February 16, 2017

15.02.2017: Кабмін ввів надзвичайний стан в енергетиці

Кабмін ввів надзвичайний стан в енергетиці
Кабмін ввів надзвичайний стан в енергетиці

Головні події і теми доби 15.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кабмін ввів надзвичайний стан в енергетиці.
  • Мінські переговорники домовилися про чергове відведення озброєнь до 20 лютого.

В Україні

  • Кабінет міністрів ввів надзвичайний стан в енергетиці. Прем'єр-міністр Гройсман засудив блокування поставок вугілля з "неконтрольованої" урядом території і назвав блокаду злочином. Він закликав учасників блокади негайно її зняти, оскільки це загрожує енергетичній безпеці України. Гройсман звернувся до РНБО із проханням вивчити вплив блокади на життя українців і "вирішити це питання". Міністр енергетики Насалик повідомив, що введення надзвичайного стану передбачає збільшення навантаження на атомні енергоблоки, підтримання потужності мінімально можливої ​​кількості енергоблоків ТЕС, що працюють, і заборону експорту вугілля. Він попередив про можливі віялові відключення за відсутності балансу виробництва та споживання електроенергії. Насалик заявив, що робота енергосистеми управлятиметься у ручному режимі, аби завантажити енергоблоки, що працюють на вугіллі газової групи, яке видобувається на контрольованій території. Директор розташованого на окупованій території Єнакіївського металургійного комбінату, що належить олігарху Ахметову, заявив, що в разі продовження блокади протягом місяця на підприємстві зупиняться доменні печі, що призведе до втрати 15 тис. робочих місць. Прес-служба компанії Ахметова ДТЕК заявила, що блокада залізничних перевезень вплинула на постачання вугілля на Зуївську ТЕС, розташовану на окупованій території, яка забезпечує подачу тепла для 15 тис. чол. При цьому в ДТЕК стверджують, що виробництво електроенергії на цій ТЕС зав'язано на марці вугілля, що видобувається на окупованій території.
  • Генеральний прокурор Луценко доручив розібратися із затвердженим НКРЕКП механізмом формування комунальних тарифів і закупівельних цін вугілля та газу, зокрема, формули “Роттердам+”. Насалик заявив, що формула  в Україні не діє, оскільки ціна антрациту, розрахована за нею, становить 3,1 тис. грн, реальна ж ціна закупівлі – 1,73 тис. грн. За підрахунками економістів, на формулі “Роттердам+” підприємства, що належать олігарху Ахметову, за рік змогли додатково заробити понад 10 млрд грн.
  • Генпрокуратура підозрює депутатів Супруненка, Костянтинівського та Шуфрича у несплаті податків на суму 150 млн грн.
  • Глава Спеціальної антикорупційної прокуратури Холодницький повідомив, що розслідування щодо голови Центральної виборчої комісії Охендовського подовжено до 13 квітня.
  • Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження за підозрою в корупції заступника глави НБУ Рожкової на підставі опублікованих у мережі Інтернет її переговорів із власниками та менеджментом банків.
  • У Білій Церкві відбувся мітинг підприємців, які вимагали негайного скасування "космічних" штрафів, перегляду тарифів на комунальні послуги та зниження їх до економічно обґрунтованого рівня, а також скасування законів і змін до Податкового кодексу, які призвели до значного посилення податкового тиску на малий і середній бізнес .
  • Гривня зміцнилася на міжбанку. Офіційний курс установлено на рівні 26,99 ₴/$ (-0,24 грн), 28,49 ₴/€ (-0,44 грн), 4,75 ₴/10₽ (+0,03 грн). Через перевищення пропозиції валюти над попитом курс долара почав знижуватися, що дало можливість НБУ викупити на аукціоні всі запропоновані банками $33,2 млн. Обсяг торгів становив $255 млн.

Війна

  • Незважаючи на зменшення кількості обстрілів, втрати українських військ зросли. За минулу добу, за офіційними даними штабу антитерористичної операції, 1 військовослужбовець загинув, 3 – поранені, 1 – травмований. Гарячими точками залишаються промзона Авдіївки та населені пункти в околицях Маріуполя, де бойовики на жоден день не припиняють обстріли та атаки.
  • У Мінську відбувся черговий етап переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Сторони домовилися відвести до 20 лютого озброєння, заборонені мінськими домовленостями. Українська делегація наполягає на залученні до процесу обміну полоненими моніторингову місію ООН із прав людини та Міжнародний комітет Червоного Хреста.
  • За оцінкою гуманітарного комісара ООН в Україні Уолкера, у країні налічується від 800 тис. до 1 млн внутрішніх переселенців. Місцева влада ледь справляються з таким навантаженням. Він вважає, що близько 200 тис. осіб повернулися на непідконтрольні території. За словами Уолкера, у регіоні йдуть справжні бойові дії, і їх ескалація може статися в будь-який момент.

Україна й світ

  • Міністр оборони США Меттіс в ультимативній формі зажадав від союзників з НАТО збільшення оборонних бюджетів до 2 % ВВП. За його словами, США більше не хочуть брати на себе непропорційно велику частку фінансування Альянсу. США, як і раніше, налаштовані на налагодження контактів з РФ, проте мають бути готові вести з нею переговори з позиції сили, якщо Росія порушить міжнародні домовленості.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Габріель оголосив, що зустріч глав МЗС "нормандської четвірки" відбудеться в Мюнхені під час саміту з безпеки 17-19 лютого.
  • Міністр закордонних справ Франції Еро застеріг РФ від втручання до процесу президентських виборів. Він попередив, що "за необхідності" буде прийнято відповідні заходи.

Тренди

  • Ґрунтуючись на цифрах Держстату, що зростання ВВП за останні півроку й за підсумками 2016 року становило 2,2 %, а в четвертому кварталі – взагалі 4,7 %, що перевищує очікування експертів і міжнародних організацій. У той самий час, за оцінкою Наймана, що заснована на даних НБУ, зовнішня торгівля минулого року була глибоко дефіцитною. Більш того, за підсумками року, згідно зі статистикою фінансового регулятора, економіка країни продемонструвала не зростання, а падіння на 4,2 %. Найман вважає, що, на відміну від цифр Держстату, перевірити які неможливо, статистика НБУ визнана міжнародними фінансовими організаціями й точніше відображає реальний стан справ в економіці.
  • За даними Фонду гарантування вкладів фізосіб, за минулий рік заборгованість банків-банкрутів зросла в 2 рази – до 243,8 млрд грн у зв'язку із підтвердженням вимог кредиторів   25   банків.   Найбільші   вимоги  кредитори  висунули до  "Дельта  Банку" – 53,7 млрд грн, банку "Фінанси та кредит" – 30,9 млрд грн, "Всеукраїнському банку розвитку" – 6,5 млрд грн, банку "Хрещатик" – 6,2 млрд грн. За минулий рік були погашені вимоги кредиторів на 10,6 млрд грн. Чиновники Фонду стверджують, що роблять усе для збереження й попередження знецінення активів ліквідованих банків і проведення відкритих аукціонів з продажу їх майна.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment