October 03, 2014

02.10.2014 Україна: Головні теми доби - Китай не збирається приєднуватися до санкцій Заходу проти Росії

Посол Китая в Германии официально подтвердил, что Китай не собирается присоединяться к санкциям Запада против России и готов заместить европейские и американские фирмы на российском рынке.

Хроніка подій дня 02.10.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


Китай відбирає у США та Європи російські ринки. Донецький аеропорт - "міцний горішок" для терористів ДНР.

В Україні

  • Жителі 30-кілометрової прикордонної території зможуть скористатися безвізовим режимом з Румунією, ідеться в документі, що підписаний прем'єр-міністрами України та Румунії.
  • Нацбанк залишив без змін курс гривні щодо основних валют: 12,95 грн/$, 16,32 грн/€ (+2 коп), 3,27 грн/10 руб (-2 коп).
  • Іноземний туризм до України практично згорнуто через військові дії на Сході та анексію Криму Росією.
  • Будівництво укріплень уздовж кордону передано від Мінрегіонбуду Держприкордонслужбі. На думку експертів, це може призвести до зриву проекту та розкрадання бюджетних коштів у відомстві, яким керує брат колишнього спікера - Литвин. Міністр внутрішніх справ Аваков вважає, що  "Стіна" має стояти на державному кордоні, однак більше 200 км його наразі перебуває під контролем Росії і керованих нею терористів з ДНР і ЛНР.

Київ

  • На думку експертів фонду "Відкрите суспільство", перші 100 днів Кличка як мера Києва не додали істотних змін до роботи адміністрації, а найбільшою проблемою є непрозора кадрова політика, що не дозволяє розв’язати насущні проблеми міста.

Театр воєнних дій

  • Захисники Донецького міжнародного аеропорту відбили дві потужні танкові атаки бойовиків за підтримки артилерії і РСЗВ "Ураган" і "Град". Злітно-посадкова смуга аеропорту залишилася неушкодженою.
    У результаті мінометного обстрілу бойовиками центру Донецька загинуло кілька людей, у тому числі член місії Міжнародного Червоного Хреста, громадянин Швейцарії. МЗС України оголосив цей інцидент терористичним актом.
    За оцінками  жителів, через військові дії Донецьк покинуло до половини населення.
    Бойовики піддали обстрілу місто Щастя в Луганській області.
    Влада попереджає про небезпеку відвідин дітьми шкіл на території, підконтрольній терористам.
  • За заявою спікера Верховної Ради Турчинова, закони щодо статусу Донбасу та амністії можуть бути скасовані парламентом через порушення перемир'я російською армією.
  • На думку військового експерта, керівника групи "Інформаційний опір" Тимчука, Україні для захисту від російської військової загрози потрібно в рамках нової військової доктрини мати професійну армію чисельністю не менше 150 тисяч і мобілізаційний резерв - не менше 500 тисяч чоловік.

Україна і світ

  • Посол Китаю в Німеччині офіційно підтвердив, що Китай не збирається приєднуватися до санкцій Заходу проти Росії і готовий замістити європейські та американські фірми на російському ринку.
  • Помічник Держсекретаря США у справах Європи звинуватила Росію в порушенні Мінського меморандуму і продовженні постачань зброї терористам у Донбасі. Вона заявила, що США мають допомогти Україні захистити себе, і вважає, що військового розв’язання конфлікту немає, оскільки російська армія є багаточисельнішою. Російська загроза є для Європи так само значною, як і ісламська.
  • Польща відновила реверсні поставки газу до України. Газпром відкидає звинувачення про скорочення поставок до Словаччини.
  • Росія скоротила більш ніж на третину транзит газу територією України, порівняно із серпнем 2013 року.
  • Росія має намір перейти на розрахунки за енергоресурси на рублі, зокрема, президент Путін заявив про пробні поставки нафти до Китаю з оплатою за такою схемою.
  • Державний департамент США вважає, що розслідування про масові поховання на території Донбасу має проводити Україна разом із міжнародними експертами.

Тренди


  • ЄС і США мають визначитися щодо підтримки України або можуть втратити російські ринки назавжди, їх частка буде заміщена китайськими компаніями.

No comments:

Post a Comment