July 05, 2014

Хроніка подій дня 04.07.14 від ІА "Дайджести і Аналітика Україна"

В Україні

  • Президент Порошенко провів телефонні переговори з федеральним канцлером Німеччини Меркель і президентом Франції Олландом, в ході яких заявив, що одностороннього припинення вогню більше не буде.
    У ході обговорення процесу врегулювання ситуації в Донбасі, Порошенко підкреслив, що продовження переговорів можливе лише за умови обов'язкового дотримання положень мирного плану всіма сторонами.
  • СБУ відкрила кримінальне провадження проти Дмитра Кисельова, генерального директора каналу "Russia Today" по статті "фінансування тероризму".
    Глава СБУ Наливайченко на брифінгу заявив, що фінансування тероризму на сході України здійснюється за допомогою російських банків, колишніх високопосадовців України, а також російських медіа. Також відкрито кримінальну справу проти керівника Держприкордонслужби Росії Кулешова.
  • Порошенко призначив нового главу Укроборонпрому.
    Ним став керівник його херсонського обласного виборчого штабу, власник автосалону Романов.
  • НБУ встановив наступний курс гривні по відношенню до основних валют на 04.07: 11,83 грн / $ (-1 коп), 16,14 грн / € (-3 коп), 3,46 грн / крб.
    Котирування на міжбанку коливалися в діапазоні 11,75-11,88 грн / $ і 15,98-16,16 грн / €.
  • Депутати Верховної Ради проголосували в першому читанні за урядові законопроекти про надзвичайний стан в енергетиці та модернізації ГТС.

    Закон передбачає можливість введення особливого періоду функціонування паливно-енергетичного комплексу в умовах обмеження або припинення постачання енергоносіїв на територію України. Також депутати прийняли за основу проект змін до низки законів України щодо реформування системи управління газотранспортною системою, який передбачає створення оператора єдиної системи, власником не менше 51% якого є держава. При цьому 100% ГТС України залишається у державній власності.
  • Верховна Рада прийняла в цілому закон, що надає Антимонопольному комітету України право блокувати будь-який розподіл держпідтримки підприємствам і галузям.
    Парламент також доручив відомству вести моніторинг всіх преференцій, які бізнес отримував раніше і отримує від держави. До державної підтримки закон відніс всі галузеві дотації, податкові пільги, списання санкцій і штрафів, надання пільгових гарантій і кредитів. Сюди ж депутати включили продаж держмайна за заниженими цінами. Функції АМКУ не розповсюджуватимуться на оборонну промисловість і сільське господарство.
  • Верховна Рада відмовилася підтримати проект Конституції, внесений президентом Порошенко.
    Депутати не голосували за підготовлений адміністрацією президента проект змін до Конституції. Документ відмовилися підтримувати фракції "Батьківщини" і "Свободи", які мають намір запропонувати альтернативні варіанти.

Київ

  • У Києві скасовано марш ЛГБТ-спільноти, оскільки міліція Києва заявила, що не зможе гарантувати безпеку учасникам заходу.
    4 липня, на зустрічі з Оргкомітетом «КіевПрайд2014» міліція заявила про неможливість забезпечити безпеку демонстрантів з боку численної групи ультраправих контр-демонстрантів, які можуть з'явитися на захід озброєними. Внаслідок цього, оргкомітет був змушений скасувати Марш, - повідомляє міжнародна правозахисна організація Amnesty International.
  • При спробі згвалтування спійманий маніяк, що тероризував Оболонь.
    Жінка змогла вирватися, викликала міліцію і 40-річний житель Черкаської області був затриманий по гарячих слідах і зізнався в 6 випадках. Крім того, камера спостереження банкомату зафіксувала один з епізодів згвалтування.

Театр військових дій

  • Бойовики обстріляли міжнародний аеропорт Луганськ, який утримують українські десантники, з установки залпового вогню "Град".
    За повідомленнями міністерства оборони, втрат серед особового складу немає. Аеропорт має стратегічне значення і може бути використаний в якості місця посадки важких транспортних літаків, у разі початку відкритої агресії Росії в Донбасі.
  • По всій території Донбасу між силами АТО і терористами ДНР і ЛНР йдуть важкі бої з використанням важкої бронетехніки і артилерії.
    В Артемівську в ході зіткнення українські силовики в ході разведрейда розгромили штаб терористів, що знаходився в міській прокуратурі. На східних околицях Луганська йдуть бої, терористи використовують для обстрілів установки "Град", які розміщують в школах і житлових кварталах. Сили АТО після важких танкових боїв захопили населений пунт Миколаївка, взявши під контроль міжнародну трасу Харків-Ростов. У Донецькій області захоплена стратегічна висота Саур-Могила, на якій терористи обладнали опорний пункт. В Донецьку терористи обстріляли міжнародний аеропорт і військову частину ППО, а також намагались захопити експонати музею Великої Вітчизняної війни. Тривають тяжкі бої в Слов’янську, бойовики намагаються прорватися до Краматорску.
  • Бойовики захопили Луганську обласну телерадіокомпанію.
    Вони заявили, що канал закривається, а мовлення буде проходити в іншому форматі Обласне телебачення і радіо не працюють.
  • У Донецьку введено режим жорстокої економії споживання питної води, яка подається тільки 5 годин на добу.
    У зв'язку з аварією на каналі Сіверський Донець-Донбас і неможливістю проведення ремонтно-відновлювальних робіт у зоні бойових дій поруч зі Слов'янськом, підприємство "Вода Донбасу" скоротило подачу води на територію міста Донецька.
  • Обласне управління МВС у Донецькій області перебазировано в Маріуполь, Луганській - в Сватове.
    Працівникам міліцейських служб наказано прибути на нове місце служби і визначитися, в якому регіоні її проходити. Незважаючи на заяви МВС про те, що міліція продовжує виконувати свої функції, жителі Донбасу повідомляють про масове пособництві місцевих міліціонерів терористам.

Україна і світ

  • НАТО та Росії одночасно проводять навчання в Чорному морі.
    У західній частині Чорного моря в п'ятницю, 4 липня, почалися спільні маневри країн НАТО. Навчання триватимуть до 13 липня, в них беруть участь кораблі з Болгарії, США, Греції, Румунії та Туреччини. Військові судна знаходяться в болгарських територіальних водах в 250 кілометрах від півострова Крим, який Росія анексувала в березні. Паралельно в Чорному морі проходять військово-морські маневри сил російського Чорноморського флоту за участю близько 20 бойових кораблів і допоміжних суден, понад 20 літаків і вертольотів, морської піхоти та берегової артилерії.
  • У Молдові тимчасово заборонено мовлення каналу Росія 24.
    Координаційна рада з телерадіомовлення Молдови заборонив на території країни мовлення прокремлівського телеканалу Росія 24 до 1 січня 2015 року, звинувативши російських медійників у використанні агресивних пропагандистських інструментів.
  • Держдума Росії прийняла закон про створення гральної зони в Криму.
    Нелегітимний голова Криму Аксьонов раніше заявляв, що гральна зона, швидше за все, буде розташована в Ялті, однак конкретний об'єкт поки не обраний, хоча локально вона буде перебувати в одному місці. Закон був прийнятий відразу в трьох читаннях.
  • Держдума РФ прийняла закон, який зобов'язує іноземні інтернет-компанії зберігати персональні дані росіян тільки в Росії.
    Таким чином, іноземні компанії, такі як Twitter, Facebook і Booking.com, повинні відкрити свої представництва в Росії для зберігання персональних даних росіян.
  • США відсвяткували День незалежності.
    Порошенко привітав президента США Обаму зі святом, подякував за допомогу в розвитку української демократії та сподівається на всебічне продовження співпраці між США і Україною.

No comments:

Post a Comment