November 03, 2014

27.10 – 02.11.2014 Україна: Головні теми тижня

Результаты парламентских выборов в Украине. Передышка в “третьей газовой войне”. “Выборы” в террористических республиках.

Головні теми тижня 27.10 02.11.2014 від Інформаційного Агентства "Дайджести та Аналітика Україна"


Результати парламентських виборів в Україні. Перепочинок у "третій газовій війні". "Вибори" у терористичних республіках.
Перші результати позачергових виборів до Верховної Ради та коаліційні переговори
Згідно із проміжними підрахунками результатів виборів до Верховної Ради, за партійними списками лідирує "Народний фронт", за ним з невеликим відривом слідує "Блок Петра Порошенка", далі йдуть "Самопоміч" та "Опозиційний блок". Замикають список Радикальна партія Ляшка і партія "Батьківщина" Тимошенко. "ВО Свобода" не долає п'ятивідсотковий бар'єр. Спостерігачі свідчать, що на сході країни вибори проходили зі значними порушеннями, які привели до Ради колишніх членів Партії регіонів, що голосували за диктаторські закони екс-президента Януковича.
Лідери виборів почали консультації з формування коаліції більшості у парламенті. "Блок Петра Порошенка" розраховує на ухвалення змін до Конституції новою більшістю.
Світові лідери привітали Україну з перемогою демократії, США хочуть дочекатися остаточних результатів для оцінки складу парламенту.
Через порушення на деяких округах результати виборів не встановлено. МВС відкрило понад 300 кримінальних справ за фактами втручання до виборчого процесу, у тому числі, підкупу виборців. Новообрані депутати вже встигли стати героями різноманітних скандалів, зокрема, журналіст Найєм зажадав підвищення заробітної плати.

"Третя газова війна"

Після багатомісячних переговорів і шантажу Газпромом європейських партнерів було підписано тристоронній протокол між Росією, Україною та ЄС щодо постачання й транзиту газу, за яким визначається порядок погашення заборгованості, деталі постачання газу до березня 2015 року та доповнення до контракту між Нафтогазом і Газпромом про технічні деталі поставок. Протокол є тимчасовим вирішенням газового питання до розгляду позову України проти Росії у Стокгольмському арбітражному суді. ЄС надав Україні фінансові гарантії оплати поставок газу з Росії у випадку підвищення нею ціни в односторонньому порядку.
Прем'єр-міністр РФ Медведєв підписав розпорядження про зниження експортного мита для України, щоб привести ціну до узгодженого значенням, у той самий час Рада Федерації дозволив Газпрому не оплачувати транзит газу через Україну та проводити залік в рахунок боргу Нафтогазу.
Росія, яка бореться з реверсом газу до України, скоротила в жовтні експорт до Європи на 17 % і тепер змушена платити штрафи європейським споживачам.
Відповідно до раніше прийнятих рішень, уряд почав підготовку до конкурсу з модернізації  і спільного управління газотранспортною системою компаніями з європейським або американським капіталом.
Національна комісія з енергетики та комунальних послуг підвищила ціну газу для комунальних підприємств і промисловості; уряд планує зрівняти ціни для промисловості та населення.
Терористи продовжують безкоштовно споживати газ та інші ресурси. Прем'єр-міністр Яценюк і глава Нафтогазу Колобов попередили про можливе відключення від газопостачання регіонів, що перебувають під контролем ДНР і ЛНР.

"Вибори" в ДНР і ЛНР

Незважаючи на попередження світових лідерів про неприпустимість порушення мінських угод, терористичні Донецька і Луганська "народні республіки" провели "вибори" під дулами автоматів. Росія, як раніше анонсував Путін, оголосила їх "вільним волевиявленням громадян". ЄС і США не визнали вибори та повідомили, що санкції щодо Росії буде посилено у зв'язку із порушенням нею мінських угод. Влада України попередила про правові наслідки для іноземних громадян, які брали участь у виборному процесі як спостерігачі. Бойовики роздавали під час виборів гуманітарну допомогу й використовували голосуючих для оцінки мобілізаційних ресурсів.

Становище в економіці

Держстат України повідомив про різке зростання заборгованості із заробітної плати в більшості областей, лідерами серед яких є Донецька та Луганська області. Із початку року зростання заборгованості становило 156 %. Зростання зарплати з початку року становило 6 % при падінні курсу гривні щодо основних валют більш ніж  у півтора рази.
Держборг України виріс за вересень 2014 на 7 % і становить $ 74 млрд. МВФ прогнозує зростання боргу до кінця 2014 року до 102 % ВВП.
Курс гривні, установлений НБУ щодо основних валют, практично не змінився. Попит на валюту на міжбанківському ринку як і раніше залишається високим, незважаючи на регулярні валютні аукціони, які проводяться Національним банком. Нацбанк скасував деякі обмеження з оплати валютних контрактів. Черговий транш стабілізаційного кредиту уряд планує отримати на початку 2015 року.
Антимонопольний комітет вимагає від нафтотрейдерів знизити ціни на бензин слідом за падінням ціни нафти на міжнародних ринках на 15 %.

Гуманітарні конвої

Російські "гуманітарні конвої" з невідомими вантажами йдуть потоком без огляду та супроводу представниками міжнародних організацій. МЗС України вимагає припинити провокації з "конвоями" і заявляє, що вміст "конвоїв" не належить до гуманітарної допомоги. Після приїзду чергових "конвоїв" інтенсивність обстрілів позицій української армії різко посилюється.

Військова допомога

Посол США Пайєт повідомив, що США розробили програму допомоги в стратегічній перспективі та готові поставити Україні оборонні військові технології, про це саме заявили американські сенатори, які відвідали Україну.

Нарощування військової присутності Росії

Перемир'я дозволило терористам провести перегрупування сил, отримати бронетехніку та системи ППО з Росії. "Гуманітарні конвої" продовжують доставляти боєприпаси. На основних напрямках можливих ударів – Маріуполь, Волноваха, Дебальцеве, Артемівськ – сили місцевих "ополченців" замінено кадровими російськими військовими-контрактниками, проводяться розвідки боєм та обстріли позицій української армії з артилерії і систем залпового вогню. Частота бойових зіткнень істотно зросла. На прикордонних російських станціях зафіксовано розвантаження ешелонів з військовою технікою, яка відразу ж  переправляється в Україну.
Кількість кадрових військовослужбовців РФ в Україні збільшується, вони фактично керують основними діями терористів, російська армія підвозить техніку та боєприпаси, розгортає системи ППО, електронної і радіорозвідки.

Інтенсивність провокацій авіації РФ у міжнародному повітряному просторі різко підвищилася, винищувачі країн НАТО піднімаються на перехоплення щодня.

No comments:

Post a Comment