June 14, 2014

=== Українською ===

Дайджест подій дня 13.06.14 від ІА "Дайджести і Аналітика"

В Україні

  • Коломойський запропонував за свій рахунок збудувати капітальну стіну на кордоні з Росією.

Пропонується встановити міцний сталевий паркан, укріплений з двох сторін ровами, обтягнутий колючим дротом під напругою. Простір між ровами і зборами  буде замінований. Охорона може здійснюватися мобільними групами. Термін реалізації проекту - 5-6 місяців. Оголошена вартість проекту - 50 мільйонів євро.
  • Начальник Держприкордонслужби Литвин, якого активісти змусили написати заяву про відставку, знову вийшов на роботу.

Заступник начальника ГПС Астахов заявив, що активістам з цього приводу треба звертатися до головнокомандувачого, а співробітники ДПС не в курсі даної проблеми.
  • Столицею Донецької області тимчасово став Маріуполь.

Президент України Порошенко доручив голові Донецької обласної державної адміністрації Таруті тимчасово перевести всі служби облдержадміністрації в Маріуполь.

  • НБУ встановив офіційний курс долара на рівні 11.73 грн/$, знизивши його на 8 коп.

На міжбанку долар котирувався в діапазоні 11.70-11.94 грн/$.
  • Уряд України подав до Європейського суду з прав людини позов до Росії про викрадення дітей-сиріт зі Сніжного.

12 червня зі Сніжного на оздоровлення в Дніпропетровську область автобусом виїхали 25 дітей, у тому числі сироти та вихованці дитячих будинків сімейного типу. На виїзді з міста транспорт, що рухався у супроводі автомобіля ДАІ, був зупинений терористами, які перевезли дітей у Ростовську область Росії. Завдяки втручанню міжнародних організацій діти повернуті в Україну. Однак ЄСПЛ розгляне справу про викрадення в пріоритетному порядку.
  • Україні дозволили прийняти у себе Євробаскет в 2017-му році.

Україна не зможе провести у себе захід в 2015-му році, тому ФІБА прийняла рішення до 30 вересня провести конкурс серед країн, готових прийняти турнір 2015-го року.
  • Сім'ї Януковича і Пшонки намагаються зняти з себе санкції в міжнародних судах.

Згідно з документами, поданими до Європейського суду в Люксембурзі, колишній генпрокурор Пшонка і його син - екс-народний депутат, мають російське громадянство.
  • Уряд України готується до припинення поставок російського газу з понеділка.

Про це заявив прем'єр-міністр Яценюк. Одночасно Україна готує позови до Стокгольмського арбітражу про порушення газового контракту. У п'ятницю Газпром запропонував Україні оплатити поставлений газ за неконкурентною ціною в $ 385 і продовжити переговори, Україна категорично відмовилася від пропозиції.
  • Звільнений беззмінний директор Київстару Литовченко.

Засновник і голова компанії "Київстар" Ігор Литовченко після майже 20 років роботи йде з компанії. На цій посаді його змінить екс-гендиректор Carlsberg Ukraine Петро Чернишов - заявила прес-служба компанії-власника Vympelcom, Ltd.


Театр військових дій

  • В ході боїв з терористами ДНР звільнений Маріуполь.

На своїй сторінці в соцмережі Фейсбук міністр внутрішніх справ Аваков сосбщіл, що в ході сьогоднішньої спецоперації сил АТО в Маріуполі вбито троє бойовиків, 17 поранені, 40 взято в полон. 4 українських силовика отримали поранення, один - у важкому стані. Однак перестрілки в місті тривають.
  • Над аеропортом Луганськ терористи збили з ПЗРК транспортний український літак з 49 десантниками на борту.

Про це повідомив представник сил антитерористичної операції, що знаходиться в аеропорту. Літак був збитий при заході на посадку. Веб-камера зафіксувала потужний вибух у районі аеропорту.
  • У Донецькій області українські силовики проводять активні операції на кордоні з РФ.

За минулу добу українські військовослужбовці зі складу підрозділів, задіяних в АТО, знищили значну кількість техніки і зброї терористів в Донецькій області на кордоні з Росією, перехоплені колони зі зброєю і бойовиками, що вторглися в Україну через ділянку кордону, що залишилась без охорони.
  • Російські бойовики обстріляли Добропілля з установки "Град".

Бойовики-кавказці зробили кілька пострілів у бік блок-поста в місті, але були змушені припинити вогонь у зв'язку з поломкою артустановки. Пошкоджений комплекс був кинутий і замінований, бойовики відступили. Загинула 1 людина, 1 дівчина отримала поранення.
  • ГПУ відкрила більше тисячі справ за фактами тероризму і сепаратизму.

Більш ніж чотирьомстам особам вже пред'явлено обвинувачення, частину справ передана до судів. Голова СБУ Наливайченко закликав об'єднати всі справи про тероризм в одну і передати її суду військового трибуналу.
  • Меджліс вимагає від ООН та ОБСЄ допомоги для запобігання ескалаціі насильства проти мирного населення.

У Криму продовжуються викрадання проукраїнських активістів, В мечеть в Луговому були кинуті коктейлі Молотова з метою підпалу, а на паркані намальована свастика. Меджліс кримськотатарського народу закликає міжнародні організації вплинути на ситуацію з правами людини в Криму.


У світі

  • Росія заявляє, що українські БТРи вторглися на її територію.

За заявою прес-секретаря Пєскова, президент РФ Путін доручив МЗС виступити з демаршем у зв'язку з нібито порушенням українськими військовими російського кордону і наданням опору прикордонникам.
  • Глава Газпрому Міллер повідомив, що будівництво Південного потоку триває.

Росія не отримала ніяких повідомлень ні на корпроратівном, ні на державному рівні про зупинку будівництва газопроводу Південний потік в Болгарії, тому його будівництво вважається продовженим - повідомив Міллер в інтерв'ю "Ехо Москви".
  • Державний департамент США підтвердив, що танки, що з'явилися на території України, прибули з Росії.

Також було заявлено, що США не мають відомості про застосування українськими військами в районі Слов'янська фосфорних і касетних бомб і установок залпового вогню "Град".
  • Європейські міністри та чиновники закликають Росію зупинити потік зброї і терористів зі своєї території в Україну.

Про це заявили голова Єврокомісії Баррозу і міністр закордонних справ Великобританії і ряд інших глав дипломатичних відомств.
  • Представник Росії з прав людини не знає, скільки російських громадян загинуло в Донбасі.

Уповноважений з прав людини в Російській Федерації Елла Памфілова не володіє офіційною інформацією про кількість загиблих громадян Росії на території України під час проведення антитерористичної операції, повідомила вона на зустрічі з українським омбудсменів в Харкові.
  • Україна, Молдова і Грузія підпишуть Угоди про асоціацію з ЄС 27 червня в Брюсселі.

Церемонія підписання угод з Україною, Молдовою і Грузією відбудеться 27 червня в Брюсселі, повідомила журналістам представник Єврокомісії Піа Аренкілде Хансен.

No comments:

Post a Comment