September 06, 2017

05.09.2017: Верховна Рада прийняла новий закон про освіту

Верховна Рада прийняла новий закон про освіту
Верховна Рада прийняла новий закон про освіту

Головні події і теми доби 05.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада прийняла новий закон про освіту.
  • Путін сам запропонував ввести миротворців на Донбас.
  • Гривня продовжує дешевшати.
  • Український політв'язень Клих перебуває у російській психлікарні.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла новий закон про освіту, згідно з яким введено 12-річне навчання у школах.
    У першому читанні прийнято закон про ломбардну діяльність.
  • Незалежний член Наглядової ради Нафтогазу Проктор подав заяву про відставку з 30 вересня через зрив реформ корпоративного управління у відомстві, незважаючи на заяви чиновників уряду.
  • Вища рада правосуддя відправила у відставку голову Вищого адміністративного суду Нечитайла.
  • Рахункова палата повідомила про зростання ВВП України за підсумками півріччя в річному численні на 2,4 %.
  • Станом на 1 вересня золотовалютні резерви НБУ досягли $18 млрд, що є максимумом за останні 3 роки. За серпень вони виросли на $240 млн за рахунок розміщення облігацій і покупки валюти на міжбанківському ринку. У той самий час за підсумками липня сукупний зовнішній державний і гарантований державою борг збільшився ще на $1 млрд, перевищивши $76 млрд.
  • Гривня продовжує дешевшати: 25,95 ₴/$ (+0,05 грн), 30,86 ₴/€ (+0,02 грн), 4,49 грн/10₽. Нацбанк знову був змушений продати $20,4 млн на аукціоні, проте це не збило ажіотажний попит на валюту, оскільки не всі заявки банків було задоволено. Готівковий ринок також відреагував підйомом – у деяких обмінних пунктах курс продажу досяг 26,30 грн/$, 31,25 грн/€.

Війна

  • Обстановка на Донбасі відносно спокійна, кількість обстрілів позицій українських військ не зменшилася, проте більшість із них – неприцільні та провокаційні, зі стрілецької зброї і гранатометів. Втрат серед українських військовослужбовців за попередню добу не було.

Україна q світ

  • Росія внесла до Ради Безпеки ООН проект резолюції про введення миротворчого контингенту на Донбас, відповідно до якого обмежений військовий контингент має бути розташований уздовж "лінії розмежування" і забезпечувати безпеку спостерігачів ОБСЄ. Міністр закордонних справ Німеччини Габріель побачив в ініціативі Путіна "ознаки зміни зовнішньої політики", і заявив, що "Захід не має упустити цей шанс". МЗС України заявив, що така ініціатива не допоможе досягненню миру на сході України, а про присутність військового чи іншого персоналу країни-агресора в складі військової місії не може йтися, оскільки це "суперечить базовим принципам миротворчої діяльності ООН". У прес-релізі МЗС сказано, що ініціатива президента РФ Путіна, який підтримав введення миротворчої місії на Донбас, свідчить про намір представити війну на Донбасі внутрішньоукраїнським конфліктом. Єдиним варіантом, за твердженням відомства, є виведення окупаційних військ і найманців, а також озброєнь з території України та забезпечення надійного контролю російсько-українського кордону. Посол України при ООН Єльченко вважає, що жодна країна не відправить миротворців до України в умовах активних військових дій, отже, введення контингенту можливо тільки при "заморожуванні" конфлікту.
  • Посли ЄС, під час прийняття 6 вересня рішення щодо подовження санкцій проти Росії за окупацію Криму, мають намір додати до списку санкцій російську компанію "Кримські морські порти".
  • Прес-служба уповноваженого з прав людини повідомила, що за даними російського омбудсмена Москальникової, українського політв'язня Клиха "за власною письмовою згодою" поміщено у психіатричну лікарню Магнітогорська для проходження обстеження та лікування.
  • Президент Молдови Додон скасував участь військового контингенту своєї країни у спільних навчаннях в Україні із країнами НАТО, які пройдуть у вересні у Львівській області.

Тренди


  • Судячи з висловлювань депутатів різних фракцій у Верховній Раді, дві партії парламентської більшості категорично заперечують можливість дострокових виборів. Їх підтримує й Радикальна партія на чолі з лідером Ляшком. Для партії "Народний фронт", що має нульовий рейтинг, але є частиною правлячої коаліції, "стабільність" парламенту – єдина можливість залишитися у політичному процесі. Решта партій, що перебувають в опозиції, заявляють, що коаліції де-факто не існує через відсутність у ній необхідної кількості депутатів. Голосування відбувається у ситуативному режиму, а необхідні для прийняття законопроектів голоси президент і його оточення докуповують серед депутатів фракцій "Воля народу" і "Відродження". Більшість політологів прогнозують, що цієї осені оголошення позачергових виборів малоймовірно. Ситуація, що склалася, дає президенту Порошенку потужні важелі впливу на депутатів для "протягування" необхідних йому рішень і торпедування незручних законопроектів. Однак вимоги МВФ про проведення "непопулярних реформ" можуть призвести до лавиноподібного зростання протестних настроїв у суспільстві та зміни планів президента. Урешті-решт, рішення про припинення діяльності парламенту має прийняти саме Порошенко, який постійно заявляє, що не допустить позачергових виборів.

No comments:

Post a Comment