September 07, 2016

06.09.2016: Президент Порошенко виступив із щорічним посланням до Верховної Ради

Президент Порошенко виступив із щорічним посланням до Верховної Ради
Порошенко виступив із щорічним посланням до Верховної Ради

Головні події і теми дня 06.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Президент Порошенко виступив із щорічним посланням до Верховної Ради.
  • Парламент дозволив арешт судді Чауса.

В Україні

  • Осінню сесію Верховної Ради було відкрито щорічним посланням президента Порошенко, в якому він заявив, що крапку в питанні силового звільнення окупованої території поставлено. Єдиний шлях, який він бачить, - політико-дипломатичний з опорою на оборонні можливості армії, не зважаючи на те, що на Донбасі знаходиться, за його словами, 6 тисяч російських військовослужбовців. В обороні Україна повинна спиратися на власні сили. Мобілізацію та військовий стан може бути оголошено тільки в разі відновлення відкритої російської агресії. Прийняття поправок до Конституції про децентралізацію та особливий статус окремих районів Донбасу він поки що не планує. Обмін Криму на "гарантії миру" є неприпустимим. Україна повинна відновити територіальну цілісність в межах 1991 року.
    Порошенко заявив, що вступ в НАТО залишається стратегічною метою, однак рухатися в цьому напрямку потрібно поступово, тим більше, що в альянсі немає згоди з питання прийняття України.
    Він стверджує, що падіння рівня життя населення є наслідком дій Росії, проте країні вдалося уникнути дефолту. Завдання Кабінету міністрів - перехід до зростання економіки після дворічного падіння, однак розвиток стримують військові витрати, для фінансування яких потрібне якнайшвидше ухвалення закону про спецконфіскації. При цьому армія потребує підтримки волонтерів, оскільки фінансування, як і раніше, є недостатнім.
    Порошенко виступає категорично проти дострокових парламентських виборів, оскільки, на його думку, це грає на руку Путіну, тому політикам не слід "розхитувати ситуацію". Верховна Рада повинна продемонструвати ефективну роботу, особливо в частині прийняття законів про дерегуляцію та децентралізацію.
    Він наполягає на легалізації продажу земель сільськогосподарського призначення, оскільки відсутність ринку стримує інвестиції до аграрного сектора.
    Порошенко стверджує, що боротьба з корупціонерами вже почалася, але результатів поки що немає через те, що пройшло замало часу.
    Президент очікує від ЄС позитивного рішення по "безвізового режиму" для українців найближчим часом.
    Порошенко подякував депутатам за звернення до Константинопольського патріарха про надання автокефалії українській православній церкві, проте підкреслив, що церква в країні не стане державним інститутом.
    Статус державної мови повинен зміцнюватися, при цьому він вважає за необхідне поважати права національних меншин на використання їхніх рідних мов.
  • Депутати задовольнили подання прокуратури про затримання та арешт судді Чауса, якого було спіймано на хабарі. Суддя не з'явився на засідання парламенту та сховався від слідства.
  • Верховна Рада прийняла закон, який полегшує умови відбування тюремного ув'язнення та надання ув'язненим додаткових гарантій правової допомоги.
  • Держкомітет з питань кінематографії заборонив трансляцію в Україні 2 російських фільмів та 4 серіалів на підставі рішення експертної ради про наявність в них елементів пропаганди.
  • На заправках знову подорожчав скраплений газ. Експерти пов'язують зростання ціни зі скороченням поставок газу з Росії.
  • Курс гривні падає й надалі: 26,85 ₴ / $ (+0,06 грн), 29,96 ₴ / € (+0,08 грн), 4,14 ₴ / 10₽. Цього вівторка на міжбанку НБУ продав $ 40,7 млн. За твердженням регулятора, ажіотажний попит знизився. Перший віце-прем'єр-міністр Кубів стверджує, що Україна виконала всі умови МВФ для отримання третього траншу кредиту. Поповнення золотовалютного резерву НБУ за рахунок коштів МВФ має стабілізувати ситуацію на валютному ринку.

Війна

  • Ситуація на лінії фронту знову погіршується. Протягом доби зафіксовано понад 20 випадків відкриття вогню бойовиками, проте важку артилерію вони не використовували. За офіційними даними, в результаті підриву на міні загинув військовослужбовець, ще двох та одного співробітника поліції - поранено.
  • Моніторингова місія ОБСЄ стверджує, що на Донбасі обидві сторони конфлікту не виконують домовленості та не відводять важку техніку від лінії бойових дій.

Україна й світ

  • США включили до санкційного списку ще 11 компаній з Росії, окупованого Криму та безподаткових зон, пов'язаних із виробництвом та постачанням російських озброєнь. Цим юридичним особам заборонено постачати будь-які товари, що їх було вироблено в США. Всього в списку 81 компанія з 86 найменуваннями. Для підприємств, пов'язаних з Газпромом, запроваджується ліцензування поставок обладнання для розвідки або видобутку нафти та газу на арктичному шельфі.
  • В ЄС досягнуто домовленості про продовження санкцій відносно 146 осіб та 37 компаній, що пов'язані з російською агресією в Україні. Рішення планується прийняти до 15 вересня.
  • Заступник глави адміністрації президента Єлісєєв повідомив про підготовку зустрічі голів "Нормандської четвірки", яка може відбутися в Берліні найближчим часом. За його словами, президента РФ Путіна на саміті "великої двадцятки" переконали у необхідності продовження переговорів за участю президента Порошенко.
  • Країни "Вишеградської четвірки" (Чехія, Словаччина, Угорщина та Польща) проголосують в Європарламенті за надання Україні "безвізового режиму" з ЄС.

Тренди

  • Скандал з телеканалом "Інтер" - в самому розпалі. Голова МВС Аваков повідомив, що записи відео з камер спостереження підпаленої будівлі виявилися "залитими водою" та є пошкодженими. Основна версія слідства - навмисний підпал, проте підозри нікому не пред'явлено.
    Згідно з рейтингами компанії Nielsen, Інтер втратив статус "першої кнопки" для українських глядачів, опустившись на третє-четверте місце за популярністю серед різних вікових категорій. Експерти сумніваються, що скандал навколо каналу підніме його популярність. На відміну від інших каналів, що активно розвивають комунікацію з глядачами через мережу Інтернет, канал Інтер та його служби новин приділяють розвитку цього напрямку мало уваги, концентруючись на просуванні через ефір російськомовного контенту та просуваючи меседжі про дружбу з Росією та ностальгію по СРСР.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment