October 31, 2014

30.10.2014 Україна: Головні теми доби - Підписано додаткову угоду щодо постачанню газу між Росією, Україною та ЄС

Подписано временное соглашение по поставкам газа между Россией, Украиной и ЕС

Головні події і теми дня 30.10.2014 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"


Підписано додаткову угоду щодо постачанню газу між Росією, Україною та ЄС. Новий склад Верховної Ради планує сформувати конституційну більшість із депутатів партій-переможниць. Державний борг України зростає й до кінця року може досягти 102 % ВВП. США готові поставити Україні високотехнологічні оборонні системи озброєнь.

В Україні

  • В очікуванні офіційного оголошення Центральною виборчою комісією результатів позачергових виборів до Верховної Ради партії-переможниці ведуть переговори про створення коаліції. Трійка лідерів партій у ході обговорення намітила проведення першого засідання коаліційної робочої групи на 31 жовтня. До створення коаліції можуть підключитися Радикальна партія Ляшка і партія "Батьківщина" Тимошенко.
  • Глава ЦВК припускає можливість перерахунку голосів виборців на окремих дільницях двох округів, на яких подано суперечливі дані.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков повідомив, що проти російського актора Пореченкова, який стріляв по українським військовим в Донецькому аеропорту, буде відкрито кримінальну справу.
  • Оголошено в розшук колишнього міністра фінансів Колобова, який працював в уряді Азарова. Щодо мера міста Лутугине прокуратура розслідує справу про сепаратизм. Ватажку ЛНР Плотницкому пред'явлено підозру у викраденні української льотчиці Савченко, яку бойовики надалі переправили через кордон у Росію.
  • Національний банк скасував тимчасове обмеження на проведення валютних платежів за деякими операціями з тривалими термінами поставок товарів, але знизив поріг документального підтвердження угод із 100 до 50 тисяч євро.
  • Офіційний курс гривні щодо основних валют залишився практично незмінним: 12,95 грн/$, 16,51 грн/€ (-1 коп.), 3,06 грн/10 руб.
  • Держборг України зріс за вересень 2014 на 7 % і становить $ 74 млрд. МВФ прогнозує зростання боргу до кінця 2014 року до 102 % ВВП.

Київ

  • Один з найбільших мікрорайонів Києва Позняки опалюватиметься теплом від спалювання відходів, що дозволить заощадити до 15 млн м3 газу.

Театр воєнних дій

  • Кількість обстрілів та атак позицій української армії бойовиками збільшилася, за добу загинуло 7 українських військових. Бойовики і військовослужбовці-контрактники російської армії продовжують перегрупування та концентрацію військових підрозділів на основних можливих напрямках наступу на українську територію. У Росії почалося масове відкликання військових із відпусток. До кордону з Україною перекидається додаткова бойова техніка та системи ППО. "Гуманітарний конвой", який може привезти до України підкріплення в живій силі та боєприпаси, прибув до кордону з Україною й готовий перетнути її в пункті, не контрольованому українськими прикордонниками.
  • Терористичні республіки ДНР і ЛНР не збираються відмовлятися від проведення "виборів" 2 листопада.

Україна і світ

  • На тристоронніх газових переговорах між Росією, Україною та ЄС підписано протокол, яким визначено процес реструктуризації заборгованості України, деталі поставок газу до березня 2015 року та доповнення до контракту між Нафтогазом і Газпромом про технічні деталі поставок. Протокол є тимчасовим вирішенням газового питання до розгляду позову України проти Росії у Стокгольмському арбітражному суді.
  • Канцлер Німеччини Меркель і президент Франції Олланд привітали укладення угоди та пообіцяли, що ЄС і його партнери забезпечать гарантії в його реалізації.
  • Посол США Пайєт повідомив, що США розробили програму допомоги в стратегічній перспективі й готові поставити Україні оборонні військові технології.
  • Глава НАТО Рассмуссен і новий голова Єврокомісії Юнкер висловилися про те, що "вибори" в терористичних "республіках" ДНР і ЛНР порушують процес урегулювання ситуації у східній Україні, визначений мінськими угодами.
  • Представник ЄС Касьяніч заявила, що в разі визнання "виборів" в ЛНР і ДНР і продовження агресії в Україну санкції Євросоюзу проти Росії можуть бути посилені.

Тренди


  • Російські військові практично повністю контролюють проведення планованої наступальної операції у Донбасі. Без організації сухопутного коридору в Крим його постачання в умовах закриття поромної переправи через Керченську протоку стає проблематичним, тому ймовірність розвитку російської агресії на південному сході України дуже велика.

No comments:

Post a Comment