February 06, 2015

05.02.2015 Україна: Головні теми доби - Великий дипломатичний день у Києві – офіційні візити держсекретаря США, канцлера Німеччини та президента Франції

Великий дипломатичний день у Києві – офіційні візити держсекретаря США, канцлера Німеччини та президента Франції

Головні події і теми дня 05.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

Великий дипломатичний день у Києві – офіційні візити держсекретаря США, канцлера Німеччини та президента Франції. Облікова ставка Нацбанку зросла до рекордних 19,5 %, гривню відпущено у вільне плавання.

В Україні

  • За результатами переговорів у Києві з президентом Порошенком держсекретар США Керрі заявив, що Вашингтон сподівається на дипломатичне вирішення конфлікту в Україні, проте США не заплющиватимуть очі на агресію Росії. Виведення важкого озброєння, військових формувань і найманців з території України – єдиний спосіб для РФ уникнути міжнародної ізоляції. Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що Україна не розглядатиме пропозиції про припинення війни, пов'язані з порушенням суверенітету й територіальної цілісності країни. Керрі підкреслив, що умовою досягнення миру в Донбасі має бути виконання бойовиками взятих на себе зобов'язань, відповідно до мінських угод.
  • У ході тристоронніх переговорів лідерів України, Франції і Німеччини були розроблені спільні пропозиції щодо Донбасу, які президент Олланд і канцлер Німеччини Меркель представлять президенту РФ Путіну. До них включені негайне припинення вогню, відведення важкої техніки та озброєнь, виведення військ і звільнення всіх заручників. Окремим питанням стоїть звільнення народного депутата Савченко, яку Росія утримує у в'язниці.
  • Президент Порошенко підписав закон, за яким призовний вік підвищується до 27 років; вводиться кримінальна відповідальність за ухилення від проходження військової служби офіцерського складу; розширюється перелік категорій осіб, які можуть служити за контрактом; зменшується кількість підстав для відстрочки від військової служби; підвищується соціальний захист військовослужбовців.
  • До Конституційного суду направлено законопроект про позбавлення недоторканості депутатів і суддів для перевірки його відповідності Конституції. Набуття чинності закону можливе вже у вересні. У теперішній час депутати й судді можуть бути позбавлені недоторканості рішенням Верховної Ради за поданням Генеральної прокуратури.
    Депутати Верховної Ради дали "добро" на притягнення до кримінальної відповідальності судді Кірєєва, який виніс неправосудний вирок лідеру партії "Батьківщина" Тимошенко.
    У першому читанні прийнято закон про реформу МВС, представлений заступником міністра Згуладзе, відповідно до якого буде створено єдиний спецпідрозділ міліції за американським зразком.
    Прийнято закон про захист інформпростору, що забороняє російські фільми та серіали, що прославляють збройні формування та силові структури країни-агресора та встановлює санкції за його порушення. Державне агентство з питань кіно з подачі студії "1 + 1" заборонило показ 20 російських пропагандистських серіалів і фільмів. Список буде розширено.
  • Кількість претендентів на посаду глави Антикорупційного бюро зросла до 96.
  • Національний банк підвищує облікову ставку з 6 лютого з 14 % до 19,5 % річних із відповідним коригуванням ставок за активними та пасивними операціями банку з метою зниження інфляційних ризиків і невизначеності розвитку ситуації на сході країни.
    Нацбанк планує падіння ВВП в 2015 році на 4-5 %.
    Частка іноземного капіталу в статутному капіталі українських банків зменшилася на 1,5 %, але кількість банків зі 100 % іноземним капіталом залишилася незмінною.
    Глава НБУ Гонтарева планує підписання меморандуму з МВФ 6-7 лютого. Після переговорів з держсекретарем Керрі президент Порошенко повідомив про готовність США розширити фінансову допомогу Україні та замінити стабілізаційний кредит (stadn-by) на програму із розширеним кредитуванням (Extended Fund Facility) терміном до семи років на суму $30 млрд.
    Золотовалютні резерви України за січень скоротилися на 15 % і становлять $6,4 млрд. "Нафтогаз" у січні отримав із резервів НБУ $0,5 млрд для передоплати "Газпрому".
    НБУ припиняє проведення щоденних валютних аукціонів і відмовляється від індикативного курсу, що встановлюватиметься на підставі об'єктивних параметрів попиту та пропозиції. Офіційний курс гривні щодо долара різко знизився: 18,00 грн/$ (+1,27 грн), 20,60 грн/€ (+1,57 грн), 2,75 грн/10 руб (+0,26 грн). Курс на міжбанку сягнув 22 грн/$.

Театр воєнних дій

  • Ситуація на Дебальцевському плацдармі та у Вуглегірську залишається напруженою, бої не припиняються всією лінією розмежування від Станиці Луганської до Маріуполя.
  • Піддалися інтенсивному обстрілу Сартана, Щастя, Попасна, Станиця Луганська, Дебальцеве, Дзержинськ. В Іловайську зафіксовано прибуття ешелонів з боєприпасами з Росії. Бойовики продовжують обстріли Донецька з усіх видів артилерії і РСЗВ. Серед мирного населення є численні жертви.
  • Бойовики ДНР захопили донецький офіс мобільного оператора "Київстар" з комунікаційним обладнанням та оголосили про створення власної системи стільникового зв'язку.
    МТС і Life :) заявили, що поки на збираються відключати зв'язок у зоні бойових дій.
  • Місія ОБСЄ в Донбасі до кінця лютого збільшиться до 500 осіб.

Україна та світ

  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг повідомив, що Альянс збирається збільшити чисельність сил швидкого реагування до 30 тис. осіб у відповідь на агресію РФ щодо України.
  • За повідомленням агентства Reuters, президент Франції Олланд не підтримує вступ України до НАТО.
  • Через плановані контракти РФ з експорту озброєнь до Ірану, США включили до списку санкцій ще чотири російських оборонних концерни. Підприємствам США заборонено постачати їм продукцію й технології.
  • Президент Путін підписав указ про призов резервістів на двомісячні військові збори.
  • Рейтингове агенство Moody's знизило суверенний рейтинг Росії до "негативного" Baa3 через санкції Заходу та погіршення ситуації в економіці.

Тренди


  • Під тиском членів Конгресу й сенаторів від двох основних партій президент Обама може прийняти рішення про надання Україні летальної оборонної зброї. Генеральний секретар НАТО вважає, що зброю Україні можуть постачати окремі члени Альянсу в рамках двосторонніх угод.
  • Організація пропускного режиму в зону, контрольовану бойовиками ДНР і ЛНР, дозволила створити корупційну схему видачі перепусток і не дає можливості громадянам України здійснити конституційне право на вільне пересування.
  • Падіння курсу гривні безпосередньо пов'язано із різким зниженням обсягу експорту та цін на сировину, що вплинуло на загальну суму експортної виручки. Порятунком гривні може стати дорогий імпорт, однак у цьому випадку можуть зупинитися підприємства, орієнтовані на експорт, зав'язані на імпортній сировині.
  • Незважаючи на попередження уряду та прийняття парламентом постанови про визнання Росії агресором, майже всі силові структури продовжують користуватися електронними сервісами, що безпосередньо пов'язані з Росією.

No comments:

Post a Comment