August 24, 2018

23.08.2018: Під час бою під Кримським загинули 5 українських вояків

Під час бою під Кримським загинули 5 українських вояків
Під час бою під Кримським загинули 5 українських вояків

  • Окупанти атакували українські війська на трасі Бахмутка – загинуло 5 військових.
  • Мінфін прорахував 5 сценаріїв розвитку економічної ситуації в Україні.
  • Гройсман заговорив про неминучість підвищення ціни на газ для населення.
  • Колишній глава Укргазвидобування заявив, що діяв за інструкціями Мінекономіки, що очолював міністр Порошенко.

В Україні

  • Президент Порошенко "вибачився" за обіцянки в 2014 р. закінчити антитерористичну операцію "за години, а не тижні", чим породив "завищені очікування".
  • Колишнього главу "Укргазвидобування" Тамразова звільнено судом під заставу у 20 млн грн, хоча прокуратура вимагала заставу більш ніж у 500 млн. Тамразов заявив, що під час роботи в Укргазвидобуванню виконував інструкції Міністерства економіки, яке в той момент очолював нинішній президент Порошенко. Крім того, він повідомив, що відмовився давати свідчення проти колишнього міністра палива та енергетики в уряді Азарова, незважаючи на тиск на нього слідчих Генпрокуратури.
  • Прем'єр-міністр Гройсман змушений визнати, що вибору в уряду немає – ціни на газ для населення буде підвищено "на вимогу МВФ", оскільки це є критичною вимогою для видачі траншу кредиту, без якого країну очікує дефолт.
  • Мінфін схвалив "Середньострокову стратегію управління держборгом на 2018-2020 рр.", прорахувавши п'ять варіантів розвитку ситуації в Україні. Найбільш жорсткий сценарій пов'язаний із провалом курсу на 20% від прогнозу на поточний рік, тобто до 36 грн/$ в разі відмови МВФ від видачі траншу та падіння цін на українську експортну продукцію. Другий варіант передбачає різке зростання відсоткових ставок з кредитів, перш за все, облікової ставки НБУ. Третій – передбачає падіння зростання ВВП протягом трьох років на 5%, 3% і 1%, відповідно. Четвертий сценарій описує падіння первинного балансу держбюджету, що спричинить  збільшення потреби у фінансуванні. І останній – передбачає ризики надпланових фінансових зобов'язань, що пов'язано з підтримкою держпідприємств і вразливим банківським сектором.
    Мінфін прогнозує випуск єврооблігацій у національній валюті, оскільки вважає зовнішню кон'юнктуру "сприятливою. Крім того, Мінфін запропонував передати управління українським держборгом незалежный установі – офісу (агентству) з управління боргом, що має отримати право проведення "голландських" аукціонів з продажу ОВДП із пониженням ціни, взаємодіяти з інвесторами та первинними дилерами.
  • Кабмін готується до отримання траншу від МВФ, для чого уповноважив виконувачку обов'язки міністра фінансів Маркарову підписувати векселі на користь МВФ.
  • Останній торговий день святкового тижня на міжбанку виявився досить спокійним. Хоча експортери вже почали отримувати відшкодування ПДВ від Держказначейства, ці гроші ще не з'явилися на торгах, тому курс майже не змінився: 27,85 ₴/$ (-0,03 грн), 32,25 ₴/€ (-0,14 грн), 4, 06 ₴/10 (0,06 грн). Банкіри очікують ослаблення гривні вже з понеділка – велику частину сум відшкодування ПДВ, за їхніми прогнозами, буде витрачено на покупку валюти.

Київ

  • Київська влада попередила, що зварні конструкції мосту Патона через Дніпро зазнали серйозної корозії і потребують термінового ремонту. Міст відкрито 1953 року, він  ремонтувався лише одного разу – 2004 року, коли було демонтовано трамвайні колії. Закриття моста може призвести до серйозних транспортних проблем у місті. Міністерство регіонального розвитку запропонувало обладнати всі мости дистанційними датчиками контролю для запобігання трагедій, подібних до тієї, що сталася в італійській Генуї.

Війна

  • Перед оголошеним перемир'ям на фронті почалися активні бойові дії – окупанти спробували провести розвідку боєм у районі Кримського на трасі Р-66 "Бахмутка" ранком 23 серпня силами кількох рот за підтримки артилерії і мінометів. Українські війська відбили атаку, втративши при цьому 5 бійців загиблими та 7 – пораненими. Обстріли позицій з артилерії на цій ділянці продовжилися і в нічний час. Також із мінометів та артилерії позиції українських військ були обстріляні на приморській ділянці. Локальні бої і перестрілки сталися уздовж усієї лінії фронту. Контрольний пункт в'їзду-виїзду на окуповану територію "Майорськ" після обстрілу зі стрілецької зброї закрито для проїзду цивільних осіб.

Україна й світ

  • У ході телефонних переговорів із міністром закордонних справ РФ Лавровим держсекретар США Помпео підняв питання про українських політв'язнів, у тому числі про Сенцова. Європейський суд із прав людини вимагає від російської влади даних про стан Сенцова та ще 3 політв'язнів, проте Росія, яка відмовилася визнавати юрисдикцію ЄСПЛ, може не відповісти на вимогу.

No comments:

Post a Comment