December 29, 2018

28.12.2018: АМКУ не бачить зловживання монопольним становищем компанією ДТЕК


АМКУ не бачить зловживання монопольним становищем компанією ДТЕК
АМКУ не бачить зловживання монопольним становищем з боку ДТЕК
  • АМКУ не бачить зловживання монопольним становищем компанією ДТЕК.
  • Мінсоцполітики спростувало заяву Реви щодо кількості трудових мігрантів.
  • Гривня завершує рік на позначці 27,69 ₴/$.

В Україні

  • Міністерство соцполітики спростувало заяву міністра Реви про те, що на роботу за кордон виїхало до 12 млн українських громадян. Чиновники стверджують, що на постійній основі працюють за кордоном 3,2 млн осіб, а кількість трудових мігрантів, які виїжджають за кордон, коливається від 7 до 9 млн осіб.
  • Антимонопольний комітет дійшов висновку, що компанія олігарха Ахметова ДТЕК, найбільший виробник електроенергії на ТЕС, не зловживає монопольним становищем.
  • В останній робочий день року Мінфін розмістив ОВДП із терміном погашення 2 місяці на суму 7,5 млрд грн під 18,5% річних, хоча для облігацій, розміщених напередодні, процентна ставка досягала 20%.
  • Заступник голови НБУ Рожкова повідомила, що за 11 місяців 2018 р. банківський сектор отримав 20 млрд грн прибутку, що в 11 разів перевищує показники 2017 р.
  • В останній торговий день місяця попит на валюту помітно перевищував пропозицію, більшість учасників зовнішньоекономічної діяльності закривали контракти, а експортери не поспішали продавати валюту – Держказначейство виплатило їм великі суми відшкодування ПДВ. Навіть незважаючи на щедрий продаж валюти Нацбанком, курс гривні помітно знизився: 27,69 ₴/$ (+0,23 грн), 31,71 ₴/€ (+0,48 грн), 4,00 ₴/10 руб (- 0,01 грн).

Війна

  • На Донбасі не припиняються бойові дії, незважаючи на "новорічне перемир'я", оголошене з 0 години 29 грудня тристоронньою контактною групою на мирних переговорах у Мінську. 28 грудня позиції українських військ було обстріляно з мінометів у Гнутовому – на південній ділянці фронту, а також у Новотошківському – на трасі Р-66 "Бахмутка". Перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів відбулися в районі Станиці Луганської, в околицях Донецька й Маріуполя. З початку перемир'я перестрілки не припинилися: по українських військах у Залізному на околиці Горлівки було відкрито вогонь із гранатометів. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час боїв минулої доби отримав поранення український військовослужбовець.
  • Командувач ВМС України Воронченко очікує отримання патрульних катерів класу "Айленд" із США до літа наступного року після їх доукомплектування на базі ВМС США в Балтіморі. За його словами, Росія створила в Азовському морі потужне угруповання з понад 40 військових кораблів, тоді як Україна має в розпорядженні всього 2 бойових катери. Крім того, він повідомив, що узбережжя біля Новоазовська контролює "флотилія ДНР" у складі двох десятків рибальських катерів. Міністр оборони Полторак заявив, що Україна не відмовляється від перекидання військових суден в Азовське море через Керченську протоку.

Україна та світ

  • Руська православна церква (РПЦ) звернулася до інших помісних церков не визнавати українську об'єднану церкву (ПЦУ), створену на соборі 15 грудня. Синод РПЦ висловив стурбованість законом про перейменування УПЦ Московського патріархату. Предстоятель ПЦУ митрополит Єпіфаній заявив, що 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підпише томос про надання автокефалії (самоврядування) для об'єднаної церкви, а 6 січня відбудеться церемонія його передачі.
  • Прем'єр-міністр РФ Медведєв створив робочу групу для інтеграції Росії та Білорусі, до якої увійдуть представники всіх відомств, у тому числі й Рахункової палати. 29 грудня в Москві відбудеться ще один раунд переговорів президентів Путіна й Лукашенка, на яких знову буде порушено питання про посилення інтеграції в межах Союзної держави.
  • Україна в 2020 р. планує відкрити в Польщі ще одне консульство – на заході країни, у Вроцлаві. Також відкрито почесне консульство в Катовіце. Консульства та почесні консульства України є вже майже в усіх центрах воєводств (областей) Польщі.
  • Єврокомісар із питань бюджету Еттінгер переконаний, що газопровід "Північний потік-2" буде побудовано в заплановані терміни, незважаючи на протидію США. Він підкреслив, що посилення енергетичної залежності ЄС від Росії не є підставою для зупинки реалізації проекту.
  • Канцлер Німеччини Меркель і президент Франції Макрон звернулися до керівництва РФ із закликом звільнити українських моряків, захоплених біля Керченської протоки.

Тренди

  • Президент Порошенко на відкритті пункту пропуску Паланка в Одеській області на кордоні з Молдовою заявив, що Росія вже почала реалізацію сценарію втручання у вибори, які відбудуться в 2019 р. у Молдові й Україні.
  • Соціологічна група "Рейтинг" оцінила шанси кандидатів у другому турі виборів. На думку соціологів, президент Порошенко може перемогти тільки лідера "Опозиційної платформи – За життя" Бойка, але програє всім іншим, а Тимошенко програє у другому турі навіть шоумену Зеленському та лідеру "Громадянської позиції" Гриценку.

No comments:

Post a Comment