January 07, 2017

06.01.2016: Православні християни святкують Різдво

Православні християни святкують Різдво
Православні християни святкують Різдво

Головні події і теми доби 06.01.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Православні християни святкують Різдво.
  • На Україну насуваються сильні холоди.
  • Гривня продовжує стрімко дешевшати на міжбанку.
  • Адміністрація Порошенка найняла лобістів у США.

В Україні

  • Православні християни відзначили Різдво.
  • Погодні умови в Україні різко ускладнюються. Протягом найближчого тижня прогнозується зниження температури в окремих областях до –25 0С, що супроводжуватиметься шквальними вітрами та хуртовинами. Автомагістралі в деяких областях уже закрито, до Києва заборонено в'їзд вантажного автотранспорту. Служба із надзвичайних ситуацій просить водіїв утриматися від міжміських поїздок.
  • За даними Держстату, інфляція 2016 року зросла на 12,4 %. При цьому ціни на промислову продукцію зросли за рік на 35,7 %.
  • Печерський суд наклав арешт на будинок, квартиру, паркомісця для автомобілів та яхту, що належать колишньому президенту Януковичу.
  • НБУ відібрав 20 банків, які можуть брати участь у валютних аукціонах у I кварталі 2017 року, серед них – усе банки з російським капіталом.
  • Валютні резерви НБУ зросли за 2016 рік на 17 % (на $2,2 млрд) – до $15,5 млрд за рахунок отриманого кредиту МВФ ($1 млрд) і розміщення облігацій держпозики у валюті, у тому числі й під гарантії уряду США ($1 млрд). На валютних аукціонах НБУ купив близько $1,6 млрд. За оцінками експертів НБУ, цієї суми вистачить для фінансування критичного імпорту протягом 3,7 місяців.
  • Як тільки в експортерів закінчилася валюта, що накопичилася на кореспондентських рахунках за довгі новорічні вихідні, курс гривні миттєво звалився до передноворічного рівня: 27,02 ₴/$ (-0,73 грн), 28,61 ₴/€ (+1,01 грн ), 4,45 ₴/10₽ (+0,05 грн). Удар пом'якшив продаж Нацбанком $55,2 млн. Слідом за міжбанківським ринком підскочила ціна валюти й в обмінних пунктах.

Київ

  • Віце-прем'єр-міністр Кістіон запропонував Київській адміністрації включити витрати на ремонтно-будівельні роботи з модернізації електричних мереж у Міжнародному виставковому центрі для проведення конкурсу Євробачення до тарифів Київенерго. Київська держадміністрація запевняє, що тарифи для населення не зростуть.

Війна

  • Обстановка на Донбасі перед Різдвом знову загострилася. Штаб антитерористичної операції зафіксував зростання кількості обстрілів та атак бойовиків до 42. В околицях Маріуполя і в Попаснянському районі позиції українських військ піддалися артилерійському обстрілу. За офіційними даними, у ході бойових дій поранено двох військовослужбовців.

Україна й світ

  • Новий президент США Трамп відправить у відставку всіх "політичних" послів, призначених президентом Обамою. Посол в Україні Йованович – кар'єрний дипломат, тому збереже свою посаду.
  • Адміністрація президента Порошенка найняла у США професійних лобістів – компанію BGR group. Щомісячна оплата її послуг становить $55 тис. Відповідальним від України зазначено заступника глави адміністрації президента Шимківа.
  • Американська розвідка повідомила президенту Трампу про втручання Росії до виборчого процесу в США та інших фактах кібератак РФ. Трамп оголосив про свою програму боротьби із кіберзагрозами. Новим головою розвідувального відомства буде призначено сенатора-республіканця Коутса – категоричного противника окупації Криму Росією, якого РФ включила до списку санкцій та оголосила персоною "нон-грата".
  • США перекинули до Європи понад 2500 одиниць військової техніки, у тому числі 87 танків і 144 бронемашини, а також 3500 військовослужбовців. Крім того, планується перекидання вертолітної бригади. Угруповання військ посилюється задля зміцнення східних кордонів країн НАТО на тлі зростання російської військової загрози.
  • Росія оголосила про скорочення військового угруповання в Сирії. Із зони конфлікту буде виведено єдиний російський авіаносний крейсер "Адмірал Кузнєцов" і група кораблів супроводу.

Тренди


  • За останні три тижні грудня понад 128 тис. фізичних осіб-підприємців (ФОП) припинили свою діяльність. Це сталося після прийняття Верховною Радою поправок до Податкового кодексу про обов'язкову сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ) приватними підприємцями, що не  працюють. Деякі експерти прогнозують зменшення в кінцевому рахунку обсягу зібраного ЄСВ, оскільки частина підприємців, що закрили свою діяльність, працювали в сезонному режимі або при появі замовлень. Процес закриття діяльності – досить тривалий, і в майбутньому ці особи навряд чи знову відкриють власну справу. На детінізацію економіки ці дії не вплинуть. ФОП, які працювали в тіні, продовжуватимуть працювати й далі, просто виплачуючи ЄСВ. Більшість підприємців, які закрили свою фдіяльність, поповнять списки безробітних, що збільшить навантаження на бюджет.

No comments:

Post a Comment