July 20, 2014

Zpravodajství ze 19.7.2014 od tiskové agentury „Přehledy a analytika Ukrajina“

Teroristé v posledních dvou dnech nepouštějí mezinárodní experty na místo pádu dopravního letounu a brání sběru důkazního materiálu a identifikaci těl

Na Ukrajině


  • Tajemník Rady národní bezpečnosti a ochrany Parubij během rozhovoru prohlásil, že teď na Ukrajině neprobíhá lokální antiteroristická operace, ale globální válka státu-teroristy proti světové bezpečnosti. Parubij také zdůraznil, že ještě před několika měsíci na zasedání NATO ve Vilniusu on sám navrhoval vytvořit antiputinovskou antiteroristickou koalici a přijmout vůči Rusku tvrdé sankce. Až nyní všechny státy čelí rozšířené hrozbě a jejich občané se nemohou cítit v bezpečí.

Kyjev


  • Kyjevský primátor Kličko vytvořil štáb civilní obrany a vyzval obyvatele Kyjeva k bdělosti a opatrnosti při masových shromážděních lidí.
  • Během posledních čtyř dnů bylo zaznamenáno více než 20 zpráv o pokládání min a plánování teroristických činů. Účelem je zmatek a destabilizace síl.

Bojiště

  • Ministr regionálního rozvoje Ukrajiny Grojsman na brífinku prohlásil, že během válečných akcí na východě Ukrajiny teroristé sestřelili 14 letadel a vrtulníků. Nebe nad Donbasem v horních hladinách nebylo zavřeno z toho důvodu, že teroristé v okamžiku, v němž se rozhodovalo o uzavření leteckého prostoru, ještě nedisponovali prostředky protivzdušné obrany pro velké výšky, jež byly dodány z Ruska před několika dny.
  • Ukrajinští vojáci zpřístupnili Doněcké letiště a ziskali kontrolu nad předměstími Doněcku kolem letiště – oznámil ministr obrany Heletej.
  • Během dne teroristé ostřelovali z instalace "Hrad" pozice ukrajinských vojáků, včetně Luhanského a Doněckého letiště, jednou i z území Ruska (vesnice Novaja Naděžda v Rostovské oblasti) - oznámili v tiskovém středisku antiteroristické operace. Také jsou zaznamenána minometná ostřelování ukrajinských vojáků z území Ruska.
  • Při útoku ozbrojenců na ukrajinskou Národní gardu pod Artemovskem zemřeli 3 lidé a je zraněno 10 ukrajinských vojáků. Přes úsek hranice, který se nachází pod kontrolou teroristů, pokračují dodávky bojové techniky z Ruska na území Ukrajiny.
  • Podle oznámení luhanské vlády běhěm včerejška v důsledku minometného ostřelování města ozbrojenci zemřelo 20 civilistů. Celkem, podle OBSE, v Luhanské oblasti od začátku válečných akcí zemřelo téměř 250 lidí a je zraněno 850 lidí.

Havárie malajsijského letadla

  • Teroristé v posledních dvou dnech nepouštějí mezinárodní experty na místo pádu dopravního letounu a brání sběru důkazního materiálu a identifikaci těl. Mluvčí mise OBSE Borcjukov oznámíl na tiskové konferenci, že experti nebudou diskutovat s ozbrojenými lidmi. Ministr regionálního rozvoje Grojsman oznámil, že se v oblasti pádu letadla nachází téměř tisíc ozbrojenců. Bývalý premiér, tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany a vedoucí Služby bezpečnosti Ukrajiny Marčuk, oznámil, že teroristé se snaží znemožnit vyšetřování trestného činu a v případě zmocnění se "černých skříněk" k tomu budou mít vyšší šanci.
  • Na Ukrajinu přijeli experti z Malajsie, Nizozemska a OBSE kvůli vyšetřování havárie letadla. Skupina odborníků OBSE se včera při práci na místě havárie stala terčem střelby ozbrojenců.
  • Teroristé odvezli několik desítek pytlů s pozůstatky obětí v nákladních autech neznámo kam. Přestože bylo domluveno, že se nikdo nebude přibližovat k věcem a tělům obětí, ozbrojenci a obyvatelé sbírají pozůstatky a osobní věci obětí a předávají je ozbrojencům. Nyní jsou nalezeny pozůstatky 196 lidí. Podle oznámení mluvčího RNBO Lysenka se teroristé snaží použít platební karty zemřelých, sundávají z těl šperky a podílejí se na rabování.

Ve světě

  • Během telefonického jednání se premiéři Velké Británie a Nizozemska Cameron a Rutte dohodli, že EU je povinná promyslet svůj postoj vůči Rusku kvůli důkazům, podle nichž se proruští ozbrojenci podíleli na sestřelení dopravního letouna malajsijských aerolinek.
  • Generální tajemník OSN Pan Ki-mun během jednání po telefonu s prezidentem Porošenkem oznámil, že Ukrajina má právo bránit své území a podpořil ukrajinské snahy provést mezinárodní otevřené vyšetřování a vyzval k využiti všech možných mezinárodních prostředků, včetně OSN. Na Ukrajinu v rámci zvláštní mise dorazí zástupce generálního tajemnníka OSN Feltman. Porošenko oznámil Pan Ki-munovi předčasný návrat vrtulníků užívaných k mírovým operacím na Ukrajinu.
  • Turecký premiér Erdoğan během demonstrace politické strany AKP v Burse obvinil Moskvu z sestřelení malajsijského letadla.
  • Prezident Porošenko během setkání s ministrem zahraničních věcí Nizozemska oznámil, že Luhanská a Doněcká lidová republika musí být zařazeny na seznam mezinárodních teroristických organizací. Vyšetřování havárie musí probíhat pod kontrolou mezinárodních organizací, zejména ICAO, ale ozbrojenci brání mezinárodním odborníkům v práci.

No comments:

Post a Comment