December 29, 2014

22-28 декабря 2014 Украина: Главные темы недели - Верховна Рада в авральному режимі прийняла бюджет на 2015 рік

Верховная Рада в авральном режиме приняла законы, необходимые для формирования бюджета, и утвердила бюджет на 2015 год.

Головні теми тижня 22-28 грудня 2014 року від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна" 

Верховна Рада в авральному режимі прийняла закони, необхідні для формування бюджету, і затвердила бюджет на 2015 рік. Повноваження РНБО значно розширено. Україна відмовилася від позаблокового статусу. Ситуація в економіці залишається стабільно важкою за відсутності нових траншів кредиту МВФ. Крим відрізано від транспортного сполучення з Україною. У Донбасі – "режим тиші" та обмін полоненими.

Бюджетні баталії

Протягом тижня парламентарі та уряд неодноразово намагалися узгодити основні параметри бюджету, який піддано нещадній критиці з боку експертів-економістів і громадськості, і прийняти пакет законів, що формують видаткову та дохідну частини бюджету. Пакетне голосування було відхилено, та 28 грудня проект і супутні закони було винесено на сесію. Знадобилося втручання президента Порошенка, який чинив тиск на депутатів своєї фракції для ухвалення необхідних законів.
У ніч на 29 грудня депутати Верховної Ради незначною більшістю голосів затвердили бюджет на 2015 рік. Не голосували депутати фракцій "Батьківщина", "Опозиційний блок" і деякі члени фракції "Блок Петра Порошенка". Поправки до проекту бюджету приймалися без дотримання регламенту. Депутати голосували за проекти, не бачачи остаточних текстів бюджету та законів.
Бюджет недосконалий настільки, що потребує внесення змін протягом місяця, тому фахівці сумніваються в позитивних результатах переговорів з місією МВФ про виділення чергового траншу стабілізаційного кредиту. Місія почне роботу в Києві 8 січня.

Ситуація в економіці

За оцінками президента Порошенка, на окупованій території Донбасу розташовано до 20 % промисловості країни, половину підприємств, що розташовані там, фактично знищено. Об'єднання металургійних підприємств України повідомляє про зростання збитків галузі майже на 50 %, порівняно з 2013 роком, – до 14,5 млрд грн, обсяг реалізації продукції упав на 15 %.
Енергетика залишається, як і раніше, дефіцитною. Міністр палива та енергетики Демчишин заявив про готовність закупівлі електроенергії у Росії на її умовах.
Курс гривні щодо основних валют практично не змінився, ціни на бензин трохи знизилися.
Офіційний рівень безробіття в Україні досяг 9,3 %, що становить 1,78 млн осіб. Експерти-економісти прогнозують тривалий спад в економіці, якщо уряд і парламент негайно не почнуть радикальні реформи з розкріпачення малого та середнього бізнесу для збільшення сукупної бази оподаткування та зниження навантаження на бюджет за рахунок скорочення безробіття.
В останній сесійний день депутати Верховної Ради прийняли закон про трансфертне ціноутворення, який прив'язує податок на прибуток великих корпорацій до світових біржових цін, а також закон про докапіталізацію та рефінансування банків.
Введення окремих рахунків ПДВ відстрочено, однак їх не скасовано, незважаючи на попередження економістів про те, що вони знищать малий і середній бізнес.
Прийнято закон про податковий компроміс, який передбачає добровільне уточнення недоплачених податків на прибуток і додану вартість за зниженою ставкою.
Введено нову модель відносин між регіональними та державним бюджетом, збільшено видатки на оборону. Уряду дано право самостійно змінювати розміри витрат на оборону в умовах воєнного стану. Введено обмеження на розмір заробітної плати держслужбовцям і бюджетникам.
За певних умов планується зниження єдиного соціального внеску, зменшення кількості груп платників єдиного податку, а також кількості податків шляхом їх об'єднання. Буде збільшено розміри рентних платежів на видобуток корисних копалин, введено податок на нерухомість, підвищено акцизи на тютюн та алкоголь, скасовано практично всі пільги, включаючи пільги на проїзд пенсіонерів. Незважаючи на попередження експертів про можливі проблеми в торгівлі з ЄС і порушення принципів СОТ, передбачено підвищення податків на пасивні доходи, введення додаткового імпортного мита майже на всі групи товарів.
Верховна Рада ввела мораторій на виселення валютних позичальників із заставного житла та визначила умови погашення таких кредитів.
Експерти вважають, що пакет законів, запропонований урядом, не є реформами, яких вимагає Захід. Закони, замість повної лібералізації економіки, спрямовані, насамперед, на затикання дір і збільшення тиску на бізнес.

Антикорупційне бюро

Президент, Кабінет міністрів і Верховна Рада затвердили списки членів комісії з вибору глави Антикорупційного бюро. Серед членів комісії – юристи, правозахисники, суддя ЄСПЛ, журналіст. Антикорупційному бюро надано широкі повноваження із розслідування корупції в усіх органах влади, однак із закону не ясно, чи може бюро розслідувати діяльність вищих посадових осіб держави та яким є механізм притягнення корупціонерів до відповідальності. Згідно із затвердженими парламентом змінами до податкового законодавства, максимальна зарплата працівників Бюро може перевищувати 10 мінімальних зарплат.
Уряд відкриває доступ до реєстру майнових прав з 1 січня 2015 року.

Нові повноваження РНБО

Законопроект про розширення повноважень РНБО з першої спроби не набрав потрібної кількості голосів депутатів парламенту, але після обговорення в комітетах був ще раз розглянутий і прийнятий без змін 25 грудня. Спікер Гройсман негайно його підписав і відправив на затвердження президенту. Деякі депутати протестують проти порушення регламенту прийняття закону та мають намір оскаржити його в суді.
Експерти вказують на небезпеку контролю за діяльністю Антикорупційного бюро з боку РНБО, якому надано не тільки координуючі, а й контролюючі функції. Фактично секретар РНБО дістає повноважень віце-президента, що може викликати перекіс у розподілі повноважень між гілками влади.

Скасування позаблокового статусу та курс на вступ до НАТО

Верховна Рада переважною більшістю голосів скасувала позаблоковий статус України, що відкриває шлях до вступу в НАТО.
Україна та НАТО вже працюють над спільними програмами, президент Порошенко затвердив список українських учасників спільної робочої групи з питань воєнної реформи.
Кремль пригрозив тяжкими наслідками для врегулювання внутрішньоукраїнської кризи через рішення Верховної Ради про відмову від позаблокового статусу. Прем'єр-міністр Росії Медведєв заявив, що це рішення перетворює Україну на потенційного військового супротивника Росії.
Президент РФ Путін ввів у дію нову військову доктрину Росії з урахуванням уроків війни в Україні. Основними загрозами названо конфлікти в Україні, на півночі Африки, у Сирії, Ірані, Афганістані; нарощування військового потенціалу НАТО та розширення Альянсу на Схід.
Представник Держдепартаменту Харф заявила, що США повністю підтримують політику "відкритих дверей" у блок НАТО, заявки на членство розглядатимуться всіма членами Альянсу. Прес-секретар НАТО заявила, що Альянс не є загрозою ні для Росії, ні для будь-якої іншої країни. НАТО має оборонні цілі й існує для забезпечення безпеки його членів. Росія агресивними діями в Україні порушила міжнародну – і поставила під загрозу європейську безпеку.

Новий раунд переговорів у Мінську

Переговори контактної групи із врегулювання ситуації у Східній Україні відбулися в Мінську в закритому режимі за участю колишнього президента Кучми, представника ОБСЄ Тельявіні, посла Росії в Україні Зурабова та представників самопроголошених Донецької і Луганської "республік". Про результати переговорів не повідомляється. Анонсоване на 26 грудня продовження переговорів не відбулося, проте було проведено обмін 222 бойовиків на 154 українських військовослужбовців і цивільних осіб.

Україну накрила хвиля терактів

В Україні зростає терористична загроза. В Одесі біля офісу активістів Євромайдану стався вибух. У Маріуполі диверсійною групою підірвано залізничний міст, вибухів ще двох мостів удалося запобігти. Із гранатомета обстріляно будинок мера Львова Садового. Двоє терористів підірвалися на власних вибухових пристроях в Одесі та Херсоні. У Закарпатті пошкоджено нафтопровід "Дружба", прокачування нафти припинено для запобігання екологічної катастрофи у разі прориву. Військові посилили охорону стратегічних об'єктів Маріуполя та перекрили виїзд із міста в східному напрямку.
Президент Порошенко за підсумками проведення військово-економічних учень "Концентрація-2014" доручив посилити охорону стратегічних об'єктів інфраструктури та життєзабезпечення.
СБУ щодня затримує терористів і диверсійні групи, проте ситуація вимагає термінового прийняття керівництвом країни комплексу заходів зі зміцнення безпеки.

Боротьба за Крим

Через аварійні відключення, що вводяться Укренерго, влада Криму ввела обмеження енергопостачання для збереження життєдіяльності енергосистеми та оголосила про те, що відключення електроенергії у години "пік" стануть систематичними.
Міжнародні платіжні системи Visa та MasterCard, згідно з рішеннями ЄС і США про санкції щодо компаній, які працюють у Криму, відключили від сервісів кілька десятків російських банків, котрі здійснювали там операції.
Україна скасувала залізничне вантажне та пасажирське сполучення з Кримом з 26 грудня "з міркувань безпеки". Поїзди прямуватимуть до станцій Новоолексіївка та Херсон. Перевізникам наказано припинити продаж квитків та автобусне сполучення з Кримом.
У штабі антитерористичної операції пояснили, що транспортне сполучення з Кримом призупинено задля уникнення проникнення в Україну диверсантів під виглядом мирних жителів.

Проблеми вимушених переселенців і населення на окупованих територіях

Кількість тимчасових переселенців, що зареєстровані міністерством соціальної політики, перевищила 730 тис. осіб.
У деяких містах Луганської області ситуація з продовольством близька до критичної, особливо в будинках престарілих і лікарнях, через розкрадання бойовиками гуманітарної допомоги.
Першу частину української гуманітарної допомоги доправлено на окуповані території Донбасу. До України доставлено гуманітарну допомогу з Польщі.
Глава Московського відділення Міжнародного Червоного Хреста Трунов назвав "гуманітарні конвої" РФ, що направляються в Донбас, вторгненням до України. Він підкреслив, що гуманітарні вантажі, які йдуть по лінії Червоного Хреста, проходять усі необхідні процедури, а роздача допомоги здійснюється прозоро.
Зростає кількість спроб самогубства тимчасових переселенців із Донбасу, які не можуть знайти роботу та житло.

Перемир'я в Донбасі

Атаки бойовиків, обстріли населених пунктів і позицій української армії не припиняються, їх інтенсивність збільшилася після приходу чергового "гуманітарного" конвою з Росії. Щодня гинуть і дістають поранень українські військовослужбовці та мирні жителі. Під час перемир'я відбувся обмін полоненими.
Активізувалася розвідувальна та диверсійна діяльність російських військ і бойовиків з використанням БПЛА. Під прикриттям режиму тиші російські війська та бойовики проводять перегрупування й зосередження сил на можливих напрямках наступу, поповнюють передові частини резервом і технікою, що прибули з Росії, розгортають польові шпиталі. За оцінками, Росія зосередила на окупованій території Донецької і Луганської областей до 8 тис. своїх військовослужбовців-контрактників, до 500 танків і САУ, сотні одиниць польової артилерії і гаубиць, установок РСЗВ "Град" та "Ураган", принаймні 4 пускових ракетних комплекси "Точка-У ", засоби радіорозвідки та радіопридушення, новітні системи ППО та управління вогнем.
Лінія бойових дій у Донбасі залишилася без змін. Частини російської армії відійшли з півострова Чонгар углиб Криму. Півострів перейшов під контроль українських військ.

Секретар РНБО Турчинов спростував повідомлення про спільне патрулювання лінії бойових дій у Донбасі, однак місія ОБСЄ підтверджує факт ведення таких переговорів.

No comments:

Post a Comment