August 25, 2014

Хроніка подій дня 24.08.14 від інформаційного агенства "Дайджести і Аналітика Україна"


Україна відсвяткувала День Незалежності. З нагоди свята на Майдані Незалежності було проведено військовий парад

В Україні

  • Україна відсвяткувала День Незалежності. З нагоди свята на Майдані Незалежності було проведено військовий парад, в якому взяли участь частини армії і міліції, а також військова техніка, які по завершенню відправляються в зону бойових дій.
    Президент Порошенко протягом дня прийняв парад сухопутних сил в Києві і військово-морський парад в Одесі. У програмній промові він заявив, що в найближчі три роки на переозброєння армії буде витрачено 40 млрд грн (близько $3 млрд).
    В Україні більше не буде відзначатися день захисника Вітчизни за російським календарем.
    Надія Савченко, захоплену бойовиками в Луганській області та незаконно переправлену до Росії, нагороджено орденом "За мужність".
  • Патріарх Кирило привітав президента Порошенка з Днем Незалежності Також привітання надійшли від президента США, багатьох європейскіх лідерів і Папи Римського. Першим поздоровив Порошенка президент Республіки Білорусь Лукашенко.
  • За повідомленням глави СБУ Наливайченко, затримані керівники осередків комуністичної партії України дають свідчення про підтримку сепаратизму і тероризму.
  • Спікер Верховної Ради Турчинов в інтерв'ю заявив, що дипломатичні методи вирішення конфлікту в Донбасі необхідні, але без армії звільнити територію України неможливо. Також, на його думку, процеси інтеграції в ЄС і НАТО повинні бути синхронізовані.
  • На думку міністра оборони Гелетея, оптимальна модель збройних сил України - швейцарська. За цим принципом кожен з громадян проходить регулярні військові збори і зберігає у себе вдома зброю і спорядження, що дозволяє в найкоротші терміни зібрати боєздатну армію для відбиття будь-якої агресії.
  • Україна готується провести скорочення дипломатичного корпусу в рамках програми економії державних коштів, повідомив на своїй сторінці в соцмережі Facebok заступник голови адміністрації президента Чалий.

Київ

  • На Андріївському узвозі з нагоди Дня Незалежності пройшов парад вишиванок, в якому взяли участь близько 5 тисяч осіб.

Театр військових дій

  • У Донецьку терористи ДНР провели по центру міста під конвоєм захоплених заручників з числа військовослужбовців української армії. Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що цей злочин - пряме порушення Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими. Під час "параду" обстріли Донецька припинилися, проте пізніше поновилися, загинуло кілька мирних громадян. Автобусне сполучення з Донецьком зупинено.
  • З території Росії з установок залпового вогню "Ураган" і "Смерч" із застосуванням касетних боєприпасів були обстріляні житлові квартали населених пунктів, в яких відсутні регулярні українські військові з'єднання - Старобешеве, Кутейникове, Новоазовськ, Тельманове.
  • Бойовики ДНР намагалися контратакувати українські військові частини на південному напрямку - в районі Еленовки, Старобешеве, Важкі бої йдуть в Іловайську і в районі стратегічної висоти Савур-Могила.
  • За повідомленням РНБО в соціальній мережі Твіттер, за час військових дій в Донбасі загинуло 722 і поранено 2625 українських військовослужбовців.

Україна і світ

  • Заступник прес-секретаря Держдепартаменту Харф в ефірі CNN повідомила, що США готові застосувати до Росії додаткові заходи впливу в зв'язку з прямим використанням в конфлікті в Донбасі військовослужбовців, бронетехніки і артилерії РФ.
  • В інтерв'ю по возрвращеніі з України канцлер Німеччини Меркель заявила, що військового вирішення конфлікту між Росією і Україною не існує, а дії України не повинні шкодити Росії.
  • У Росії та Казахстані пройшли нечисленні несанкціоновані мітинги на підтримку України. В Європі повсюдно проведені акції та флеш-моби на підтримку України.

Тренди


  • Відношення до військового параду на Хрещатику розкололо суспільство, багато військовослужбовців та волонтери в зоні військових дій засуджують його проведення, в той же час люди усвідомлюють необхідність підняття бойового та патріотичного духу військ і населення.
  • Інтерв'ю канцлера Німеччини Меркель телеканалу ARD явно показало, що надії на істотну допомогу з боку європейських чиновників у України немає.

No comments:

Post a Comment