January 05, 2018

04.01.2018: Тариф МТС в ОРДЛО зросте до 3 грн на день

Тариф МТС в ОРДЛО зросте до 3 грн на день
Тариф МТС в ОРДЛО зросте до 3 грн на день

Головні події і теми доби 04.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Тариф МТС в ОРДЛО зросте до 3 грн на день.
  • Порошенко підписав закон про протидію домашньому насильству.
  • У поліції поки немає версій у розслідуванні вбивства Нозрдовскої.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закони про протидію домашньому насильству, а також про посилення відповідальності осіб, які не платять аліменти, включаючи обмеження прав на водіння автомобіля, виїзду за кордон, а також користування вогнепальною зброєю.
  • Податкова міліція провела обшук у центральному офісі компанії Київстар за підозрою в несплаті податків на суму 2,4 млрд грн.
  • У поліції поки немає версій вбивства правозахисниці Нозрдорвскої. Прес-служба Нацполіціі повідомила, що у Вишгороді створено штаб із розслідування.
  • Виробники тютюнових виробів підрахували, що внаслідок зростання акцизів майже на 30 %, а також сировини, електроенергії та оплати праці ціна сигарет 2018 року зросте на 4-5 грн за пачку.
  • НБУ збирається переказати до бюджету частину прибутку за 2017 рік у сумі 50,5 млрд грн кількома траншами, як і попереднього року.
  • Фактор "довгих вихідних" скінчився, і на ринок вийшли інвестори, які купують валюту для виведення дивідендів. Курс гривні просів нижче від психологічної позначки за доволі великого обсягу угод: 28,01 ₴​/$ (+0,12 грн), 33,80 ₴/€ (+0,27 грн), 4,86 ​​₴/10 (+0,02 грн). Минулого року іноземні інвестори вивели з України $1,8 млрд, що перевищило прогнози НБУ.

Війна

  • За офіційними даними, за попередню добу на Донбасі поранений військовослужбовець. Українські війська у відповідь вогонь не відкривали, незважаючи на обстріли окупантів з мінометів і стрілецької зброї у районі траси Донецьк-Горлівка та на Світлодарському виступі. Спікер Міноборони повідомив про загибель 3 січня бійця-розвідника 28 бригади, проте це втрата визнана небойовою, нею займається слідство.
  • Компанія МТС, що працює під торговою маркою Vodafone, повідомила абонентам на окупованій території Донбасу про суттєве підвищення розцінок на зв'язок до 3 грн/день, пояснивши ці дії дорожнечею підтримки інфраструктури. МТС залишається єдиним оператором, за допомогою якого жителі на території ОРДЛО можуть спілкуватися з рештою України. Операторам Fenix ​​і Лугаком, які "влади республік" запустили на захопленому обладнанні Київстар, заблоковано вихід в Україну. Жителі можуть телефонувати у Росію безпосередньо, проте із Росії або із зовнішнього світу їм можна дзвонити через єдиний номер фіксованого зв'язку, що зареєстрований у Ростові.

Україна й світ


  • В окупованому Росією Криму силовики вранці 5 січня знов провели обшуки у будинках кримських татар у Сімферополі. За даними Кримської правозахисної групи, із 2014 року незаконно позбавлені волі за політичними мотивами не менше 70 осіб. Глава Меджлісу Чубаров констатував посилення тиску на кримськотатарське населення на півострові.
  • Президент РФ Путін подовжив на півроку обмеження на транзит вантажів з України до Казахстану та Киргизії територією Росії. Транзитні перевезення українських товарів через Росію автомобільним транспортом здійснюються тільки через Білорусь з обов'язковим застосуванням геотрекінга на основі системи ГЛОНАСС.
  • Компанії Фольксваген та Адідас відкинули звинувачення міністра закордонних справ України Клімкіна про свою офіційну роботу в Криму, заявивши, що повністю дотримують санкцій. Клімкін заявив, що до компаній, які дозволяють своїм рітейлерам вести продажу на території окупованого півострова, буде застосовано не тільки політичні, але й юридичні санкції.

No comments:

Post a Comment