July 01, 2014

Підсумки дня 30.06.14 про ІА "Дайджести і Аналітика Україна"


В Україні

  • Відбулася нарада РНБО, в ході якого було прийнято рішення про закінчення режиму припинення вогню і відновлення антитерористичної операції.
    О 22:00 закінчився термін одностороннього припинення вогню, який був оголошений президентом Порошенком 20.06 згідно мирних ініціатив, висунутих під час чотиристоронніх переговорів з Росією за участю США і ЄС.



Театр військових дій

  • Президент Порошенко відновив антитерористичну операцію.
    Звернення президента України опубліковано на офіційному сайті. За підсумками засідання Ради Національної Безпеки і Оборони України він прийняв рішення призупинити дію режиму одностороннього припинення вогню в Донбасі. Українська авіація і артилерія завдали ударів по заздалегідь розвіданих позиціях терористів відразу ж після оголошення про закінчення припинення вогню.
  • В результаті обстрілу терористів впала телевежа в Слов'янську.
    Телевежа заввишки 212м, встановлена ​​на горі Карачун, впала в результаті перебиття мінами тросів, що її тримали. Ніхто з українських військових не постраждав.
  • За час перемир'я загинули 27 і поранено 69 українських військових, йдеться в повідомленні МЗС України.
    Бойовики 108 разів порушили режим припинення вогню.
  • Протягом дня терористи здійснили багато атак на позиції українських військових.
    Через пункти пропуску, що були закриті Україною, РФ продовжує пропускати в Донбас озброєння і військову техніку терористів, уздовж кордону демонстративно літає російська авіація.

Україна і світ

  • Порошенко поінформував Меркель, Керрі та Олланда про припинення перемир'я.
    У ході розмов він повідомив, що 30 червня о 22.00 закінчився термін дії режиму припинення вогню і за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони України ним було прийнято рішення про непродовження його дії. Українська сторона 10 днів поспіль у повному обсязі виконувала взяті на себе зобов'язання і дотримувалася в односторонньому порядку режиму припинення вогню і заплатила за це десятками життів. У разі реалізації основних пунктів мирного плану від 27 червня, а саме: двостороннє припинення вогню, введення надійного контролю на українсько-російському кордоні при моніторингу та верифікації ОБСЄ і звільнення всіх без винятку незаконно утримуваних заручників Україна буде готова розпочати політичні переговори без будь-яких додаткових умов для реалізації мирного плану в Донбасі.
  • Держдепартамент США підтримає рішення України про продовження антитерористичної операції.
    Представник Держдепартаменту Псакі назвала проросійських сепаратистів порушниками перемир'я і загрозою для життя мирного населення, і констатувала, що бойовики з Росії та проросійські сепаратисти продовжують здійснювати напади на позиції українських військ.
  • Україна не буде претендувати на проведення Олімпіади-2022.
    Олімпіада-2022 в нинішніх політичних і економічних умовах в Україні недоречна, йдеться в спільному рішенні МОК і України.
  • ОБСЄ створила контактну групу для врегулювання ситуації в Донбасі.
    Парламентська асамблея ОБСЄ підтримала створення міжнародної контактної групи, основна мета якої - пошук шляхів виходу з ситуації, що склалася в східній Україні. РФ запропонувала включити до складу групи до десяти чоловік, що представляють основні країни, які зацікавлені у вирішенні кризи.

No comments:

Post a Comment