February 08, 2015

07/02/2015 Україна - На міжнародній конференції з безпеки в Мюнхені тема кризи в Україні стала ключовою.

Головні події і теми дня 07.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

На міжнародній конференції з безпеки в Мюнхені тема кризи в Україні стала ключовою.

В Україні

  • На думку міністра закордонних справ України Клімкіна, розрив дипломатичних відносин з Росією зірве мирний процес. У такому випадку переговори вестимуться тільки через посередників, та українська сторона не зможе впливати на їх результати.
  • Секретар РНБО Турчинов вважає, що ситуація в Донбасі дуже складна, українська армія стримує постійні атаки російсько-терористичних формувань. Для забезпечення військ бойовою технікою Укроборонпром працює у три зміни.
  • Партія "Свобода" знову переобрала своїм лідером Тягнибока.

Київ

  • У Києві вдвічі подорожчав проїзд у громадському транспорті.

Театр воєнних дій

  • У зоні бойових дій за добу зафіксовано десятки обстрілів українських позицій і населених пунктів, а також бойових зіткнень, у ході яких, за офіційними даними, загинуло п'ять українських військовослужбовців. Серед мирного населення також зафіксовано вбитих і поранених. У районі Дебальцевого українська армія дотримується одностороннього перемир'я для евакуації населення.
  • Безладні обстріли бойовиками Донецька тривають. Запис перехопленої СБУ розмови доводить, що обстріли ведуться російськими найманцями з метою провокацій як української армії, так і місцевих найманців на відповідні дії.
  • Для проведення моніторингу ОБСЄ хоче отримати доступ до неконтрольованої Україною ділянки державного кордону з Росією.
  • ООН зафіксувала понад півтора мільйона вимушених переселенців і біженців із Донбасу.

Україна та світ

  • У Мюнхені проходить щорічна, 51 конференція з безпеки, у центрі уваги якої – події в Україні. У виступі президент Порошенко знову заявив, що він є "президентом миру, а не війни", основою врегулювання ситуації у Донбасі є повне виконання всіх положень мінських угод. Українська армія готова припинити вогонь у будь-який момент. Він продемонстрував аудиторії документи російських найманців і військовослужбовців як докази участі Росії у конфлікті в Донбасі. Порошенко не підтримує введення миротворчого контингенту в Україну та виключає визнання легітимності ДНР і ЛНР. Він закликав світову спільноту об'єднати зусилля для стабілізації ситуації на сході України. На його думку, конфлікт в Донбасі потрібно не заморожувати, а розв'язувати якомога швидше.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг пообіцяв Україні практичну підтримку. Віце-президент Байден заявив, що США продовжать надання військової допомоги Україні для захисту її суверенітету.
    На думку головнокомандувача силами НАТО в Європі Брідлава, Захід не має виключати варіант розв'язання конфлікту в Донбасі військовим шляхом. Країни Альянсу можуть поставляти зброю до України, але участь військовослужбовців НАТО в бойових діях виключено.
    В рамках конференції відбулися переговори між президентом Порошенком, канцлером Німеччини Меркель і віце-президентом США Байденом.
    Президент Франції Олланд вважає, що недільні переговори з Путіним – останній шанс на врегулювання ситуації у Східній Україні. Канцлер Меркель скептично ставиться до перспектив укладення такої угоди.
  • Російська влада вирішила продовжити кримінальне переслідування депутата українського парламенту та ПАРЄ Савченко.
  • Президент Європарламенту Шульц констатував, що реакція ЄС на стрімкі дії Росії спізнюється, оскільки потребує узгодження з усіма країнами – членами Союзу.

Тренди


  • Створення державною фіскальною службою органу фінансових розслідувань з необмеженими повноваженнями без контролю з боку інших гілок влади, представників громадськості та бізнесу може призвести до того, що вона стане інструментом досягнення політичних і бізнес-інтересів конкретних чиновників. Можливе обмеження повноважень нової служби за допомогою контролю за витрачанням бюджетних коштів. Декларованою метою створення служби є усунення дублювання функцій різних органів, що займаються розслідуванням економічних злочинів, однак у проекті закону йдеться про суміщення в ній функцій контролю та оперативно-розшукової діяльності.

No comments:

Post a Comment