February 20, 2017

19.02.2017: У центрі Києва відбулися сутички активістів з поліцією

У центрі Києва відбулися сутички активістів з поліцією

Головні події і теми доби 19.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У центрі Києва відбулися сутички активістів з поліцією.
  • Захід вважає, що указ Путіна про визнання "паспортів" ОРДЛО заважає досягненню врегулювання на Донбасі.

В Україні

  • У центрі Києва в річницю подій на Майдані відбулися зіткнення активістів із поліцією. Влада повідомила, що до столиці перекинуто близько 6 тис. правоохоронців для недопущення масових заворушень. Після проведення Віче на Майдані активісти на чолі із депутатами Семенченком, Соболєвим та командиром батальйону ОУН Коханівським висунулися до Адміністрації президента для встановлення там намету, називаючи такі дії продовженням блокади ОРДЛО. Після того, як правоохоронці відтіснили протестувальників з урядового кварталу, вони змушені були повернутися на Майдан. На Європейській площі відбулися невеликі сутички з поліцією, у ході яких були затримані Коханівський і ще 4 активістів. Постраждало 10 осіб, у тому числі 2 співробітників поліції, їм надано медичну допомогу. На Майдані та навколо нього розташовано тисячі поліцейських і бійців Національної гвардії, підходи до центральної площі заблоковано парканами та металошукачами.
    На 22 лютого біля Верховної Ради заплановано спільну акцію Правого сектора, Національного корпусу та Свободи.
  • Міністр енергетики Насалик заявив, що віялових відключень в Україні поки не було, а тимчасове припинення подачі електроенергії в окремих населених пунктах із цим не пов'язано. Він стверджує, що блокада, яка триває вже 25 діб, жодним чином не позначається на українцях. За словами Насалика, альтернативою вугіллю з окупованих територій можуть стати поставки з Росії або ПАР, однак пальне коштуватиме вдвічі дорожче.
  • Глава управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Горбатюк вважає, що нове відео про розстріл активістів Майдану, яке долучено до справи адвокатами родичів "Небесної сотні", може стати доказом у суді, оскільки на відео одночасно видно активістів і співробітників спецпідрозділів, що стріляли в них.

Війна

  • Бойовики не припиняють обстрілів позицій українських військ на Донбасі. За офіційними даними, у ході боїв за останню добу загинув 1 військовослужбовець, ще одного – поранено. У ході боїв попередньої доби 9 людей поранено. Боєць, який вважався зниклим без вісті, загинув.
    Електропостачання Авдіївки відновлено, проте інтенсивні обстріли міста та його околиць тривають.

Україна й світ

  • Посольство США в Україні вважає, що визнання Росією "паспортів" самопроголошених донбаських "республік" суперечить цілям мінських домовленостей. Генеральний секретар ОБСЄ Заньєр заявив, що указ президента РФ Путіна заважає зміцненню перемир'я на Донбасі.
  • Міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу наполягає на тому, що розвиток економічних зв'язків з Росією не означає визнання Туреччиною анексії Криму.

Тренди

  • Українська влада, депутати та російське керівництво намагаються створити нові моделі врегулювання на Донбасі.
    Американське видання The New York Times повідомило про те, що депутат від Радикальної партії Артеменко передав колишньому раднику президента Трампа з національної безпеки Флинну свій план "врегулювання" ситуації в Україні. На основі цієї пропозиції американська адміністрація готувала зняття санкцій з Росії. План передбачав виведення російських військ з Донбасу та проведення референдуму з питання передачі Криму в оренду Росії на 50 або 100 років. Посол України в США Чалий заявив, що Артеменко не уповноважений представляти плани врегулювання від імені держави, а пропозицію про проведення референдуму назвав грубим порушенням Конституції.
    На зустрічі міністра внутрішніх справ Авакова із "блогерами", він запропонував обмежити постачання з ОРДЛО продукцією критичного імпорту, зокрема, вугіллям, а у зворотний бік відправляти деталі для ремонту гірничошахтного обладнання та компоненти для забезпечення роботи шахт і металургії. Один із "блогерів" констатував, що влада намагається запропонувати Заходу новий план "врегулювання" Мінськ-3 замість Мінську-2, що провалився. План із населенням не обговорювався. Мабуть, влада вважає, що думку громадян у цих питаннях не варто брати до уваги.
    У той самий час, як свідчать матеріали, що з'явилися в ЗМІ і соцмережах, Росія готує переведення ОРДЛО на самоокупність. Основою має послужити картель "Метенерго", що створений із "націоналізованих" вугільних, металургійних та енергетичних підприємств, який постачатиме продукцію до Росії через "фірму-прокладку" – Торговий дім. Звертає увагу те, що власники "націоналізованих" підприємств у цьому плані мають взяти активну участь у "відродженні регіону". Експерти, однак, мають сумніви щодо наведених у плані розрахунків і вважають модель нежиттєздатною.
  • Незважаючи на невдоволення економічним становищем і відсутністю результатів розслідування злочинів на Майдані, що зростає в суспільстві, владі поки вдається дезорганізувати громадянський рух. Показовим прикладом стали акції пам'яті й протести, заплановані на Майдані різними політичними силами та громадськими активістами. Їх проведення було рознесено у часі на 5 днів, що призвело до дезорієнтації прихильників протестів. Крім того, деякі із виступів очолили одіозні політики, зокрема, депутат Семенченко, що відштовхнуло активістів від участі в акціях. У суспільстві дозрів запит на консенсус між різними силами для рішучих змін, проте політики поки не виявляють бажання домовлятися про спільні дії.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment