August 01, 2014

Хроніка подій дня 31.07.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Верховна Рада України на закритому засіданні затвердила більшість урядових законопроектів і не підтвердила відставку уряду Яценюка.

В Україні

  • Верховна Рада на закритому засіданні, практично, повністю прийняла пакет законопроектів, запропонований кабінетом міністрів України.
    В ньому, зокрема, передбачено скорочення депутатських зарплат до 6500 грн, а також зарплат всіх інших чиновників вищого рівня, заборона на проведення перевірок усіма контролюючими органами, крім державної фіскальної служби.
    Також введено військовий податок у розмірі 1,5% з будь-яких доходів фізичних осіб, включаючи виграші в державних лотереях.
    Депутати не підтримали запропонований урядом проект відправки держслужбовців у двомісячну неоплачувану відпустку.
    Не підтриманий і відправлений на додаткове друге читання урядовий проект закону про управління українською ГТС.
    Плата за використання надр піднялася незначно, особливо, для нафто- і газовидобутку.
    На армію виділено 9 млрд. грн і 2 млрд грн - на відновлення інфраструктури східної України.
  • Верховна Рада ратифікувала угоду з Нідерландами про допуск на територію України поліцейських сил, що складаються з представників Австралії, Нідерландів і, можливо, інших країн, пасажири яких знаходилися у збитому терористами авіалайнері малайзійських авіаліній,, в кількості до 700 осіб, для захисту місії з розслідування причин катастрофи.
  • Голосування щодо вотуму недовіри уряду Яценюка у Верховній Раді не набрало істотної кількості голосів. Уряд залишається працювати в нинішньому  складі.
  • Президент Порошенко, виступаючи в парламенті, повідомив про неминучість перевиборів Верховної Ради і про задоволення результатами голосування.
  • Лідер проросійської організації "Український вибір" Медведчук подав до суду позов про захист честі і гідності проти глави РНБО Парубія, який назвав його злочинцем, якийі фінансує екстремістів в Донбасі.
  • НБУ продовжив знижувати курс гривні по відношенню до основних валют: 12,09 грн/$ (+9 коп), 16,21 грн/€ (+10 коп), 3,36 грн/10 руб (+2 коп). Таким чином, з початку тижня по відношенню до долара офіційна гривня подешевшала на 24 копійки (2%). На міжбанку під час торгів котирування коливалися в діапазоні 12,15-12,60 грн/$.
  • Державіаслужба оприлюднила проект наказу про видачу дозволів авіакомпаніям на внутрішні та міжнародні маршрути. На думку експертів, заплановані зміни знищують конкурентне середовище і прописані під єдину авіакомпанію - МАУ, при цьому перспективи появи нових компаній "лоукост" на ринку авіаперевезень України близькі до нуля.

Київ

  • Зміни до бюджету, прийняті Верховною Радою, дозволять профінансувати найгостріші потреби міста та соціальні виплати, - повідомив мер Києва Кличко. Крім того, міськрада ухвалила рішення про скорочення фінансування органів влади та економії на проведенні масових заходів і святкувань.
  • Мер Києва Кличко повідомив, що відключення гарячого водопостачання більш, ніж половини споживачів столиці пов'язане з підготовкою до зимового опалювального сезону і економією газу, і порадив киянам утеплювати оселі і купувати бойлери.
  • На Михайлівській площі столиці в результаті пожежі постраждали намети активістів Майдану. Влада неодноразово заявляли про необхідність звільнити Майдан від наметів і Самооборони, однак активісти категорично відмовляються залишати центр Києва.

Театр військових дій

  • На засіданні тристоронньої контактної круппи в Мінську  по врегулюванню ситуації в Донбасі, яка складається представників України, ОБСЄ та РФ, сторони домовилися про негайне звільнення заручників, як умови припинення вогню, і відкритті коридору для доступу до місця падіння малайзійського авіалайнера міжнародних експертів, а також режиму контролю та верифікації кордону України та Росії. Переговори будуть продовжені наступного тижня.
  • У зв'язку з постійними обстрілами Луганськ повністю відключений від електропостачання. Закрито понад 50 станцій Донецької залізниці, більше половини вантажопотоку не вдається перекинути по об'їзних маршрутах. Бойовики продовжують масовані обстріли житлових кварталів та руйнування інфраструктури  міст, що знаходяться під їх контролем.
  • Росія продовжує розгортати військові частини на кордонах України і в Криму, готує позиції для артилерійського вогню і важкої бронетехніки на основних напрямках, обстрілює українські частини в Донецькій і Луганській областях зі своєї території, потоком йдуть поставки військової техніки і боєприпасів, а також поповнення найманцями терористів з ДНР і ЛНР.
  • Протягом доби українські військові вели бої в Шахтарську, Авдіївці, Моспіно, Первомайську, Іловайську, і на півдні Луганської області.
  • Голова комісії з расследованіяю катастрофи малайзійського авіалайнера Гройсман на брифінгу повідомив, що терористи продовжують перешкоджати допуску іноземних експертів на місце аварії літака. В двадцятикілометрової зоні навколо місця падіння, а також в десятикілометровій зоні маршруту пересування експертів українська армія не веде активних бойових дій.

Україна і світ


  • Євросоюз застосував санкції до п'яти російським державних банків: Сбербанку, ВТБ, Газпромбанку, Зовнішекономбанку і Россільгоспбанку, а також до всіх їх дочірніх підприємств. Інвесторам заборонено проводити операції з цінними паперами цих фінансових установ.
    До санкцій ЄС проти Росії має намір приєднатися Норвегія.
    Московська біржа, практично, не зреагувала на введення цієї заборони.
  • Республіканська більшість палати представників Конгресу США проголосувала за подачу позову проти президента Обами за перевищення посадових повноважень при прийнятті закону про реформу охорони здоров'я. Рішення прийнято напередодні виборів до Конгресу, які відбудуться в листопаді.
  • Окрім виплати за рішенням суду в Гаазі проти Росії, що присудив $ 50 млрд на користь ЮКОСа, РФ також повинна виплатити акціонерам компанії і за рішенням ЄСПЛ  $ 2 млрд.
  • У Криму компанія Ахметова "Укртелеком" пройшла перереєстрацію згідно російського законодавства і буде надавати послуги під брендом "Наштелеком".
  • Аргентина оголосила дефолт за борговими зобов'язаннями перед іноземними хедж-фондами. Це вже другий дефолт, оголошений Аргентиною з початку століття.

No comments:

Post a Comment