January 10, 2015

09.01.2015 Україна: Головні теми доби -Розпочала роботу комісія з виборів глави Антикорупційного бюро

Начала работу комиссия по выборам главы Антикоррупционного бюро

Головні події і теми дня 09.01.2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика  Україна"

Теми дня 

Розпочала роботу комісія з виборів глави Антикорупційного бюро. Після вторгнення чергового "конвою" з Росії ситуація в зоні конфлікту в Донбасі загострилася. Міністри закордонних справ Росії, України, Франції і Німеччини 12 січня в Берліні обговорять врегулювання конфлікту в Східній Україні.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що знов взяті кредитні кошти підуть не на виплату заробітних плат або фінансування держбюджету, а на обслуговування зовнішнього боргу.
  • Заступник міністра енергетики Зюков заявив про безальтернативність закупівель вугілля в Росії, а також на шахтах на території "республік" ДНР і ЛНР за умови перереєстрації цих шахт на території, контрольованій Україною.
  • Головою комісії з виборів керівника Антикорупційного бюро обрано очільника Меджлісу кримськотатарського народу Чубарова, його заступником – правозахисника Захарова. Бюро може очолити іноземець. Президент Порошенко заявив про незалежність діяльності бюро від втручання влади та парламенту.
  • Президент Порошенко провів переговори з главою польського уряду Копач з питання збільшення макрофінансової допомоги Україні.
  • За заявою Прем'єр-міністра Яценюка, видача біометричних паспортів почнеться 12 січня. Щомісяця може бути видано до 30 тис. документів.
  • Курс гривні щодо долара не змінюється: 15,75 грн/$ (-0,01 грн), 18,53 грн/€ (-0,11 грн), 2,80 грн/10 руб.

Театр воєнних дій

  • Ситуація на лінії бойових дій загострюється. Важкі бої тривають у районі Станиці Луганської. В околицях Донецька за добу загинуло шість українських військовослужбовців, поранено – близько 20, є жертви серед мирних жителів. Після вторгнення чергового "конвою" з Росії  режим "перемир'я" був порушений десятки разів.
  • Військові експерти відзначають підвищення якості взаємодії підрозділів російської армії з озброєними формуваннями терористичних "республік" Донбасу та їх забезпечення пальним, запасними частинами та боєприпасами, що поставляються з Росії.
  • Через посилення терористичної загрози в Маріуполі може бути введено спеціальний режим для громадян, які в'їжджають з окупованої території, за перепустками, виданими СБУ.
  • Доступ журналістів у зону військових дій буде здійснюватися за прес-картками з попередньою акредитацією в СБУ.

Україна та світ

  • Агентство Fitch знизило рейтинги РФ до BBB- з негативним прогнозом через падіння курсу рубля, підвищення ставки Центробанку до 17 %, зниження цін на нафту та введення санкцій Заходу. Експерти агентства вважають, що темп падіння ВВП Росії у 2015 році прискориться до 4 %, а інфляція зросте до 8,5 %. На думку фінансових аналітиків Bloomberg, існує досить висока ймовірність дефолту Росії за державними облігаціями.
  • Міністри закордонних справ Росії, України, Німеччини та Франції зустрінуться в Берліні 12 січня для обговорення ситуації у Східній Україні. Прогресу у вирішенні конфлікту поки не досягнуто.
  • За повідомленням ОБСЄ, 9 січня в режимі відеоконференції відбулися тристоронні перемовини контактної групи України, Росії та ОБСЄ щодо ситуації у Донбасі за участі представників терористичних Донецької і Луганської "республік".
  • Російська влада перевела до одиночної камери українську льотчицю, депутата Верховної Ради Савченко, яка проводить голодування з вимогою визнання її військовополоненою. Держдепартамент США вимагає негайного звільнення її та інших заручників, незаконно утримуваних в Росії.
  • Куба звільнила 36 політв'язнів у рамках процесу відновлення політичних та економічних взаємин зі США.

Тренди


  • Відвідування президентом Порошенком Франції для участі в траурних заходах при ігноруванні щоденної загибелі військовослужбовців у Донбасі, а також його небажання бачити різницю між терористичними атаками у Франції і ситуацією в Донбасі, викликають неоднозначну реакцію в українському суспільстві.
  • Експерти вважають, що вугілля, яке поставляється в Україну під виглядом російського, видобувається на шахтах терористичних "республік" Донбасу, що належать олігарху Ахметову. Заступник міністра палива та енергетики Зюков, на думку експертів, є бізнес-партнером єнакіївського злочинного угруповання Іванющенка-Абрамова, а вугілля з шахт, які "перереєстровані на території, контрольованій Україною", належить цим кримінальним структурам.
  • Скандал з урочистою передачею неготової військової техніки армійським підрозділам демонструє, що керівництво Міністерства оборони, як і раніше, залишається корумпованим. Радник Міністра оборони волонтер Бірюков заявив, що Президент не знав про недоробки.

No comments:

Post a Comment