із різних джерел МВФ, ЄБРР, ЄІБ, Світового банку та приватного сектора.
  • Світовий банк готовий надати Україні до $2 млрд у поточному році для підтримки бідних, проведення реформ у газовому та банківському секторах, боротьби з корупцією та вдосконалення системи управління державою.
  • На тлі підписаного меморандуму з МВФ гривня зміцнилася на 2 %: 25,10 грн/$ (-0,46 грн), 28,40 грн/€ (-0,47 грн), 3,80 грн/10 руб (-0 , 11 грн).

Київ

  • Директор київського метрополітену на сесії Київради заявив, що технічний стан основних засобів критичний. Більше 130 вагонів, що не підлягають ремонту, виводяться з експлуатації. Тарифи на метро після дворазового підвищення вартості проїзду все ще не покривають усіх витрат.

Театр воєнних дій

  • Під час проведення переговорів у Мінську Росія перекинула через неконтрольовану ділянку кордону в Україну десятки танків, систем залпового вогню "Град" і значну кількість боєприпасів, які відразу ж були використані терористами в районі Луганська та Дебальцевого.
    Полк "Азов" продовжує успішно відбивати атаки бойовиків на населений пункт Широкино в 25 км від Маріуполя. За заявами офіційних осіб, українська армія не потрапила в оточення й продовжує утримувати Дебальцевський плацдарм. Обстрілу піддавалися передмістя Донецька в районі аеропорту Авдіївка, Піски, Водяне, Спартак. Інтенсивні бої не припиняються всією лінією зіткнення від Станиці Луганської до Маріуполя.
  • Розслідування ОБСЄ підтвердило, що обстріл Краматорська 10 лютого вівся касетними боєприпасами з південно-східного напрямку, де знаходиться контрольована проросійськими бойовиками Горлівка.
  • Басманний суд Москви підтвердив заборону на в'їзд лідера кримських татар Джемільова на територію Криму, окупованого Росією.
  • Єврокомісія виділить гуманітарної допомоги на суму $15 млн для підтримки тимчасових переселенців з Донбасу.

Україна та світ

  • Керівники Росії, України, Німеччини та Франції після 15-годинних переговорів підписали меморандум про принципи вирішення конфлікту в Донбасі. На підставі меморандуму контактною групою у складі посла РФ в Україні, представників ОБСЄ, України та терористичних республік підписано нову угоду про припинення вогню та принципи мирного врегулювання. Згідно з угодою, Україна фактично визнає суб'єктність "республік", бере на себе зобов'язання фінансування населення, що проживає на його територіях, а контроль над кордоном може отримати тільки за дотримання цілої низки важкоздійснюваних умов.
    Контрольовані Росією бойовики ДНР і ЛНР відразу ж відмовилися від припинення обстрілу української армії і населених пунктів. РФ підштовхує керівництво України до прямих переговорів з лідерами бойовиків, легітимізуючи, таким чином, самопроголошені "республіки".
    Місія ОБСЄ заявила, що готова до виконання своїх обов'язків, зафіксованих в угоді.
    Громадськість України та військові експерти піддали підписані угоди різкій критиці та вважають, що колишній президент Кучма взяв на себе повноваження Верховної Ради. Документ не має юридичної сили без ратифікації парламентом, він є декларацією про наміри, а не міжнародним договором.
    Президент Франції Олланд допускає повторні переговори в "норманському форматі" за кілька тижнів, якщо виконуватиметься режим припинення вогню. Верховний представник ЄС із закордонних справ Могеріні назвала досягнуті угоди важливими, але не вирішальними.
    На думку заступника голови Центральної виборчої комісії Магери, вибори в Донбасі можуть бути проведені тільки в умовах відсутності тиску на виборців з боку бойовиків. Автономний статус регіону вимагає внесення змін до Конституції конституційною більшістю Верховної Ради.
    Політики Польщі та країн Балтії дали жорсткі оцінки діям лідерів Франції і Німеччини, заявивши, що вони пожертвували Україною заради економічних інтересів своїх країн. Підписаний меморандум фактично узаконює окупацію Донбасу, не гарантує мир, а лише фіксує припинення вогню, проте й воно залишається під питанням.
    Глава МЗС Німеччини Штайнмаєр сподівається на припинення вогню, проте вважає, що ескалація конфлікту в Донбасі може зірвати досягнутий компроміс.
    Голова комісії Сенату США з оборони Маккейн розкритикував мінські угоди, заявивши, що вони сприяють заморожуванню військового конфлікту в Україні та змушують повірити в чергову брехню Путіна, який здобув у Мінську свої цілі.
    На думку колишнього голови сейму Литви Ландсбергіса, мінські угоди гірше від підписаних в Мюнхені в 1938 році. Там за стіл переговорів ніхто не запрошував судетських есесівців.
    Голова Євроради Туск висловив сподівання, що режим припинення вогню в Донбасі не буде порушено, а колишній глава МЗС Швеції Більдт вважає, що режим перемир'я може бути порушений бойовиками.
    Помічник держсекретаря США Нуланд вважає, що підписані в Мінську угоди дають реальний шанс для припинення бойових дій на сході України. Представник держдепартаменту Псакі заявила, що США не виключають можливість застосування нових санкцій щодо Росії і прийняття рішення про постачання зброї до України, якщо РФ і підконтрольні їй бойовики ДНР і ЛНР не виконуватимуть мінські угоди в повному обсязі.
  • Міністром оборони США призначено Картера прихильника поставок летальної зброї Україні.
  • Міністр закордонних справ Франції Фабіус повідомив, що операцію з постачання Росії вертольотоносців класу "Містраль" припинено через невиконання Росією попередніх Мінських угод.
  • Євросоюз має намір застосувати нові санкції проти фізичних осіб і компаній РФ, незважаючи на підписання угоди в Мінську. Прем'єр-міністри Нідерландів і Великобританії вважають, що послаблювати тиск на Росію передчасно.

Тренди


  • Підписані в Мінську угоди надають амністію бойовикам, які брали участь у військових діях, у той самий час депутати Верховної Ради посилили кримінальну відповідальність в особливий період, що порушує Конституцію в частині рівності прав громадян.

No comments:

Post a Comment