December 22, 2014

15-21 грудня 2014 року Україна: Головні теми тижня - Захід вимагає від України реальних реформ в обмін на фінансову підтримку

Запад требует от Украины реальных реформ в обмен на финансовую поддержку

Головні теми тижня 15-21 грудня 2014 року від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна" 

Захід вимагає від України реальних реформ в обмін на фінансову підтримку. РНБО стає ще одним органом управління держави. Енергетична криза в Україні зростає. Президент США підписав закон про підтримку України. ЄС, США та Канада ввели жорсткі санкції проти підприємств окупованого Криму. Розгорається скандал з "гуманітарними конвоями" фонду Ахметова.

РНБО новий центр владних повноважень

Секретарем РНБО призначено колишнього спікера Верховної Ради Турчинова. До парламенту внесено закон про суттєве розширення повноважень цього дорадчого органу при президентові та перепідпорядкування йому частини силових функцій і повноважень по боротьбі з корупцією та злочинністю. РНБО стає юридичною особою, а його рішення – обов'язковими для виконання органами влади.
Розслідування злочинів проти Майдану застопорилося.
Громадські активісти вважають, що Генеральна прокуратура не розслідує злочини проти більшості високопоставлених чиновників, включених до списку санкцій ЄС. Досі до суду не направлено жодної кримінальної справи.
Якщо до Євросоюзу до квітня 2015 року не буде подано результати розслідувань злочинів осіб, які потрапили під санкції, вони будуть скасовані.

Гроші в обмін на реформи

Європа та США різко посилили тиск на українську владу з метою примусити її до якнайшвидшого проведення політичних та економічних реформ. Розширення фінансової підтримки України неможливе без негайного проведення реформ.
Місія МВФ відновить роботу в Україні в середині січня, тоді ж буде прийнято рішення про виділення Україні третього й четвертого траншів стабілізаційного кредиту. На думку фінансових інститутів, країні необхідно ще, принаймні, $15 млрд протягом наступного року. Боргові зобов'язання на наступний рік становлять $11 млрд.
США готові збільшити фінансову допомогу Україні через Світовий банк і МВФ у відповідь на реалізацію реформ, лібералізацію економіки та посилення боротьби з корупцією. Голова Євроради Туск переконаний, що фінансова та гуманітарна допомога потрібна Україні негайно – Києву необхідно надати 2 млрд євро до нового року.

Енергетична криза

"Укренерго" повідомило про введення графіка аварійних відключень на величину дисбалансу потужності енергосистеми більш ніж 5 ГВт (потужність одного блоку АЕС – 1ГВт) з 15 грудня через недостатній запас вугілля на ТЕС, низький рівень води у водосховищах і ремонт кількох енергоблоків. Постачання електроенергії на окуповані території Донбасу та Криму також обмежено.
Кабінет міністрів дозволив підприємствам самостійно закуповувати електроенергію у будь-яких іноземних постачальників.
Жителі малих міст і сільської місцевості протестують проти постійних віялових відключень, які тривають по кілька годин.
За 11 місяців Україна експортувала електроенергії на суму $466 млн. Основними експортерами були дочірні компанії ДТЕК олігарха Ахметова. На наступний рік оголошено черговий аукціон на експорт української електроенергії.
Україна та Польща домовилися про інтеграцію газотранспортних систем, що дає можливість збільшити реверсні постачання та забезпечити зберігання європейскього газу в українських підземних сховищах.
Адміністрація президента України офіційно підтвердила відмову фірми Chevron від участі у розробці родовища сланцевого газу в Західній Україні.
Міністри енергетики та нафтової промисловості країн OPEC не збираються знижувати видобуток нафти. Її ціна на світових ринках тримається на стабільно низькому рівні – близько $60 за барель із тенденцією до зниження. Ціни на бензин на українських заправках через девальвацію гривні не падають.

Економіка України продовжує падіння

За відсутності кредитів від міжнародних фінансових інститутів падіння промислового виробництва в листопаді, порівняно із жовтнем, не сповільнилося й становить 16 % щодо торішніх показників.
Рейтингове агентство Standard & Poor's знизило довгостроковий рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній валюті до ССС, у національній валюті – до ССС- із негативним прогнозом.
Офіційний курс гривні протягом тижня майже не змінився, але інфляційні очікування дуже великі. Нацбанк продовжує рефінансувати комерційні банки для підтримки ліквідності на суму від 3 до 7 млрд грн у день. До всіх банків, яким регулятор виділив рефінансування, призначено куратори.
НБУ повідомив, що дефіцит платіжного балансу України в третьому кварталі зріс з $5 до $700 млн через загострення ситуації на сході країни. Валовий зовнішній борг України виріс щодо ВВП країни з 80 до 88 % і становить $135,9 млрд, державний борг досяг $73 млрд.

Санкції проти Росії і військова допомога Україні

Президент Обама підписав білль "Про свободу в Україні", який дає право на введення додаткових санкцій щодо Росії. Нові санкції готуються у зв'язку з анексією Криму в тісній координації з органами ЄС. Закон передбачає надання Україні військової, консультативної і фінансової допомоги, яка вже закладена до бюджету США на 2015 рік.
США, Канада та ЄС ввели щодо кримських підприємств додаткові санкції, які передбачають заборону: інвестицій, купівлі нерухомості, здійснення туристичної діяльності, на експорт товарів і технологій.
Деякі країни НАТО самостійні ведуть переговори про збільшення військової допомоги Україні. США почали постачання до України нелетальної зброї.
Американський сенатор Кінзінгер заявив, що США не передають озброєння Україні через відмінності військових стандартів. На надані кредитні кошти Україна може самостійно закупити зброю в Східній Європі.
Росія вимагає від країн Заходу відмови від поставок летального зброї в Україну та тисне на її керівництво з метою проведення конституційної реформи та політичного діалогу.

"Перемир'я" в Донбасі. Нові переговори в Мінську

Протягом тижня кількість обстрілів бойовиками ЛНР і ДНР українських позицій і населених пунктів знизилася, проте обстріли не припинилися, загинуло більше 10 українських військовослужбовців і мирних жителів. Українські війська не відкривають вогонь у відповідь.
За повідомленнями спостерігачів, незважаючи на заяву влади Росії, кількість російських військ, найманців і військової техніки в Донбасі збільшується. На думку експертів, Росія не збирається згортати проект "Новоросія", а лише маскує продовження його реалізації і намагається створити регулярну армію, проте це утруднено через масове дезертирства та мародерства місцевих бойовиків.
ОБСЄ повідомила, що готується спільне патрулювання лінії бойових дій військовослужбовцями армій РФ та України. Депутат Верховної Ради Левус підняв питання про перевищення керівництвом країни посадових повноважень і державну зраду, оскільки рішення про допуск на територію країни іноземних військових має приймати парламент.
Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що заморожування конфлікту в Донбасі призведе до серйозних наслідків на регіональному та глобальному рівні.
Лідери ЄС та США наполягають на безумовному виконанні раніше досягнутих мінських домовленостей. Президент Порошенко постійно підкреслює необхідність продовження мирних переговорів у "мінському" форматі, проте вони постійно зриваються через небажання бойовиків іти на компроміси. Експерти та ЗМІ переконані, що переговори з бойовиками марні, і режим "перемир'я" не дотримуватиметься.

Гуманітарна допомога Донбасу. Проблеми населення окупованих територій і тимчасових переселенців

У доповіді верховного комісара ООН з прав людини про ситуацію в Україні підкреслюється, що становище населення на сході України погіршується напередодні зими та в умовах ведення військових дій. Кількість тимчасових переселенців і біженців перевищила 1 млн осіб. Уряд України має нести відповідальність за захист прав усіх громадян, включаючи тих, хто перебуває на непідконтрольній державі території. За повідомленням UNICEF, близько 50 тис. дітей в зоні конфлікту позбавлені можливості відвідувати школи.
Прем'єр-міністр РФ Медведєв доручив створити спеціальну комісію для надання допомоги "постраждалим територіям Донбасу". Десятий "гуманітарний" конвой із Росії без українського митного огляду доставив вантажі в Донбас. Населення окупованих територій Донбасу перебуває на межі голодних бунтів через непрозорий розподіл "гуманітарної допомоги" з Росії.
На думку експертів, гуманітарні конвої, що направляються фондом Ахметова на окуповані території Донбасу, є комерційними перевезеннями, оскільки гуманітарна допомога має поширюватися серед населення під контролем Міжнародного Червоного Хреста. Крім того, невідомий зміст зворотних вантажів конвоїв через відсутність їх огляду на виїзді. При цьому бойовики не допускають на окуповану територію гуманітарні вантажі України та міжнародних організацій.
Представники "фонду Ахметова" стверджують, що не можуть знайти спільну мову з міжнародними організаціями при доставці вантажів у Донбас.
Влада Дніпропетровської області провела нараду за участю представників ОБСЄ та міжнародних гуманітарних організацій. Оголошено заборону на переміщення територією області гуманітарних вантажів без міжнародного контролю та обов'язковість повного звітування про їх розподіл. Добровольчі батальйони вимагають заборони поставок вантажів у Донбас до звільнення всіх військовополонених.
Вісім вантажівок гуманітарної допомоги від Міжнародного Червоного Хреста прибули в Україну, пройшовши стандартну митну процедуру.

Битва за Савченко

Українська льотчиця – народний депутат Надія Савченко оголосила голодування в московському СІЗО, вимагаючи визнати її військовополоненою. За словами адвокатів, стан її здоров'я погіршився. У жовтні суд подовжив їй термін попереднього ув'язнення до лютого 2015 року. На 22 грудня намічено слухання скарги про подовження її арешту. На засідання суду будуть допущені народні депутати України.
Президент РФ Путін у ході підсумкової прес-конференції заявив, що долю Савченко має вирішити суд.

СБУ передала адвокатам Савченко докази її невинності.

No comments:

Post a Comment