September 19, 2014

18.09.2014 Україна: Коротко про головне - Президент Порошенко виступив на спільному засіданні Сената і Конгресу США

Президент Порошенко выступил на совместном заседании Конгресса и Сената США и встретился с президентом Обамой

Хроніка подій дня 18.09.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Незважаючи на падіння промислового виробництва, зовнішньополітичні перспективи України швидко зростають, підтримка США, Канади та ЄС дає можливість зробити шалений стрибок у розвитку країни після закінчення військових дій. У той самий час Росія веде інтенсивну підготовку до вторгнення з території Донбасу, Ростовської області, Криму і Придністров'я.

В Україні

  • Міністр фінансів Шлапак заявив на Львівському фінансовому форумі, що, згідно зі спільною з МВФ оцінкою макроекономічних показників України, підстав для реструктуризації державного боргу немає.
  • Харківські фанати і націоналісти розігнали мітинг прихильників КПУ, які протестували проти знесення пам'ятників Леніну, проти "фашизму", на підтримку "народу Донбасу". Міліція майже не втручалася у бійку.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков повідомив, що відомство найближчим часом готується представити концепцію кардинальної реформи. Зокрема, планується об'єднання функцій ДАІ та патрульно-постової служби, позбавлення ДАІ права видачі посвідчень і технічних паспортів, повсюдне впровадження технічних засобів контролю дорожнього руху, а також перепідпорядкування МВС служб із надзвичайних ситуацій, прикордонної і міграційної.
  • На підставі результатів торгів на міжбанківській біржі, НБУ рекордно знизив курс гривні щодо основних валют 13,43 грн/$ (-35 коп), 17,39 грн/€ (-45 коп), 3,50 грн/10руб (- 12 коп).
  • Держстат України повідомив, що, порівняно із серпнем попереднього року, обсяг промислового виробництва скоротився більш ніж на 20 %; порівняно з липнем падіння становило майже 13 %.
  • Укрзалізниця оголосила про збитки в розмірі 5,3 млрд грн від організації пасажирських перевезень, що майже в півтора рази гірше від  результатів минулого року.

Київ

  • Київрада прийняла безліч рішень щодо землевідведення, незважаючи на протидію низки депутатів із фракцій "Свободи" і Радикальної партії, повідомлення про мінування мерії і бійки в залі. Мер Кличко заявив, що для киян, які беруть участь у військових діях, виділено 50 га київської землі.
  • У рамках впровадження загальнодержавної програми обов'язкового медичного страхування, в Києві, починаючи з 2015 року, планується створення муніципальної страхової компанії.

Театр військових дій

  • Міжнародний Червоний Хрест відмовився супроводжувати "гуманітарні конвої", під виглядом яких Росія ввозить зброю і боєприпаси в Україну. Третій конвой вже готовий в'їхати на територію України без митного контролю та перевірки персоналом МКК, що визнається світовим співтовариством актом агресії.
  • Росія сконцентрувала сили вторгнення у північній частині Криму на кордоні з Херсонською областю.
  • Режим припинення вогню масово порушується бойовиками та російськими військовими, які повсюдно атакують позиції українських військ. Донецький міжнародний аеропорт знову піддано інтенсивному обстрілу і атакам.
    Всього з моменту підписання Мінського протоколу про перемир'я втрати української армії становили 17 осіб вбитими і десятки пораненими.
  • Терористи планомірно руйнують об'єкти транспортної інфраструктури Донецької і Луганської областей, тривають артилерійські та мінометні обстріли Донецька. Керівництво ЛНР і ДНР оголосило про "націоналізації" вугільних шахт Донбасу, проте нічого не повідомляє про фінансування виплати заробітної плати шахтарям.
  • Уповноважена з прав людини Верховної Ради Лутковська звинуватила окупаційну кримську владу, яка проводять обшуки в оселях та установах кримських татар, у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і переслідуванні кримськотатарського населення за національною ознакою. По це ж ідеться в заяві Європейської служби зовнішньоекономічних зв'язків.
  • Глава моніторингової місії ОБСЄ в Україні Апакан заявив про збільшення контингенту спостерігачів до максимально дозволеної мандатом кількості в 500 осіб.

Україна і світ

  • Президент Порошенко під час виступу на спільному засіданні Сенату і Конгресу США закликав до надання Україні особливого статусу пріоритетного партнера без вступу до НАТО, створення фонду підтримки інвестиційних проектів американських компаній в Україні і заявив, що агресія Росії в Україні є загрозою глобальної безпеки. Також за результатами зустрічі з президентом США Обамою була зроблена заява про розширення співпраці країн у сфері безпеки і оборони.
  • Конгрес США прийняв рішення про виділення Україні додатково $ 53 млн для підтримки тимчасових переселенців, підрозділів української армії та прикордонних військ, а також $ 116 млн - на  облаштування державного кордону з Росією і  навчання військовослужбовців.
    Комітет у закордонних справах Конгресу США схвалив законопроект, що посилює односторонні санкції щодо Росії і дає дозвіл на постачання  зброї в Україну.
  • Міністр економічного розвитку РФ Улюкаєв визнав, що Росія не зможе запровадити обмежувальні заходи проти країн Заходу, які застосували до неї санкції, без шкоди для власної економіки.
  • На підставі екзит-полів, проведених під час референдуму про відділення Шотландії від Великобританії, за незалежність проголосували менш ніж половина виборців.
  • В опублікованій резолюції Європарламенту йдеться про право членства України в Євросоюзі, асоціація - лише перший крок у цьому напрямку. Крім того, прийнято звернення до ЄС про закриття програми співпраці з Росією в сфері ядерних досліджень та про відключення фінансових установ РФ від системи міжбанківських комунікацій SWIFT.

Тренди

  • Планомірне руйнування об'єктів інфраструктури напередодні зими на окупованій терористами та російськими військами території дозволяє припускати наявність у Росії плану витравлювання населення з Донецької та Луганської областей на свою територію для подальшого розселення за Уралом, на півночі, в Сибіру і на Далекому Сході, де відчувається катастрофічна нестача слов`янського населення.

No comments:

Post a Comment