June 14, 2017

13.06.2017: Із початку війни на Донбасі загинуло понад 10 тис. осіб

Із початку війни на Донбасі загинуло понад 10 тис. осіб
Із початку війни на Донбасі загинуло понад 10 тис. осіб

Головні події і теми доби 13.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Із початку війни на Донбасі загинуло понад 10 тис. осіб.
  • Турчинов запропонував оголосити військовий стан на Донбасі замість АТО.
  • Розпочала роботу Рада громадського контролю при НАБУ.
  • Активісту Майдану білорусу Жизневському присвоєно звання Героя України посмертно.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про створення військових друкованих ЗМІ в період проведення "антитерористичної операції".
  • Учаснику подій на Майдані, громадянину Білорусі Жизневському посмертно присвоєно звання Героя України.
  • Закон про 75-відсоткову квоту української мови у телерадіоефірі набуде чинності 13 жовтня.
  • Почала роботу рада громадського контролю при НАБУ, главою якого обрано активіста "Автомайдану" Маселка.
  • Генеральна прокуратура провела обшуки в Укрзалізниці в рамках розслідування кримінальної справи про розкрадання великих сум державних коштів одним із заступників керівника департаменту локомотивного господарства та його спільниками.
  • Міністерство фінансів готовоподати до парламенту законопроекти, спрямовані на реформування митниці, у тому числі, на приведення митного законодавства у відповідність до стандартів ЄС.
  • Курс гривні зміцнився до психологічної позначки: 26,00 ₴/$ (-0,07 грн), 29,16 ₴/€ (-0,10 грн), 4,57 ₴/10₽ (-0,01 грн). Нацбанк викупив на аукціоні $21,8 млн.

Війна

  • Ситуація на фронті не поліпшується. За офіційними даними, на Донбасі загинув ще один військовослужбовець, 7 – дістали поранень. Обстрілу піддалося село Ольгинка поблизу Новотроїцького, пошкоджено будинки та об'єкти інфраструктури. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували застосування бойовиками у Кадіївці (колишній Стаханов) систем залпового вогню "Град". Бойовики постійно обстрілюють населені пункти поблизу Маріуполя, Авдіївку, де вчора було поранено місцеву мешканку, а також Кам'янку та селища на трасі "Бахмутка". В Авдіївці оголошено надзвичайну ситуацію через припинення газопостачання, південь і схід Донецької області постійно перебуває у зоні ризику екологічної катастрофи у зв'язку із припиненням водопостачання внаслідок обстрілів бойовиками насосних станцій.
    Заступник глави місії ОБСЄ на Донбасі Хуг заявив, що кількість жертв серед мирних жителів у зоні бойових дій збільшилася на 110 %, порівняно із минулим роком. За даними ООН, із початку війни на Донбасі загинуло більше 10 тис. осіб, серед них 2777 чол. – місцеві жителі, поранено – майже 24 тис. Понад 1,6 млн людей покинули свої будинки та стали вимушеними переселенцями.
    Спецпредставник ОБСЄ на переговорах у Мінську відвідав окуповані Донецьк і Луганськ "на запрошення католицької громади" для отримання інформації про реальну ситуацію у регіоні після блокування залізничного сполучення та захоплення бойовиками українських підприємств.

Україна й світ

  • Президент США Трамп подовжив дію санкцій проти білоруських чиновників, які було введено 11 років тому за порушення принципів демократії у країні.
  • Президент Порошенко звільнив послів України в Естонії і ПАР.
  • Адвокати оскаржили вирок колишньому директору бібліотеки української літератури в Москві Шариній, що засуджена до 4 років ув'язнення умовно за "екстремізм і розтрату державних коштів" після того, як у фонді бібліотеки було виявлено українські видання, визнані в Росії екстремістськими.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що Україна готова приєднатися до проекту нового газового коридору Угорщиною до Хорватії, на узбережжі якої зводять термінал із приймання зрідженого газу.

Тренди


  • За три із половиною роки після початку війни, секретар РНБО Турчинов нарешті запропонував законодавчо визначити статус окупованого Донбасу та створити якийсь новий штаб управління бойовими діями замість існуючого "штабу АТО". Він заявив, що звільнення Донбасу в існуючому форматі антитерористичної операції неможливо та запропонував ввести воєнний стан у районах ведення військових дій. При цьому, відповідно до Конституції, Турчинов, виконуючи обов'язки президента з лютого по червень 2014 року, зобов'язаний був оголосити стан війни та ввести воєнний стан на Донбасі. Чинний президент Порошенко також не вчинив дій, які він зобов'язаний був здійснити за вимогами Конституції. Унаслідок чого навіть після окупації і фактичної анексії території агресором – Росією, з нею не розірвано економічні зв'язки та не введено візовий режим, що дозволяє міжнародним партнерам України називати ситуацію у країні "внутрішнім конфліктом".

No comments:

Post a Comment