December 15, 2016

14.12.2016: Голландський суд повернув Україні скіфське золото з Криму

Голландський суд повернув Україні скіфське золото з Криму
Голландський суд повернув Україні скіфське золото з Криму

Головні події і теми дня 14.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Голландський суд повернув Україні скіфське золото з Криму.
  • Кабмін затвердив 12-річну шкільну освіту.
  • Інформаційна атака на Приватбанк набирає обертів.
  • Депутат Савченко одноосібно домовляється про обмін полоненими з ОРДЛО.
  • Валютні обмеження подовжено ще на півроку.

В Україні

  • Конституційний суд закінчив відкриті слухання щодо визнання неконституційним "мовного закону Ківалова-Колесніченка", що розширює права російської мови. Незважаючи на те, що Верховна Рада скасувала закон 24 лютого 2014 року, виконувач обов'язків президента Турчинов не підписав його "до прийняття нового закону". Закон продовжує діяти, а новий – так і не було прийнято.
  • Кабінет міністрів схвалив нову концепцію середньої освіти, побудовану на триетапному навчанні. Загальна тривалість шкільної освіти становить 12 років.
  • Суд заарештував на 2 місяці полковника ЗСУ Без'язикова, що підозрюється у державній зраді та роботі на ФСБ. СБУ стверджує, що полковника було завербовано під час перебування в полоні у бойовиків.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Лутковська повідомила, що колекторська компанія "Дельта М Юкрейн", яка здійснювала верифікацію персональних даних переселенців за дорученням Міністерства фінансів, припинила обробку даних і видалила інформацію зі своєї комп'ютерної системи.
  • Глава НБУ Гонтарєва вважає, що без продовження зовнішнього фінансування золотовалютні резерви України зменшаться, що негативно вплине на економічну стабільність.
  • НБУ затвердив порядок інспектування та рейтингування банків, відповідно до міжнародної системи оцінки CAMELSO.
  • Нацбанк подовжив на півроку – до 15 червня 2017 року – валютні обмеження та вимогу обов'язкового продажу валютної виручки, а також добові ліміти на покупку та зняття готівки з рахунків приватними особами через наявність ризиків для цінової і фінансової стабільності.
  • Офіційний курс гривні знову знижується: 26,31 ₴/$ (+0,20 грн), 28,00 ₴/€ (+0,30 грн), 4,33 ₴/10₽ (+0,05 грн).

Війна

  • У ході боїв за попередню добу поранено 4 військовослужбовців. Під час обстрілу бойовиками пункту пропуску "Майорськ" убито мирного жителя, ще одного – поранено. Поранень дістав також прикордонник на КПВВ "Станиця Луганська".
  • Представник України на переговорах в Мінську, колишній президент Кучма, стверджує, що включення США до переговорного процесу зашкодить йому й не принесе результатів.

Україна й світ

  • Окружний суд Амстердама, керуючись конвенцією ЮНЕСКО, постановив повернути до України скіфське золото з Криму, яке експонувалося в голландському музеї. Процес повернення може початися за три місяці, протягом яких розглядатиметься російська апеляція. Після окупації Криму російська влада вважає цінності своїми. В Україні експонати буде розміщено в Національному музеї історії у Києві.
  • Нижня палата парламенту Канади затвердила угоду про зону вільної торгівлі з Україною. Воно набуде чинності після ратифікації Сенатом.
  • Видання Forbs четвертий рік поспіль називає президента РФ Путіна найвпливовішим політиком світу, оскільки він "завжди домагається поставленої мети, зневажаючи міжнародними нормами".
  • У документі, прийнятому Європарламентом за механізмом скасування безвізового режиму, передбачено введення цієї процедури в разі відмови країни-партнера від реформ і боротьби з корупцією.

Тренди

  • Депутат Савченко стверджує, що домовилася про обмін 52 українських полонених і заручників на 226 бойовиків. Представник України в гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах, заступник голови Верховної Ради Геращенко, повідомила, що відеоконференцзв'язку з обміну полоненими не відбулася через неучасть російської делегації і представників "ЛНР" і "ДНР". Таким чином, сили, що стоять за Савченко, демонструють, що вона одна спроможна зробити більше, ніж всі учасники переговорів у Мінську. Савченко неодноразово зустрічалася з ватажками бойовиків і відвідувала окуповану територію без узгодження з СБУ. Вона є членом комітету Верховної Ради з безпеки та оборони й має доступ до державної таємниці.
    Президент Порошенко вважає, що такі переговори не принесуть користі Україні та поклав відповідальність за дії Савченко на політичну силу, від якої вона обиралася, – партію "Батьківщина".
  • Прес-служба Приватбанку стверджує, що на нього йде потужна скоординована атака та підкреслює, що така кампанія спрямована проти клієнтів банку та є спробою дестабілізації політичної ситуації у країні. У соціальних мережах і ЗМІ поширюються чутки про можливу його націоналізацію. Представники Приватбанку стверджують, що всі вимоги з програми докапіталізації своєчасно виконуються. У законодавстві немає поняття націоналізації приватних компаній. Глава НБУ Гонтарєва вважає, що інформація про стан фінустанови є банківською таємницею, проте у звіті про фінансову стабільність окремою темою стала верифікація виконання банком фінансових нормативів. Заступник голови правління Приватбанку Горохівський стверджує, що 80 % депозитів є терміновими, їх швидке вилучення вкладниками неможливо, тому банк спроможний упоратися з відтоком коштів через чутки. У разі "націоналізації" ітиметься просто про зміну власників, клієнти ж  відчують.
  • Вибори держсекретарів міністерств спричинили конфлікти в трьох міністерствах, ще у трьох – конкурси зірвано. Кабмін так і не анулював їх результати, отже чиновники мають пристати до роботи з 1 січня. На посаду держсекретаря уряду претендував протеже партії "Батьківщина" Федорчук, однак прем'єр-міністру Гройсману вдалося просунути свого висуванця, міністра кабінету міністрів Саєнка.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment