February 11, 2015

10.02.2015 Україна: Головні теми доби - Верховна Рада затвердила нового Генерального прокурора

Верховна Рада затвердила нового Генерального прокурора.

Головні події і теми дня 10.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

Верховна Рада затвердила нового Генерального прокурора. Переговори контактної групи із врегулювання кризи в Донбасі закінчилися без результатів. Унаслідок обстрілу Краматорська касетними боєприпасами загинуло 16 осіб.

В Україні

  • Депутати парламенту ліквідували Національну комісію з питань моралі. Нагляд за дотриманням моралі здійснюватимуть МВС, Мінкультури та Держкомітет з телебачення і радіомовлення. Активістам Майдану, які стали інвалідами внаслідок поранень, отриманих у масових акціях, надано статус інвалідів війни.
  • Верховна рада підтвердила звільнення Генерального прокурора Яреми та затвердила на цю посаду його колишнього заступника Шокіна, запропонованого президентом Порошенком. Трибуна парламенту була заблокована депутатами, які зафіксували голосування членів Опозиційного блоку чужими картками. Депутати вимагали переголосування.
  • Світовий банк виділяє Україні $378 млн на модернізацію енергомереж і підтримку оптового ринку електроенергії із урахуванням подальшої інтеграції українських мереж до європейської мережі операторів транспортування електроенергії.
  • Нацбанк трохи зміцнив офіційний курс гривні: 24,84 грн/$ (-0,12 грн), 28,01 грн/€ (-0,56 грн), 3,78 грн/10 руб.

Київ

  • Мітингувальники перед столичною мерією вимагали скасування незаконно введених тарифів на громадський транспорт і повного аудиту комунальних транспортних підприємств.

Театр воєнних дій

  • Конфлікт у Донбасі загострюється. Запеклі бої на Дебальцевському плацдармі тривають. У результаті активних дій полку "Азов" українська армія взяла під контроль населені пункти поблизу Маріуполя.
  • Після обстрілу Краматорська російсько-терористичними військами із РСЗВ "Смерч" загинуло 16 осіб і поранено – понад 60. Спостерігачі ОБСЄ в результаті оперативного розслідування встановили, що обстріл вівся ііз району Горлівки. Президенту Порошенку, який прилетів вночі в місто, були продемонстровані наслідки обстрілу та частини касетних боєприпасів.
    Також були обстріляні Гродівка, Авдіївка та околиці Маріуполя. Бойовики продовжують інтенсивні обстріли Донецька з метою викликати паніку серед населення.
  • Російська армія концентрує сили на кордоні з Україною у Ростовській області. Потік боєприпасів, бойової техніки та найманців через державний кордон не зменшується. Російська авіація протягом дня тричі вторгалися у повітряний простір України.
  • З 10 лютого на території кількох районів Донецької, Луганської, Харківської і Херсонської областей вводиться система режимних заходів, що регламентують порядок в'їзду, проживання та переміщення населення, проведення робіт, обліку та утримання плавзасобів.
  • У центрі Одеси стався черговий вибух, міліція розслідує справу за статтею "тероризм".

Україна та світ

  • Московський суд продовжив арешт депутата українського парламенту Савченко, яку російські власті звинувачують у вбивстві журналістів на українській території.
  • Мінські переговори контактної групи Росія-Україна-ОБСЄ із врегулювання ситуації у Донбасі за участю представників терористичних республік ДНР і ЛНР завершилися безрезультатно та можуть продовжитися в середу.
  • За повідомленням агентства Reuters, лідери "великої сімки" і МВФ розглядають можливість збільшення фінансової допомоги Україні до $40 млрд.
  • Представник Держдепартаменту США Псакі заявила, що Вашингтон дотримується дипломатичних методів врегулювання української кризи та повідомила, що рішення про постачання зброї Україні ще не прийнято. Цю зброю потрібно називати не "летальною" а "оборонною", оскільки Україна захищає свою територіальну цілісність і суверенітет.У Конгресі США представниками двох найбільших партій зареєстровано законопроект про надання Україні спорядження та зброї на суму $1 млрд. Колишній радник президента США з національної безпеки Бжезинський вважає, що для стримування російської агресії Україні обов'язково потрібно надати американську військову допомогу.
  • Росія проводить навчання бригади берегової охорони в окупованому Криму, у Південному федеральному окрузі – навчання військової розвідки та спецназу.

Тренди

  • Голосування чужими картками у Верховній Раді триває, досі жоден із депутатів – порушників Конституції не поніс покарання за такі дії.
  • Кредитування України з боку міжнародних фінансових інститутів є безпрограшним кроком у разі визнання Росії агресором і примусу її до виплати репарацій Україні у розмірі сотень мільярдів доларів.

No comments:

Post a Comment