October 13, 2018

12.10.2018: Введено у дію рішення РНБО щодо ситуації у басейнах Чорного та Азовського морів

Введено у дію рішення РНБО щодо ситуації у басейнах Чорного та Азовського морів
Введено у дію рішення РНБО щодо ситуації
у басейнах Чорного та Азовського морів

  • Порошенко ввів у дію рішення РНБО щодо ситуації на півдні і сході країни, а також у басейнах Чорного й Азовського морів.
  • За оцінкою МВФ, Україна стала найбіднішою країною Європи.

В Україні

  • У понеділок, 15 жовтня, – вихідний день у зв'язку зі святкуванням у неділю Дня захисника України.
  • Президент Порошенко ввів у дію рішення РНБО від 12 жовтня про невідкладні заходи на півдні і сході країни, а також в акваторіях Чорного та Азовського морів і Керченській протоці. Частину президентського указу засекречено. Урядові доручено створити координаційний орган для формування консолідованих претензій до Росії для притягнення її до міжнародної відповідальності за агресію. Кабмін має оцінити наслідки агресії і окупації для оцінки забруднення навколишнього середовища на півночі Криму підприємством олігарха Фірташа "Кримський титан".
    Уряд протягом місяця має внести до Верховної Ради законопроекти про внутрішні води, територіальне море та виключну економічну зону України та про внесення змін до законів про захист кордону, в тому числі про порядок і способи залучення військових і правоохоронних формувань до виконання завдань щодо посилення охорони кордону і суверенних прав України в її виключній економічній зоні. Кабмін має протягом місяця створити інтегровану інформаційну систему про ситуацію в акваторіях Чорного й Азовського морів, а також у дельтах річок Дунай і Дніпро. МЗС доручено в односторонньому порядку, до підписання відповідного договору, визначити серединну лінію в Азовському морі, яка буде лінією держкордону, і поінформувати про це структури ООН і РФ.
  • На арсеналі в Ічні знову зросла кількість вибухів через вітер, що роздуває вогонь. Міністерство оборони повідомило, що гасіння тліючих осередків пожеж триває, на них скидають воду, проводиться розмінування навколишньої території силами піротехнічних груп Держслужби з надзвичайних ситуацій.
  • Конституційний суд визнав незаконними положення Бюджетного кодексу, котрі дозволяють Мінфіну збирати персональні дані громадян, у тому числі інформацію про банківські рахунки, для призначення пенсій, соціальних виплат і субсидій.
  • Київський міський військовий комісар повідомив, що в столиці майже 34 тис. осіб ухиляються від призову на строкову військову службу.
  • ЦВК оголосила на 23 грудня місцеві вибори в 125 новостворених територіальних громадах.
  • У черговому звіті МВФ про ситуацію у світовій економіці позиції України погіршилися. Нашу державу названо найбіднішою країною Європи, вона посідає 134 місце в рейтингу. У порівнянні з попереднім звітом, опублікованим у квітні, Україну обігнала Молдова, яка посідає 133 місце, а середня зарплата в країні ($376) перевищила українську ($325) – найнижчу в Європі.
  • Основні гривневі кошти сконцентровано в крупних держбанках. Окрім того, Мінфін розмістив ОВДП більш ніж на 5 млрд грн, чим іще більше скоротив попит на валюту, що призвело до зміцнення гривні і дало змогу Нацбанку купити через систему Matching більш ніж $15 млн: 27,93 ₴/$ (-0,06 грн), 32,32 ₴/€ (-0,07 грн), 4,23 ₴/10 (+0,04 грн).

Війна

  • Минулої доби зіткнення відбулися на Світлодарському виступі і на приморській ділянці фронту. Під Новотроїцьким, в околицях Донецька, Горлівки і в Попаснянському районі Луганської області між українськими військами й окупантами відбулися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій отримав поранення український військовослужбовець. Під Лисичанськом українські ППО збили бойовий безпілотник, уламки ракети впали на територію діючої школи.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін провів засідання Ради безпеки, на якому обговорювалося надання автокефалії Української православної церкви. Прес-секретар Путіна Пєсков заявив, що Росія захищатиме інтереси православних так само, як і росіян і російськомовних, у разі, якщо події увійдуть "у русло протиправних дій".
  • Міністр інфраструктури Омелян повідомив про передачу британськими спецслужбами українській владі даних, що свідчать про російську участь у кібератаках на Київський метрополітен і Одеський аеропорт у 2017 р.

Тренди

  • Прес-служба УПЦ Київського патріархату повідомила, що об'єднавчий собор, на якому буде створено нову єдину українську автокефальну церкву, відбудеться найближчим часом у соборі Святої Софії в Києві. Головним завданням об'єднавчого собору, крім створення нової церкви, буде обрання її предстоятеля, якому Вселенським патріархом Варфоломієм буде видано томос (дозвіл на автокефалію). Основна проблема нової церкви полягатиме в тому, що кількість парафій Московського патріархату перевищує 10 тис, тоді як в УПЦ Київського патріархату і УАПЦ – усього близько 6 тис.

No comments:

Post a Comment