September 01, 2014

25-31.08.2014 Україна: Події тижня одним поглядом - Українські війська зазнали поразки під Іловайськом - Стартувала передвиборча кампанія до Верховної Ради

Події тижня 25-31 серпня 2014 р від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Війна в Україні

  • Закінчення переговорів в Мінську ознаменувалося прямою військовою агресією Росії в Україну. Факт введення військ РФ підтвердили НАТО та ЄС, США заявили, що Росія заплатить велику ціну за вторгнення. Удари російських військ були здійснені в напрямку Маріуполя, Старобешеве, Іловайська, Сніжного та Луганська. Російська армія використовує важке бронетанкове і артилерійське озброєння, безпілотні літальні аппатати, зафіксовані випадки атаки з повітря українських частин і суден. Російські військовослужбовці та військова техніка з'явилися в Луганську та Донецьку. За деякими даними, в Україні воюють близько 10 тисяч російських солдатів і офіцерів, удвічі більше зосереджено в прикордонних районах.
    Президент Порошенко, у зв'язку зі вторгненням Росії, скасував свій офіційний візит до Туреччини на інавгурацію президента Ердоана і ввів в дію секретні рішення РНБО.
  • Введення російських військ і важкої техніки переломило хід військових дій в Донбасі на користь терористів ДНР і ЛНР. Під Іловайськом були оточені і зазнали важких втрат українські війська і добровольчі батальйони, частині бійців вдалося прорвати коло оточення і з'єднатися з основними силами.
    В ході боїв українська армія захопила в полон російських десантників, пізнише було здійснено їх обмін на українських військовослужбовців.
    Під натиском переважаючих російських сил українська армія залишила стратегічну висоту Саур-Могила, місто Новоазовськ на трасі Ростов-Одеса, населені пункти Старобешеве і Хащувате. Тяжкі бої йдуть в міжнародних аеропортах Донецьк і Луганськ.
    Жителі Маріуполя будують укріплення навколо міста і готуються до відбиття наступу російських військ.
  • У містах, що знаходяться під контролем терористів і російських військ, планомірно руйнується інфраструктура, в результаті безконтрольних обстрілів гинуть мирні жителі, зупинені металургійні заводи і шахти, не працює фінансова система, не виплачуються пенсії і зарплати бюджетникам. Відключення електроенергії призводить до зупинки відкачування води з шахт, що загрожує підтопленням цілих міст і екологічною катастрофою.
  • Дніпропетровська обласна державна адміністрація будує комплекс оборонних споруд для захисту області від можливого вторгнення російських військ з Донбасу і допомагає зміцнювати кордони Запорізької області.
  • РНБО заявив, що з осені 2014 буде відновлено призов на строкову військову службу.
  • Підприємства "Укроборонпрому" переведені на тризмінний режим роботи, що дозволить збільшити виробництво військової продукції до 40%.
  • Київ готується до довготривалої війни. У місті на базі існуючих лікувальних установ створюються 7 лікарень інтенсивної терапії, місто оточене блок-постами, зимові шкільні канікули планується розтягнути на півтора місяці для економії на опаленні,

Економіка

  • Офіційний курс гривні тримається стабільно низьким, протягом тижня був досягнутий абсолютний мінімум падіння - до 13,89 грн/$, 18,32 грн/€. Завдяки введенню 100% продажу валютної виручки, адміністративним заходам щодо валютного ринку, прямих переговорів глави Нацбанку Гонтаревої і валютних інтервенцій обвального падіння курсу вдалося уникнути.
  • МВФ прийняв рішення виділити Україні черговий транш стабілізаційного кредиту в розмірі $1,4 млрд для покриття дефіциту бюджету та поповнення золотовалютних запасів.
  • Національна комісія з радіозв'язку готова виділити частоти для стандарту 3G трьом українським мобільним операторам.
  • Росія, в рамках підготовки до розгляду справи в Стокгольмському арбітражі, запропонувала Україні повернуться до колишньої системи оплати поставок газу з нефіксованим знижкою і повністю погасити наявний борг за спожитий газ.

Політика


  • Президент Порошенко розпустив Верховну Раду і призначив позачергові вибори на 26 жовтня. Вони будуть проводитись за старим виборчим законом, що дозволяє потрапити в парламент колабораціоністським силам з числа партії регіонів і КПУ, а закриті списки не дають виборцям можливість дізнатися, хто йде в депутати під брендами партій.
    Голова ЦВК Охендовський заявив, що вибори коштуватимуть країні майже 1 млрд грн, гроші будуть виділені з резервного фонду уряду. У Верховну Раду будуть обрані 438 депутатів з 450, тому що 12 мажоритарних округів розташовані в Криму, який окупований Росією.
    В пропрезіденстскую партію "Солідарність", перейменовану в "Блок Порошенко", перебігають депутати інших партій. Діючі прем'єр Яценюк і спікер парламенту Турчинов, що вийшли з партії "ВО Батьківщина" Юлії Тимошенко, створили свою партію.
  • Переговори на вищому рівні у форматі Україна-ЄС-"Євразійська трійка", що відбулися у Мінську, не принесли результатів. Президент Росії Путін наполягав на зміні тексту угоди про асоціацію України з ЄС, однак українська сторона заявила, що текст буде ратифікований в існуючому вигляді.
  • Рада безпеки ООН заблокувала проект резолюції Росії про врегулювання ситуації в Донбасі.Представник РФ Чуркін заявив, що в Україні воюють "російські добровольці".
  • Позачергове засідання комісії Україна - НАТО підготувало основу для рішень альянсу щодо України на саміті, який відбудеться  в Уельсі на початку вересня.
  • Уряд Яценюка внес до Верховної Ради законопроект про зміну позаблокового статусу України, вибір курсу на участь в НАТО і ЄС, і заборону на участь у будь-яких пострадянських економічних, політичних чи військових союзах.
  • На саміті ЄС в Брюсселі рішення про введення санкцій відносно Росії було заблоковано Чехією, Словаччиною, Угорщиною та Кіпром, санкції щодо енергетичного сектора не заплановані. Водночас Єросоюз виділяє Україні 1 млрд євро і військово-технічну допомогу, проте Франція і Німеччина заявили про своє небажання постачати зброю в Україну, що не виключає поставок зброї з інших країн.

No comments:

Post a Comment