November 30, 2018

29.11.2018: Вселенський патріархат поки не назвав дати проведення об'єднавчого собору

Вселенський патріархат поки не назвав дати проведення об'єднавчого собору
Вселенський патріархат поки не назвав дати проведення об'єднавчого собору
  • Вселенський патріархат погодив статут нової української православної церкви, але не назвав дати проведення собору.
  • Трамп скасував зустріч із Путіним через захоплення українських суден.
  • Нафтогаз оприлюднив рішення Стокгольмського арбітражу за позовами проти Газпрому.

В Україні

  • Кандидат у президенти, лідер партії "Громадянська позиція" Гриценко поклав на президента Порошенка відповідальність за напад на його прихильників в Одесі.
  • Центральна виборча комісія повідомила, що у зв'язку із запровадженням воєнного стану в 10 областях, в них скасовано вибори до об'єднаних територіальних громад.
  • Курс гривні виріс би набагато більше, якби не втручання Нацбанку, який продавав валюту в анонімному режимі через систему Matching: 28,39 ₴/$ (+0,12 грн), 32,33 ₴/€ (+0,43 грн), 4,26 ₴/10 руб (+0,04 грн). Після декількох великих вливань ринок заспокоївся, і до кінця торгової сесії курс гривні навіть зміцнився.

Київ

  • Укрзалізниця оприлюднила розклад руху рейкобусу (поїзда) "Kyiv-Boryspil Express", який курсуватиме за маршрутом Київ-аеропорт Бориспіль.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ у районі траси "Р-66 Бахмутка" в Луганській області, на Світлодарському виступі і на південній ділянці фронту. Перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів відбулися в околицях Донецька, Авдіївки. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій зник безвісти український військовослужбовець, іще один – отримав поранення.

Україна та світ

  • На сайті Вселенського патріархату опубліковано комюніке, в якому повідомлено про затвердження конституційної хартії (статуту) для української помісної церкви. Президент Порошенко й голова парламенту Парубій повідомили, що Синод уже надав томос (дозвіл на автокефалію). Трохи пізніше Порошенко написав, що "текст томосу вже узгоджено", а дату проведення об'єднавчого собору назве Вселенський патріарх Варфоломій.
  • Президент США Трамп скасував зустріч із президентом РФ Путіним, яка мала відбутися на саміті "великої двадцятки" в Буенос-Айресі, через захоплення українських військових суден і моряків у Керченській протоці. Представник Держдепартаменту Палладіно підкреслив, що влада США наполягає на поверненні Україні суден і полонених. Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що Путін шкодує про скасування переговорів на саміті G20 і готовий до нових контактів із Трампом. Пєсков підкреслив, що тепер "обговорення серйозних питань міжнародного та двостороннього порядку денного відкладається на невизначений термін".
  • Міністр юстиції Петренко повідомив про рішення ЄСПЛ, яким Росію зобов'язали надати всю інформацію про полонених українських моряків і пояснити підстави для їх утримання під вартою. Прем'єр-міністр Гройсман закликав країни ЄС посилити санкції проти Росії і заявив, що Україна може застосувати до РФ дзеркальні заходи - затримати російські судна. Крім того, Гройсман розкритикував проект "Північний потік-2" і заявив, що він завдає шкоди не лише Україні, а й цілому континенту.
    Міністр закордонних справ України Клімкін пригрозив, що через агресію в Керченській протоці проти Росії буде запроваджено "кілька пакетів санкцій, дуже серйозних". Клімкін повідомив, що заарештовані українські моряки досі перебувають у Криму, їх поки не перевезли до Москви. Крім того, Клімкін заявив, що Україна розірве близько 40 двосторонніх договорів із Росією. Чи буде серед них договір про спільне використання Азовського моря, міністр не сказав.
    Російська влада заявляє, що Керченську протоку, як і раніше, відкрито для судноплавства, проте понад півсотні кораблів не можуть пройти через неї. Також у портах Бердянськ і Маріуполь стоять під завантаженням судна, які Росія також може не пропустити через протоку.
    Президент Туреччини Ердоган повідомив, що Путін відмовився від посередницької допомоги для вирішення конфлікту в Керченській протоці.
  • Держприкордонслужба України повідомила, що перетинати адміністративний кордон із окупованим Кримом зможуть тільки українські громадяни. Іноземці, які перебувають на півострові, можуть виїхати звідти безперешкодно.
  • "Нафтогаз" опублікував тексти рішень Стокгольмського арбітражу за позовами проти Газпрому за контрактами про постачання і транспортування газу.

No comments:

Post a Comment