January 18, 2018

17.01.2018: Нафтогаз готовий купувати російський газ "за привабливою ціною"

Нафтогаз готовий купувати російський газ "за привабливою ціною"
Нафтогаз готовий купувати російський газ "за привабливою ціною"

Головні події і теми доби 17.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Нафтогаз готовий купувати російський газ "за привабливою ціною".
  • Студентів відпустили на канікули через відсутність опалення корпусів.
  • Генпрокурор заявив про відсутність претензій до компанії ICU через відмивання "грошей Януковича".

В Україні

  • Антикорупційний комітет Верховної Ради знову не зміг розглянути питання про призначення незалежного аудитора НАБУ за парламентською квотою. Діяльність комітету заблоковано через відсутність кворуму, оскільки частина членів комітету протестують проти рішення нового його глави закрити засідання, що триває з грудня минулого року.
  • Глава парламенту Парубій заявив, що закон про "реінтеграцію Донбасу" буде проголосовано 18 січня після обговорення ще близько 50 поправок і "кількох суперечливих моментів".
  • РНБО підтримав законопроект про Національну безпеку й затвердив оборонне замовлення на 2018-2020 рр. Президент Порошенко заявив, що суму фінансування оборонного замовлення на 2018 рік збільшено на 40 %.
  • Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що підвищення цін на газ для населення не планується навіть із квітня, проте проект розпорядження уряду про зміну методики розрахунку передбачав зростання ціни газу більш ніж на 8 %.
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив про намір закуповувати російський газ за запропонованою Газпромом "привабливою ціною".
  • Адміністрації більшості вищих закладів освіти повідомили студентів про припинення очного навчання через неможливість опалення корпусів.
  • НАБУ затримало чотирьох посадових осіб із компаній братів Дубневичів – депутатів Верховної Ради від блоку Порошенка за підозрою у заволодінні 300 млн м3 газу, що належить Нафтогазу, на суму понад 1,4 млрд грн.
  • Генпрокурор Луценко повідомив, що перевірка не підтвердила порушення законодавства компанією ICU при оформленні угод із "грошима Януковича", однак перевірка участі ICU у відмиванні грошей організованим злочинним угрупованням Януковича триває, колишню главу ICU Гонтареву та нинішнього – Пасенюка "можуть допитати" у рамках розслідування. Луценко заявив, що особисто засекретив рішення Краматорського суду щодо "спецконфіскаціі", оскільки в ньому фігурують назви фірм, проти яких тривають слідчі дії. Він стверджує, що рішення Краматорського суду підтверджено ще 30 вироками. Правозахисники переконані у високій імовірності прийняття європейськими судами рішень про повернення цих грошей офшорним компаніям через процесуальні порушення. Генпрокуратура так і не виконала рішення Київського адміністративного суду за позовом Transparency International про розсекречення вироку.
  • Колишній міністр закордонних справ Дещиця заявив на допиті в суді у справі про державну зраду колишнього президента Януковича, що до президента РФ Путіна із проханням про введення військ звертався не тільки сам Янукович, а й "прем'єр-міністр" автономної республіки Крим Аксьонов. Засідання суду продовжиться 18 січня.
  • Незважаючи на період бюджетних платежів, що почався,  і продаж експортерами у зв'язку із цим необов'язкової частини валютної виручки, гривня продовжує дешевшати – вся валюта скуповується миттєво, і ринок відчуває дефіцит доларів: 28,67 ₴/$ (+0,02 грн), 34,98 ₴/€ (-0,06 грн), 5,07 ₴/10 (-0,01 грн). У грудні НБУ витратив на підтримку курсу гривні понад $182 млн, а вже 16 січня на торгах у режимі запиту кращого курсу було продано більше $46 млн.

Київ

  • Під час демонтажу "малих архітектурних форм" (кафе і кіосків) у центральному районі столиці "представник комунального підприємства" поранив із пістолета одного із підприємців. Мер Кличко заявив, що демонтаж незаконних конструкцій буде продовжено. Підприємці стверджують, що йдеться про переділ ринку та спробу осіб, близьких до керівництва міста, взяти під контроль торгові точки та ринки.

Війна

  • Обстановка на Донбасі погіршується, армія зазнає важких втрат. Унаслідок обстрілів загинув військовослужбовець, ще 2 бійця загинули та 5 – дістали поранень унаслідок підриву автомобіля на фугасі. Крім того, "Правий сектор" повідомив про загибель добровольця 16 січня.
  • Компанія МТС, що діє під торговою маркою Vodafone, оголосила, що пошкоджений оптоволоконний кабель, проведений на окуповану територію, буде відремонтовано, а зв'язок – відновлено протягом четверга, 18 січня.

Україна й світ

  • Євросоюз закликав українську владу скасувати електронне декларування доходів і витрат активістів, що займаються боротьбою з корупцією. ЄС підкреслив, що головною метою електронного декларування було усунення невиправданого розриву між доходами державних чиновників і депутатів та їх реальним рівнем життя. Дії влади щодо активістів не сприяють цілям боротьби із корупцією, а лише створюють невиправдане навантаження й тиск на неурядові організації.

Тренди


  • Адміністрація президента після оприлюднення розслідування програми "Схеми" була змушена підтвердити, що Порошенко відпочивав кілька днів у новорічні свята на Мальдівських островах. При цьому чиновники заявили, що поїздка не анонсувалася "через міркування безпеки" та здійснювалася за власний рахунок, що буде відображено в електронній декларації. Користувачі соціальних мереж і журналісти обурені, що найвища особа держави відпочиває на екзотичних островах у той час, коли не вистачає грошей навіть на навчання студентів, і переконані, що поїздка здійснювалася за рахунок бюджету.

No comments:

Post a Comment