August 16, 2014

Хроніка подій дня 15.08.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна

Іноземні журналісти зафіксували перетин російською військовою технікою кордону з Україною.

В Україні

  • Міністр фінансів Шлапак на брифінгу заявив, що діяльність найбільших операторів державних лотерей "МСЛ", "Патріот", "УНЛ" є незаконною і запропонував бойкотувати їх, а також легалізувати знову гральний бізнес, мотивуючи це наповненням доходів бюджету.
  • Курс гривні трохи опустився і тримається на рівні історичного мінімуму: 13,13 грн/$ (-4 коп), 17,57 грн/€ (-8 коп), 3,64 грн/10 руб (-3 коп). За заявою учасників ринку НБУ вийшов на торги з інтервенцією за курсом 13,0 грн/$. З 15.08 НБУ буде публікувати на своєму офіційному сайті інформацію про стан міжбанківського валютного ринку.
  • Генпрокуратура підтвердила, що відкрила кримінальну справу проти лідера КПУ Симоненка за підозрою в поваленні конституційного ладу і захоплення влади. Проводяться перевірки діяльності Єфремова і Ахметова.
    У той же час, в Печерському суді прокуратура програла справу про захист честі і гідності Портнову, колишньому першому заступнику глави адміністрації президента Януковича.
  • Наступного року планується запуск річкового сполучення пасажирськими швидкісними катерами за маршрутом Київ - Канів- Черкаси - Кременчук - Дніпропетровськ - Запоріжжя. Час у дорозі до Запоріжжя - 9:00.
  • Міліція порушила кримінальну справу за фактом знесення в центрі Маріуполя невідомими особами пам'ятника Леніну.
  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію у банку "Український фінансовий світ (УФС)", який належить Олександру Януковичу.

Київ

  • Під час руйнування на Майдані сцени і куполів "Спільно-ТВ" особами спортивної статури постраждало кілька людей. Міліція не втручалася в події.
  • Президент Порошенко призначив 6 глав районних адміністрацій столиці, раніше затверджених КМДА.

Театр військових дій

  • Українська армія увійшла в Донецьк і Луганськ, важкі бої йдуть в межах міст.
    В ході обстрілів міст продовжують гинути і отримувати поранення мирні жителі. Терористи намагаються контратакувати в різних районах Донецької та Луганської областей, в п'яти великих містах і на Саур-Могилі, де з-за кордону РФ їх підтримує артилерія, українська армія, яка укріпилась на досягнутих позиціях, успішно відбиває атаки. Обстрілом з російської території з установок "Град" знищений пункт пропуску на кордоні "Успінка".
  • Іноземні журналісти зафіксували перетин російською військовою технікою кордону з Україною. За повідомленням РНБО ця техніка проривалася в оточений українськими військами Луганськ і була частково знищена.
  • При огляді "гуманітарного конвою" на кордоні з Україною в пункті пропуску "Донецьк" (Ростовська обл.) кореспонденти знайшли напівпорожні фури. У той же час, в ЗМІ Росії нагнітається істерія з приводу можливого знищення "гуманітарного конвою" в Україні.

Україна і світ

  • В Сочі відбулася зустріч глав адміністрацій президентів України і Росії - Ложкіна та Іванова, в рамках підготовки чотиристоронньої зустрічі в Берліні в форматі Україна-Франція-Німеччина-Росія з врегулювання ситуації в східній Україні.
  • НАТО вважає, що заклики Росії до деескалації конфлікту в Донбасі - просто слова. Білий дім назвав вторгнення російської бронетехніки в Україні надзвичайно небезпечним і провокаційним. Канцлер Німеччини Меркель у телефонній розмові з президентом РФ Путіним закликала припинити поставки зброї, бронетехніки і бойовиків в Українуі докласти зусиль для деескалації ситуації. Про це ж заявив президент Франції Олланд у промові в Марселі з нагоди річниці відкриття другого фронту проти нацистської Німеччини. Глави МЗС ЄС у спільній заяві за підсумками зустрічі попередили Росію, що будь-які військові дії в Україні під будь-яким приводом, включаючи гуманітарний, будуть розцінені Євросоюзом як порушення міжнародного права.
  • Канада надала Україні нелетальної військову допомогу у вигляді наметів, бронежилетів, шоломів, окулярів, спальних мішків, аптечок.
  • За повідомленням міністра юстиції України Петренко, Туреччина починає кримінальне переслідування володарів суден - порушників українських територіальних вод, які входили у закриті Україною морські порти Криму.

Тренди


  • Українські власті застосували "тітушек" для боротьби з активістами Майдану, для того, щоб не задіяти міліцію.
  • Захід почав цілеспрямовану інформаційну підготовку до деяких важливих рішень, запустивши в інформпростір одночасні свідчення кількох журналістів про перетин військовою технікою і бойовиками кордону з Україною, при цьому нарощує зусилля для суто дипломатичного впливу на РФ і мирного вирішення конфлікту.
  • Військові дії призводять до припинення відкачування води із зупинених шахт в Донбасі, що спричинить за собою підтоплення великих територій, включаючи великі міста, і отруєння грунтових вод. Екологічні проблеми в Донбасі загострилися.
  • На світовому ринку нафтових ф'ючерсів намітився стійкий спад цін.

No comments:

Post a Comment