September 12, 2014

11.09.2014 Україна: Коротко про головне - Росія посилила тиск на Україну на енергетичному фронті

Россия использует газ в качестве экономического оружия

Хроніка подій дня 11.09.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Україна продовжує бої на енергетичному фронті в умовах руйнування інфраструктури видобутку вугілля і скорочення поставок газу європейським постачальникам від Газпрому.

В Україні

  • У зв'язку з військовими діями ситуація у вугільній галузі стала критичною, багато шахт в районах боїв затоплені і не підлягають відновленню, за повідомленням віце-прем'єра Гройсмана, дефіцит вугілля становить близько 5 млн тонн, у зв'язку з нестачею вугілля енергетики змушені зупиняти ТЕС.
  • НБУ трохи знизив курс національної валюти: 12,98 грн/$ (-2 коп), 16,77 грн/€ (-6 коп), 3,49 грн/10 руб. Котирування по долару в кінці торгової сесії досягли рівня 13,3-13,66 грн/$.
  • СБУ заборонила в'їзд в Україну 35 представникам російських ЗМІ строком від 3 до 5 років.

Київ

  • У Києві відкрився традиційний фестиваль сучасного мистецтва "Гоголь-фест", який проходить під девізом "Україна покаже себе світові", більшість учасників - українські групи та виконавці.
  • До установ МНС масово продолжують надходити дзвінки про мінування будівель і об'єктів інфраструктури, через мобільні телефони зловмисники розсилали заздалегідь записане повідомлення про викиди ртуті в воду.

Театр військових дій

  • Територія, контрольована терористами, розширилася за рахунок всієї прикордонного ділянки на півдні Донецької області, під контроль бойовиків перейшли Комсомольське і Тельманове. Українські військові виправдовують залишення населених пунктів вирівнюванням лінії фронту і перегрупуванням військ.
    Протягом дня зафіксовано багаторазове порушення терористами режиму припинення вогню, напади на блок-пости, аеропорт Донецька був тричі обстріляний з важкої артилерії, мінометів, систем залпового вогню "Град". В районі Донецька у терористів зафіксовано наявність пускових ракетних установок "Точка-У". Місто продовжує піддаватися обстрілу з важкої артилерії, але електро-, водо- та газопостачання багатьох районів відновлено.
    Російські військові захопили ще одну ділянку українській території в Херсонській області на лінії розділення з Кримом і встановили там блок-пост
  • При обстрілі терористами пасажирського автобуса в районі Первомайська в Луганській області загинули жінка і дитина. РНБО радить жителям територій, окупованих російськими військами і терористами, не повертатися додому.
  • В рамках перемир'я з полону звільнені 21 український військовослужбовець. У той же час за заявою МЗС РФ, режисер Сенцов і льотчиця Савченко не можуть бути звільнені в рамках мінського протоколу про припинення вогню, так як не є військовополоненими.

Україна і світ

  • Прем'єр-міністр України Яценюк повідомив, що Україна звернулася до ЄС з проханням про перевірку дій РФ щодо скорочення поставок газу країнам-членам союзу, що свідчить про те, що Росія використовує газ в якості економічної зброї не тільки проти України, а й проти Європи. Україна зробила передоплату за газ європейським партнерам і очікує повного виконання ними зобов'язань, інакше Україна просто не переживе зиму.
    Міністр закордонних справ України Клімкін заявив, що ситуація з реверсом газу не вплине на зобов'язання України з транзиту газу в ЄС.
  • США та ЄС прийняли рішення ввести широкомасштабні санкції щодо фінансових та енергетичних галузей Росії з 12 вересня.
  • Нафта на світових ринках подешевшала до півторарічного мінімуму.

Тренди


  • Велика кількість зовнішньої і телевізійної передвиборчої реклами викликає обурення українських громадян, які вважають, що партії і мажоритарники повинні витрачати гроші на армію і оборону, а не на політичний піар.

No comments:

Post a Comment