June 18, 2014

=== Українською ===

Дайджест подій дня 16.06.14 від ІА "Дайджести і Аналітика"



В Україні

  • Порошенко в телефонній розмові з Путіним обговорив питання про припинення вогню.

Лідери двох країн провели телефонну розмову, обговоривши актуальні проблеми у двосторонніх відносинах між Україною і Росією та шляхи їх вирішення. Було порушене питання розслідування загибелі двох російських журналістів, які раніше незаконно проникли на територію України і працювали в тісному контакті з терористами з ЛНР.
  • Офіційний курс НБУ долара США - 11.76 грн/$.

У порівнянні з п'ятницею курс гривні знижений на 1 коп. Долар котирувався на міжбанку у діапазоні 11.80-12.0 грн/$.
  • Україна розраховує на допомогу США та ЄС у питанні зміцнення державного кордону.

Про це в телефонній розмові з канцлером ФРН Меркель заявив Порошенко. Він, також, обговорив план реалізації мирних ініціатив на сході України і підготовку до підписання економічної частини угоди про асоціацію, запланованого на 27 червня.
  • ГПУ відсторонила від виконання обов'язків прокурора Києва та трьох його заступників.

Це сталося після проведення акції представників Правого сектора, які вимагали розслідування фальсифікацій кримінальних справ проти активістів Майдану київськими прокурорами, очолюваними Герасим'юком.
  • Верховна Рада прийняла рішення про перекриття кордону з Росією.

Штат Держприкордонслужби буде розширений, а кордон з країною-агресором буде обладнаний як зовнішні кордони ЄС. Також Кабміну доручено підготувати документи про односторонню демаркацію російсько-українського кордону. Рішення було прийнято в парламенті з другої спроби.
  • У Харків після лікування з Ізраїлю повернувся мер Кернес.

Його зустрічали в аеропорту декілька тисяч человек.Он заявив, що має намір швидко відновитися, а також, що не вважає Росію ворогом України. Кернес був госпіталізований в результаті замаху на нього 28 квітня.
  • Україна отримала 500 млн євро макрофінансової допомоги в рамках економічної та фінансової підтримки реформ.

Це вже другий транш, перший був отриманий 20 травня і склав 100 млн євро. Подальша співпраця залежатиме від впровадження конкретних заходів економічної політики, зазначених у меморандумах Україна-МВФ які були підписані в 2013 і 2014-му роках.
  • Кабінет міністрів пропонує створити газотранспортну компанію за участю Енергетичного співтовариства ЄС.

В Україні має бути створена компанія з модернізації та експлуатації газотранспортної системи. Учасниками компанії стануть країни-члени Енергетичного співтовариства, при цьому контроль над цією компанією повинен залишитися у держави.


Київ

  • Невідомі осквернили пам'ятник Героям Крут.

Зловмисники облили зеленою фарбою пам'ятний хрест героям бою під Крутами та пошкодили пам'ятну дошку Славі Стецько на Аскольдовій могилі в Києві. Злочин сталося в перший день відключення Київенерго освітлення.
  • У Києві відключено від гарячої води 4,2 тис житлових будинків.

Раніше максимальна кількість відключених будинків - не більше 2,5 тис. Фахівці припускають, що причиною служить економія газу генеруючою компанією Київенерго, що належить Ахметову.
  • Кличко влаштував урочистий дипломатичний прийом з нагоди свого обрання мером.

Запрошення прийняли більшість іноземних дипломатів, що перебувають в Україні. За даними організаторів, прийом відвідали 54 посла, 8 представників міжнародних організацій, інші запрошені гості. Російські дипломати на з'явилися.


Театр військових дій

  • У Полтавській області стався вибух магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, основна версія слідства - теракт.

Протягом години пошкодження було локалізовано, а газ спрямований по паралельній гілці. Втрачено 10 млн м3 газу. У міненерго нагадали, що вибуху передували дві спроби терористичних атак на українську газотранспортну систему, що сталися на території Івано-Франківської області наприкінці травня цього року.
  • В "парламенті" терористичної Луганській народної республіки з'явилася фракція комуністів.

Фракція Комуністичної партії України в Луганській обласній раді у повному складі перейшла в так званий "парламент" невизнаної ЛНР і має намір надалі створити компартію Луганській республіки. Раніше Турчинов представив міністра юстиції Петренко перелік фактів, що свідчать про антиукраїнську діяльність КПУ з метою заборони її на території України. Лідер КПУ Симоненко спробував спростувати факт співпраці луганських комуністів з ЛНР.
  • Нардеп Кузьмук повідомив у Верховній Раді про прорив в Україну 900 бойовиків з "Армії Путіна".

Бойовики озброєні важкої бронетанкової технікою. У ході зіткнення українські військові зазнали втрат.
  • На території Луганської області виявлено труп російського журналіста з ВГТРК, пізніше в лікарні помер від поранень ще один журналіст.

За заявою СБУ ці особи незаконно проникли на територію України, брали участь у формі без розпізнавальних знаків преси в бойових діях і не були акредитовані офіційно в прес-центрі АТО.
  • У Слов'янську, Краматорську та інших містах терористи насильно змушують мирних жителів поселяти у себе бойовиків "армії ДНР".

В іншому випадку погрожують розібратися "за законами військового часу".
  • Терористи повсюдно в Луганській і Донецькій областях будують нові блок-пости.

Це відбувається в Донецьку, Слов'янську, Станиці Луганській та інших містах. Терористи займаються пограбуваннями і захопленнями адміністративних і житлових будівель.

У світі

  • Російська поліція затримала ймовірного організатора волгоградських терактів.

В результаті терактів в жовтні та грудні у Волгограді загинули десятки людей. Затриманий, громадянин Туреччини, раніше оголошений в міжнародний розшук і підозрюваний у створенні та керівництві матеріально-технічним забезпеченням терористичних організацій.
  • В Іраку наростає напруженість через загрозу екстремістів з терористичного угрупування  "Ісламської держави Іраку і Леванту", що є підрозділом Аль-Каїди.

Головною метою організація ставить перед собою побудову халіфату на території Іраку. США вже відправили додаткових десантників для охорони посольства в Багдаді. Влада Іраку звинуватила Саудівську Аравію у фінансуванні терористів. Держсекретар США Керрі припускає, що його країна може використовувати безпілотники для нанесення ударів по терористах.
  • Великобританія відкриває своє посольство в Ірані.

Дипломатичні відносини були розірвані в 2011-му році, зараз в результаті активної співпраці вони відновлені після обрання нового президента, який досяг угоди зі США і Великобританією щодо ядерної програми.
  • В Україні немає гуманітарної кризи, але ситуація погіршується, заявила заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Валері Амос.

Вона підкреслила, що відсутність політичного врегулювання призведе до гуманітарної кризи. За даними ООН в Росії в даний час знаходиться близько 4600 біженців з України.
  • Міністр закордонних справ Лавров заявив, що Сербія підтвердила домовленості по Південному Потоку.

Про це він повідомив за результатами переговорів з міністром закордонних справ Сербії Дачичем, зазначивши, що цей проект є єдиним системним рішенням постачання газом південного сходу Європи. Раніше Єврокомісія заявила про призупинення проекту цієї магістралі.

No comments:

Post a Comment