December 07, 2014

06.12.2014 Україна: Головні теми доби - Україна відзначила день Збройних сил

Украина отметила день Вооруженных сил

Головні події і теми дня 06.12.2014 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика — Україна"

Теми дня

Україна відзначила день Збройних сил. Громадські активісти протестували у Вінниці проти зняття голови облради. Президент Росії Путін вимагає від України реінтеграції Донбасу на умовах федералізації.

В Україні

  • 6 грудня Україна відзначила день Збройних сил, що був проголошений 1993 року на честь прийняття закону про ВСУ.
  • У ході акції громадських активістів у Вінниці, що протестували проти зняття керівника обласної ради, призначеного на вимогу Майдану, постраждало 14 осіб. Мітингувальники увірвалися до будівлі на засідання позачергової сесії ради та висунули вимогу відправити у відставку нинішнього губернатора від "Блоку Петра Порошенка". ВО "Свобода" має намір продовжити мітинг у неділю.
  • Президент Порошенко анонсував, що наступна зустріч міжнародної контактної групи за участі представників України, Росії та ОБСЄ з урегулювання кризи в Донбасі відбудеться в Мінську 9 грудня.
  • Міністр оборони Полторак заявив про необхідність проведення чергової хвилі часткової мобілізації для ротації військовослужбовців, що перебувають у зоні бойових дій уже півроку. Ротацію слід проводити з урахуванням допущених раніше прорахунків. Комплектування армії має проводитися на змішаній основі – як призовниками, так і контрактниками.
  • СБУ відкрила кримінальну справу щодо керівника Чеченської республіки РФ Кадирова, який відкрито погрожував деяким депутатам Верховної Ради. Посилено охорону цих депутатів.

Театр воєнних дій

  • За минулу добу позиції української армії і населені пункти піддавалися атакам бойовиків близько 60 разів. Гарячими точками, як і раніше, залишаються Донецький аеропорт та Авдіївка. Терористами обстріляні околиці Маріуполя.
  • Офіційні втрати українських військовослужбовців – 1252 особи, поранених – понад 3000.
  • Росія продовжує відкрито поставляти військову техніку та найманців до України: за поточну добу через кордон пройшли дві колони техніки у складі 9 БМП, 7 танків і 103 вантажівок. Російські війська проводять перегрупування, перекидаючи на напрями можливих ударів артилерію та бронетехніку.
  • Глава Луганської облдержадміністрації Москаль назвав ОБСЄ абсолютно марною організацією, яка не розв'язала жодної проблеми, у тому числі й проблеми переговорів із ватажками терористичної Луганської "республіки".

Україна та світ

  • За підсумками зустрічі з президентом Франції Олландом, президент Росії Путін заявив, що Україна зобов'язана відновити господарські зв'язки з окупованим Донбасом, купувати вугілля та постачати електроенергію бойовикам.
  • Глава "Газпрому" Міллер повідомив, що РФ відмовляється від концепції постачання газу кінцевим споживачам і готується продавати газ в ЄС на кордоні Туреччини та Греції. Буде протягнуто додатковий газогін через Чорне море.
  • Посол в Україні Литвин заявив, що Польща вже постачає вугілля регіональним українським споживачам. Обсяги поставок поки невеликі, проте між країнами налагоджено добрі економічні зв'язки. Немає необхідності в допомозі на вищому рівні.
  • Російська влада розблокували поставки вугілля, сплаченого українськими покупцями, на електростанції України.
Тренди
  • Росія посилює тиск на Україну, намагаючись перекласти економічні та гуманітарні проблеми Донбасу на українську владу. Про це свідчать: повернення до формату "мінських" переговорів; розблокування поставок вугілля на українські ТЕС і вимога Путіна про реінтеграцію територій, захоплених бойовиками ДНР і ЛНР, в Україну на умовах федералізації; безперервні поставки техніки та найманців із Росії. При цьому Верховна рада не ставить на розгляд питання про скасування закону "Про особливий статус окремих районів Донбасу".
  • Мітинги активістів у Вінниці продемонстрували, що "Блок Петра Порошенка" активно співпрацює з колишніми регіоналами для просування рішень президента та ревізії результатів Майдану.

No comments:

Post a Comment