August 23, 2014

Хроніка подій дня 22.08.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Прем'єр-міністр Яценюк дав інтерв'ю провідним українським телеканалам з поточних проблем, що стоять перед країною

В Україні

  • Президент Порошенко провів консультації з лідерами фракцій парламенту, що згідно з законом повинні передувати розпуску Верховної Ради, на яких наголосив, що розпуск не означає припинення роботи, депутати повинні прийняти велику кількість законів, в тому числі, ратифікувати угоду про асоціацію з ЄС, внести зміни в бюджет поточного року і ухвалити бюджет наступного і змінити виборче законодавство.
  • Прем'єр-міністр Яценюк дав інтерв'ю провідним українським телеканалам з поточних проблем, що стоять перед країною, в якій він повідомив, що на засіданні уряду 27 серпня буде представлений простий і зрозумілий кожному план відродження України.
    Він вважає, що курс української валюти повинен триматися на рівні 12 грн/$ у випадку стабілізації обстановки в країні. На рахунках НБУ зарезервовано понад $3 млрд на покупку газу в разі досягнення компромісу з Росією. Однак, судячи з усього, цього не трапиться, тому що російські найманці знищують вугільні шахти і електростанції на сході, що зробить ситуацію в енергетиці особливо важкою.
    Говорячи про майбутні вибори парламенту, він запропонував домовитися про нову коаліцію заздалегідь, перерахував досягнення нинішнього уряду, повідомив, що кабінет міністрів завершив імплементацію угоди з ЄС, а депутати зобов'язані його ратифікувати до закінчення роботи парламенту.
    Він заявив, що вторгнення в Україну готувалося ще з часу Помаранчевої революції, сказав, що очікує провокацій з "гуманітарним конвоєм" і повідомив, що Україна буде судитися у міжнародних судах за кожним фактом привласнення Росією її майна.
  • Гривня продовжила різке падіння, зафіксований, в черговий раз, історичний мінімум. НБУ встановив офіційний курс: 13,36 грн/$ (-25 коп), 17,72 грн/€ (-30 коп), 3,68 грн/10 руб (-6 коп). Глава Нацбанку Гонтарева в своєму блозі в соціальній мережі Facebook повідомила про низку заходів, спрямованих проти учасників валютного ринку, які розхитують ситуацію.

Театр військових дій

  • "Гуманітарний конвой" Росії, що складається з 227 вантажівок, вторгся без без супроводу персоналу міжнародних організацій  і без узгодження з урядом на територію України, частина вантажівок вже в'їхала в Луганськ. У зв’язку з тим, що колона рухалася по території, контрольованій терористами, з'ясувати її маршрут неможливо. Пересування колони підтримує важка російська бронетехніка, яка висунулась з району Молодогвардейська і має  екіпажами, що складаються з громадян Росії - росіян і чеченців.
    У той же час, терористи не допустили до Луганська українську гуманітарну допомогу в супроводі співробітників Міжнародного Червоного Хреста.
  • Заступник начальника Держприкордонслужби Шишолін повідомив, що Україна не контролює більш, ніж 100 км державного кордону, тому, скоріш за все, метою "гуманітарного конвою", який в’їхав на територію країни, не була поставка зброї, тому що озброєні колони бойовиків легко вторгаються в Україну через неохоронювані і неукріплені ділянки кордону.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Лутковська заявила в інтервью телеканалу "Україна", що мирним жителям краще покинути зону конфлікту.
    Луганськ і Донецьк піддаються обстрілам мобільними артилерійськими групами бойовиків, Луганськ три тижні живе без води і електроенергії, не вивозиться сміття, введення "гуманітарного конвою" з Росії не дозволить полегшити ситуацію в місті.
  • Важкі бої йдуть в Іловайську. Повсюдно фіксується присутність кадрових військових і бронетехніки армії РФ.
  • В Луганську викрадений і звіряче вбитий терористами почесний консул Литви Зеленець. Комісар ЄС з зовнішньої політики та питань безпеки Ештон заявила, що даний випадок є терористичним актом.

Україна і світ

  • Відбулося закрите екстрене засідання Ради Безпеки ООН за фактом несанкціонованого вторгнення колони вантажівок на територію України, на якому постійний представник РФ при ООН Чуркін заявив, що хоча було отримано офіційний дозвіл влади України на в'їзд, проте українська сторона затягувала процес оформлення вантажів.
  • Прес-секретар НАТО Лунгеску заявила, що альянс має у розпорядженні неспростовні дані про участь російських військових у конфлікті в Донбасі на стороні терористів, а вторгнення "гуманітарного конвою" призведе до подальшої ескалації військового протистояння.
    Генеральний секретар НАТО Расмуссен засудив дії Росії, яка ввела "гуманітарний конвой" в Україну без погодження з українською владою і Міжнародним Комітетом Червоного Хреста і назвав ці дії порушенням суверенітету України з боку РФ.
    Прес-секретар Пентагону Кірбі закликав повернути "конвой" назад до Росії.
    Прес-служба Білого Дому оголосила, що президент США Обама і канцлер Німеччини Меркель у телефонній розмові обговорили дії Росії, закликали до виведення россійскіх військ і "гуманітарного конвою" з України і визнали важливість закриття кордону з РФ.
    Глава ОБСЄ Буркхальтер закликав Росію і Україну утримуватися від будь-яких дій, що сприяють подальшій дестабілізації ситуації.

Тренди


  • Найближчим часом слід очікувати істотного загострення конфлікту на сході України, з урахуванням того, що введені Заходом санкції проти Росії не мають істотного і різкого впливу на її економіку і не розглядаються Путіним в якості стримуючого фактора.
    Цілеспрямоване руйнування російськими найманцями інфраструктури Донбасу, зокрема енергетики, призведе до створення умов для економічного краху України в умовах зірваного опалювального сезону і зростання невдоволення в суспільстві.

No comments:

Post a Comment