May 25, 2018

24.05.2018: Слідство підтвердило, що авіалайнер MH17 було збито ракетою російського ЗРК "Бук"

Слідство підтвердило, що MH17 було збито ракетою російського ЗРК "Бук"
Слідство підтвердило, що MH17 було збито ракетою російського ЗРК "Бук"

  • Слідство підтвердило, що авіалайнер MH17 було збито ракетою російського ЗРК "Бук".
  • На Закарпатті відкрито Бескидський тунель – частинeа транспортного коридору до ЄС.
  • Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 17% річних.
В Україні
  • Серед компаній, проти яких введено санкції указом президента Порошенка, виявилася найпопулярніша в Україні російська система миттєвих розрахунків WebMoney та її дочірні компанії у Великій Британії та Україні. Крім того, санкції введено проти "гаманця родини Януковича" олігарха Курченка. Із санкційних списків зникли оператори лотерей "М.С.Л" і "Патріот".
  • Ставленик президента Порошенка глава Нацкомісії із регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Вовк відмовився від спроб знову обійняти цю посаду.
  • На Закарпатті відкрито Бескидський залізничний тунель, який є найважливішою частиною транспортного коридору до країн ЄС.
  • Як і передбачали учасники фінансового ринку, Нацбанк залишив без змін облікову ставку на рівні 17% річних.
  • Після початку великих виплат відшкодування ПДВ Держказначейством, курс гривні почав швидко падати: 26.11 ₴/$ (+0,03 грн), 30.62 ₴ / € (+0,08 грн), 4.25 ₴/10 (+0,02 грн) . Перед довгими вихідними банкіри очікують подальшого ослаблення гривні – на міжбанку відчуватиметься дефіцит валюти через зменшення потреби експортерів у продажу необов'язкової частини валютної виручки.
Київ
  • Київська влада наполягає на поділі питань постачання газу міським котельням і погашенням заборгованості перед Нафтогазом компанії Київенерго, що належить олігарху Ахметову. Відсутність гарячого водопостачання для більшості київських споживачів б'є по іміджу влади та разом із підвищенням цін на проїзд у комунальному транспорті може призвести до різкого зростання протестних настроїв городян.
Війна
  • За інформацією штабу операції об'єднаних сил, із важкої артилерії і мінометів обстріляно житлові квартали Торецька та селища Стара Миколаївка в околицях Горлівки. З метою попередження вогню окупанти окупанти розмістили знаряддя та міномети у житлових кварталах Горлівки. Інформації про втрати серед військовослужбовців і мирних жителів немає.
Україна та світ
  • Слідчі міжнародної групи розслідувачів документально підтвердили, що малайзійський авіалайнер рейс MH17 було збито у небі над Донбасом зенітно-ракетним комплексом "Бук-М1" 53-й бригади військ ППО Росії. Група опублікувала відеозапис реконструкції маршруту ЗРК із Росії до України та його повернення назад після аварії літака. Глава СБУ Грицак повідомив, що повністю встановлено коло осіб, що причетні до скоєння цього теракту, проте цей список не публікується з метою забезпечення безпеки учасників кримінального провадження.
  • Уряд підписав кредитну угоду на €211 млн під державні гарантії з Європейським інвестиційним банком. Кошти буде спрямовано на модернізацію та підвищення надійності трансформаторних підстанцій держкомпанії Укренерго. Президент Порошенко підписав закон про ратифікацію ще одного важливого завдання з ЄІБ для модернізації ділянки залізниці у напрямку Миколаєва.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер закликав російську владу продовжити процес звільнення "заручників". Він вважає, що це допоможе створити більш конструктивний клімат на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську. Крім того, Волкер наполягає на заміні російських військ на Донбасі міжнародною миротворчою місією. Спецпредставник також підкреслив, що будівництво другої гілки російського газогону "Північний потік" ставить Україну у вразливішу позицію.
  • Палата представників Конгресу США підтримала ініціативу президента Трампа про виділення Україні 2019 року військової допомоги на суму $250 млн, у тому числі й на надання летальної оборонної зброї.
  • \

No comments:

Post a Comment