December 07, 2016

06.12.2016: Із 1 січня мінімальна заробітна плата становитиме 3200 грн

Із 1 січня мінімальна заробітна плата становитиме 3200 грн
Із 1 січня мінімальна заробітна плата становитиме 3200 грн

Головні події і теми дня 06.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Із 1 січня мінімальна заробітна плата становитиме 3200 грн.
  • Україна відзначила 25-річчя Збройних сил.
  • Сервери Міністерства фінансів зазнали потужної кібератаки.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон, що підвищує з 1 січня 2017 мінімальну заробітну плату до 3200 грн на місяць. Окрім того, запроваджено штрафи за відмову допустити інспекторів до перевірки трудових договорів і нові механізми контролю у сфері зайнятості та виплати зарплати. Максимальний розмір пенсій, окрім надбавок за особливі заслуги, обмежено сумою 10740 грн.
    Парламент скасував підвищене грошове забезпечення військовослужбовцям строкової служби в особливий період у зв'язку з тим, що вони не беруть участі у військових діях. Контрактникам надано право на звільнення, якщо вони відслужили не менше 18 місяців із моменту продовження контракту. Тим, хто уклав контракт до закінчення особливого періоду, дозволено звільнятися після 24 місяців служби.
  • Комітет Верховної Ради з регламенту не зміг прийняти рішення про винесення на пленарне засідання подання Генеральної прокуратури про позбавлення недоторканності депутата Опозиційного блоку Новинського і передав право рішення голові парламенту Парубієві. Парубій повідомив, що питання про позбавлення недоторканності і притягнення Новинського до кримінальної відповідальності буде розглянуто 8 грудня.
  • Збройні сили України відзначили 25-річчя. Свято було введено Верховною Радою у 1993 році і приурочено до прийняття закону про ВСУ.
  • Компанія, що належить олігархові Ярославському, відмовилася брати участь у приватизаційному конкурсі з продажу Одеського припортового заводу, пославшись на недостатність представленої Фондом держмайна інформації про кредиторську заборгованість підприємства, що може збільшити реальну ціну придбання до більш ніж $500 млн.
  • Укрзалізниця запустила сервіс електронних скарг.
  • Із 1 січня телепровайдери зобов'язані будуть платити за трансляцію медіаконтенту у своїх мережах. Попередньо за пакет "безкоштовних каналів" або "соціальний" медіахолдинги вимагають від провайдерів близько 5 грн на місяць із кожного абонента, проте всі без винятку учасники ринку переконані, що з Нового року ціни зростуть у кілька разів.
  • Кіберзлочинці зламали сайт Держказначейства. Сервери міністерства фінансів зазнали потужної кібератаки, яка привела до припинення бюджетних платежів.
  • У вівторок валютний ринок досяг рівноваги навіть без втручання Нацбанку: 26,10 ₴/$ (-0,03 грн), 28,01 ₴​​/€ (+0,05 грн), 4,09 ₴/10₽.

Війна

  • Під час бойових дій на Донбасі, за офіційними даними, загинув військовослужбовець, ще одного поранено. Бойовики не припиняють обстрілів позицій українських військ по всій лінії фронту, за добу штаб антитерористичної операції зафіксував 45 випадків порушення режиму припинення вогню. Контрольний пункт пропуску "Мар'їнка" піддався гранатометному обстрілу і був тимчасово закритий.
  • Міністерство соціальної політики зареєструвало 1,66 млн внутрішніх переселенців.

Україна й світ

  • ЄС заборонив ввезення курятини з України у зв'язку зі спалахом пташиного грипу в Херсонській області.
  • Президент Росії Путін затвердив концепцію інформаційної безпеки, якою, відповідно до військової політики РФ, проголошено "стратегічне стримування та запобігання військовим конфліктам, які можуть виникнути в результаті використання інформаційних технологій, і вдосконалення системи забезпечення інформаційної безпеки". Міністр інформаційної політики України Стець обіцяє доопрацювати і представити РНБО нову концепцію інформбезпеки. Концепцію, яка розробляли з початку 2015 року, так і не було прийнято.
  • Згідно з повідомленням Радіо Свобода, лідери ЄС готові в другій половині грудня ухвалити рішення про продовження санкцій проти Росії ще на півроку - до 31 липня 2017 року.
  • На думку єврокомісара з питань розширення ЄС і політики сусідства Гана, якщо Україні і Грузії не буде надано безвізового режиму, то в майбутньому будуть втрачені не тільки довіра, але й політичні важелі впливу. Ган стверджує, що деякі країни ЄС ховають за механізмом припинення безвізового режиму своє небажання запроваджувати візову лібералізацію для України і Грузії.
  • Лідер кримських татар Джемілєв стверджує, що Росія ввезла на територію Криму 6 ядерних боєголовок, півострів перетворено на потужну військову базу. За його словами, в Криму встановлено режим, аналогічний радянському, проти корінного населення ведуться репресії.

Тренди

  • Низка експертів уважають, що підвищення мінімальної зарплати вдвічі з 1 січня призведе до знищення малого та середнього бізнесу і масового відходу підприємців у тінь. Виплата бюджетникам збільшеної мінімальної зарплати в 3200 грн вимагатиме адекватного зростання надходження податків. Великі підприємства зможуть адаптуватися до нових умов, на відміну від малого бізнесу. У малих містах, селищах і сільській місцевості доходи населення вкрай низькі, тому підприємці будуть змушені скорочувати персонал у зв'язку з неможливістю нести додаткове податкове навантаження або зовсім припиняти діяльність.
  • Глава Нафтогазу Коболєв уважає запаси газу в підземних сховищах достатніми для проходження опалювального сезону без закупівлі у Газпрому, навіть із урахуванням пікового споживання в лютому. При цьому він висловив готовність до укладення контракту з російською газовою монополією за умови прийнятної ціни і підписання додаткової угоди до існуючого контракту.
    Коболєв виключив підписання мирової угоди з Газпромом за результатами Стокгольмського арбітражу і вважає шанси на виграш справи щодо транзиту дуже високими. Крім того, Нафтогаз подав скаргу в німецьку комісію з регулювання у сфері енергетики на надання Єврокомісією Газпрому додаткових потужностей газопроводу OPAL і висловив готовність до резервування цих потужностей разом із польським газовим концерном PGNiG.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Яровий повідомив про рішення виплатити сім'ям співробітників, які загинули в результаті перестрілки в Княжичах, по 800 тис. грн і забезпечити їх житлом. Прокуратура свого розслідування не закінчила, проте керівництво МВС уже визнало учасників перестрілки невинними. Інцидент є демонстрацією різного ставлення влади до "правоохоронців" і військовослужбовців, які воюють на Донбасі.
  • В Інтернет потрапив запис переговорів представника президента Порошенка депутата Довгого з депутатом Онищенком, який ховається від українських правоохоронних органів у Великій Британії. Зміст розмови не став несподіванкою для українців, однак здатен іще більше погіршити ставлення до Порошенка з боку міжнародного співтовариства і навіть стати підставою для міжнародних антикорупційних розслідувань. За твердженням Онищенка, в нього є безліч подібних записів, які доводять корупцію президента і його оточення.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment