June 05, 2018

04.06.2018: Московський суд засудив Сущенка за шпигунство до 12 років

Московський суд засудив Сущенка за шпигунство до 12 років
Московський суд засудив Сущенка за шпигунство до 12 років

  • Московський суд засудив Сущенка за шпигунство до 12 років.
  • Президентська команда намагається нівелювати права міжнародних експертів в Антикорупційному суді.
  • Окупанти знову обстріляли Донецьку фільтрувальну станцію із мінометів.

В Україні

  • Керівництво МВФ повідомило, що переговори з українським урядом і парламентом з питання про повноваження конкурсної комісії з відбору суддів до Антикорупційного суду ще не завершено. Іноземні партнери наполягають на праві вето на кандидатури суддів і неможливості повторного їх висунення. Глава парламентської фракції Блоку Порошенка Герасимов заявив, що всі питання з МВФ уже "практично узгоджено", і закон буде проголосовано у четвер, 7 червня. Член БПП Гончаренко проговорився, що депутати збираються внести до закону норму, що дозволяє подолати вето. Прем'єр-міністр Гройсман пригрозив відставкою у разі відмови депутатів голосувати за цей закон. Зрив голосування означатиме припинення фінансування МВФ та інших фінансових донорів і призведе до скорочення практично всіх бюджетних програм. Відсутність іноземного фінансування призведе до затяжному кризи у країні, яка вступила у передвиборний рік і поставить хрест на політичній кар'єрі самого Гройсмана.
  • Нацкомісія із цінних паперів і фондового ринку затвердила концепцію другого етапу пенсійної реформи, який передбачає обов'язкове персоніфіковане пенсійне накопичення вже з 1 січня 2019 р а також участь державних і приватних пенсійних фондів в управлінні цими заощадженнями. Обов'язкові внески всіх працівників – майбутніх пенсіонерів надходитимуть до неприбуткової державної організації – Накопичувального фонду.
  • Монетарний комітет НБУ виступає за збереження жорсткої політики в 2018 році навіть у разі продовження співпраці з МВФ. Крім того, члени комітету вважають малоймовірним зниження до кінця року облікової ставки. Комітет також спрогнозував збільшення інфляції у зв'язку зі зростанням світових цін на нафту, яке, можливо, буде у подальшому нівельовано через зростання цін на українські імпортні товари.
  • На початку місяця торги проходять досить спокійно, зміцнення євро відбулося через коливання пари євро-долар на міжнародних ринках: 26,13 ₴/$ (+0,02 грн), 30,67 ₴/€ (+0,20 грн), 4,22 ₴/10 (+0,02 грн).

Київ

  • Київська влада попереджає, що з 1 серпня – моменту передавання двох ТЕЦ і заводу "Енергія" від ахметовского "Київенерго" комунальному підприємству "Київтеплоенерго" – гаряче водопостачання міста буде припинено повністю, також можливий зрив початку опалювального сезону. Чиновники звинувачують у саботажі Нафтогаз, який переніс борги "Київенерго", що накопичилися за 16 років (не тільки за рахунок неплатежів населення) на комунальне підприємство. За даними Київгазу, борг індивідуальних споживачів швидко зростає та наближається до 4,5 млрд грн.

Війна

  • За офіційними даними штабу операції об'єднаних сил, за минулу добу втрат серед військовослужбовців не було. Бойові дії із застосуванням стрілецької зброї і мінометів не припиняються в околицях Донецька – у Мар'їнці, Красногорівці, Пісках, у промзоні Авдіївки, а також на приморській ділянці фронту – у Лебединському, на КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь, поблизу КПВВ "Майорськ "у селищі Зайцеве й на трасі Т-1303 “Бахмутка" – у селищах Новотошківське та Кримське.
    Персонал Донецької фільтрувальної станції був змушений ховатися від мінометного обстрілу окупантів, про пошкодження споруд поки даних немає.

Україна й світ

  • Московський суд засудив до 12 років колонії суворого режиму українського журналіста Сущенка, що був затриманий російськими спецслужбами у жовтні 2016 року за підозрою у шпигунстві. Президент Порошенко пообіцяв, що російську владу "буде покарано" за знущання над українськими громадянами.
  • Президент РФ Путін підписав закон про контрсанкції проти США та ЄС.
  • Журналісти видання BlackSeaNews повідомляють про безперервні провокації російських Військово-морських сил в Азовському морі, які затримують судна, що йдуть до українських портів Бердянськ і Маріуполь. Уже зафіксовано десятки випадків незаконних затримань і зміни маршруту слідування судів українських та іноземних судновласників. Президент України та Міністерство закордонних справ зберігають щодо цих фактів уперте мовчання та повністю ігнорують їх, порушуючи таким чином закон про оборону, який кваліфікує такі дії  як відкриту агресію.
  • Конституційний суд Молдови скасував закон про статус російської мови, як "мови міжнаціонального спілкування".

Тренди

  • Міністр фінансів Данилюк в інтерв'ю виданню "Економічна правда" заявив, що фінансових резервів для підвищення мінімальної зарплати, про що неодноразово заявляв президент Порошенко, уряд не має, оскільки підвищення мінімальної зарплати призведе до перегляду всієї тарифної сітки бюджетних працівників. Крім того, Данилюк попередив про невідворотний секвестр (скорочення) бюджету в разі відмови МВФ від продовження кредитування України.

No comments:

Post a Comment