June 15, 2014


=== Українською ===

Дайджест подій дня 14.06.14 від ІА "Дайджести і Аналітика"


В Україні

  • Порошенко оголосив у країні 14 червня днем ​​жалоби за загиблими десантникам і прикордонникам.

Президент висловив глибоке співчуття сім'ям загиблих військових і пообіцяв дати адекватну відповідь терористам.
  • Президент України у ході зустрічі з главами силових відомств поставив вимогу до СБУ і армії взяти під контроль державний кордон.

Також СБУ поставлено завдання розслідування причин катастрофи транспортного літака ІЛ-76 в Луганську для прийняття рішення про персональну відповідальність керівників антитерористичної операції.
  • У Києві пройшла несанкціонована акція протесту під посольством РФ.

Вимоги пікетувальників - прибрати посольство з території України і визнати дії Росії в Україну агресією. Активісти перевернули машини російських дипломатів, закидали будівлю яйцями і зеленкою. Координаційна рада Майдану заявила, що не має ніякого відношення до акції протесту, яка може бути вигідна тільки ворогам України.
  • Порошенко звернувся з посланням до народу у зв'язку з трагедіями в Луганську і Маріуполі.

У тексті, розміщеному на офіційному сайті, він заявив, що 16 червня збирає РНБО з питання відновлення контролю за державним кордоном, сумує разом з усіма про загиблих і заявляє, що заради миру в Україні буде діяти рішуче і цілеспрямовано.

  • Тристоронні переговори щодо постачання газу завершилися безрезультатно і будуть продовжені в неділю, 15 червня.

Рішення з питання поставок газу не знайдено. За пропозицією єврокомісара з питань енергетики Еттінгера, переговори продовжаться завтра, 15 червня в Києві, заявив міністр енергетики і паливної промисловості Продан.

Театр військових дій

  • Вранці 14 червня по міському управлінню міліції Горлівки був нанесений авіаудар.

Відділ охорони здоров'я Горлівки повідомив, що в результаті авіаудару постраждали семеро осіб: шестеро зараз перебувають у реанімації, один загинув.
  • У Маріуполі була обстріляна вантажівка з прикордонниками - 3 військовослужбовця загинуло 4 поранено.

Про це повідомив представник Держприкордонслужби України. Випадок стався в районі заводу "Азовсталь" близько 10 години ранку.
  • Неподалік від Луганська в місті Щастя другий день йдуть активні бойові дії.

Українські військові взяли населений пункт під свій контроль.
  • Українська влада пред'являють докази військового втручання Росії в Україні.

У ході розслідування випадків у Слов'янську, Добропіллі, Луганську отримані і задокументовані численні свідчення участі військовослужбовців і найманців з РФ у військових діях та застосуванні озброєнь, які не використовуються українською армією.
  • Поряд з трасою Ізюм-Слов'янськ виявлено велике поховання трупів терористів.

Убитих прикопують як тварин в ямах, в колективних похованнях, без ідентифікації.На трасі Ізюм-Слов'янськ, де на протязі декількох днів відбувалися обстріли колон військової техніки, після проведених силами АТО протидиверсійних та пошуково-рейдових дій, були виявлені сліди поховань бойовиків. Про це повідомив спікер АТО Селезньов на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

У світі

  • Міністр закордонних справ Росії Лавров закликав США вплинути на Україну з метою припинення антитерористичної операції.

У телефонній розмові з главою Держдепартаменту Керрі він вимагав вплинути на Київ з метою припинення військових дій проти "повстанців" на сході України та створення сприятливих умов на переговорах щодо поставок газу.
  • ЄС вимагає від Росії припинити підтримку терористів на сході України.

Голова Ради Євросоюзу ван Ромпей висловив щирі співчуття народу і уряду України у зв'язку із загибеллю 49 військових у ході АТО і закликав Росію негайно припинити підтримку збройних угруповань і постачання їм зброї зі своєї території.
  • США негативно ставляться до пікетування посольства Росії в Києві.

Сполучені Штати засуджують напад на посольство Росії в Києві і закликають українську владу забезпечити належну безпеку посольства відповідно до Віденської конвенції, заявила представник Держдепартаменту Псакі.
  • НАТО опублікувало супутникові знімки танків, які проникли на територію України.

Знімки показують розташування танків Т-64 спочатку на російській військовій базі в Ростовській області, а потім на українській території.
На відміну від української бронетехніки ці танки не мали маркування або камуфляжу.

.

No comments:

Post a Comment