December 13, 2017

12.12.2017 : США нададуть Україні наступного року $350 млн військової допомоги

США нададуть Україні наступного року $350 млн військової допомоги
США нададуть Україні наступного року $350 млн військової допомоги

Головні події і теми доби 12.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж
  • США нададуть Україні наступного року $350 млн військової допомоги.
  • Порошенко підім'яв під себе НКРЕКП.
  • Конституційний суд знову не зміг обрати голову.
В Україні
  • Президент Порошенко підписав закон, відповідно до якого він отримав право самостійного призначення строком на 3 місяці тимчасових членів Нацкомісії із регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Наразі комісія не має кворуму через затримку подання кандидатур на розгляд конкурсної комісії адміністрацією Порошенка.
  • Конституційний суд у черговий раз не зміг обрати голову – суддями не висунено жодної кандидатури на посаду голови суду. Вищий судовий орган залишається без керівництва вже майже 9 місяців, незважаючи на те, що вибори глави суду мали відбутися не пізніше 18 травня, після закінчення в березні повноважень попереднього голови суду Бауліна.
  • 4 радіостанції (Мелодія, KISS FM, Хіт FM і Люкс ФМ переоформили ліцензії для трансляції не більше 25 % контенту українською мовою, оскільки транслюють в ефірі 60 % пісень мовами ЄС, що відповідає положенням закону про аудіовізуальні ЗМІ. Решта мовники зобов'язані дотримувати норми про трансляцію – не менше 75 % контенту українською мовою з 7:00 до 22:00.
  • Поліція повідомила про підозру бізнесмену Димовському, власнику телеканалу ZIK і футбольного клубу "Карпати", у скоєнні ДТП у Львівській області, унаслідок якої загинула жінка.
  • Генпрокуратура оскаржить рішення судів у справах колишнього глави Національного університету податкової служби Мельника та глави Руху нових сил Саакашвілі.
  • Генпрокуратура відмовила Спеціальній антикорупційній прокуратурі у порушенні кримінальної справи щодо депутата від фракції "Воля народу" Довгого "у зв'язку з відсутністю складу злочину". На листі в САП є резолюція генпрокурора Луценка. Після того, як ця інформація просочилася у ЗМІ, Генпрокуратура заявила, що підозра щодо Довгого "потребує суттєвого доопрацювання".
  • Рейтингове агентство Moody's прогнозує зростання ВВП України наступного року на рівні 3,5 %.
  • Нацбанк визнав, що зростання інфляції значно перевищить закладене у параметрах бюджету на поточний рік.
  • У зв'язку із початком виплат відшкодування ПДВ і закриття фінансового року гривнева ліквідність різко зросла, що спричинило викид гривні на готівковий ринок і зростання курсу доларів на міжбанківському ринку та в обмінних пунктах: 27,18 ₴/$ (+0,04 грн), 31,98 ₴/€ (-0,03 грн), 4,62 ₴/10 (+0,04 грн). Банкіри прогнозують подальше ослаблення національної валюти, якщо регулятор не вийде на торги із продажем доларів.
Війна
  • Ситуація на Донбасі не змінюється – окупаційні війська не припиняють обстріли населених пунктів і позицій української армії, у тому числі, із застосуванням важкого озброєння. За офіційними зведеннями, за попередню добу загиблих і поранених серед українських військовослужбовців не було.
  • Представник України на мінських переговорах із врегулювання на Донбасі, колишній президент Кучма, повідомив, що обмін полоненими з ОРДЛО відкладається через те, що багато осіб ("заручники"), включені до списків на обмін, не бажають повертатися на неконтрольовану територію. Кучма вважає, що найближчим часом обстановка на Донбасі не зміниться, а переговори у "нормандському форматі" не принесуть результатів до закінчення президентської кампанії у Росії.
  • Військова прокуратура закрила справу  "через відсутність складу злочину" щодо колишнього голови Донецької обласної державної адміністрації Шишацького, що підозрювався у сприянні створення "Донецької народної республіки".
Україна й світ
  • Президент Трамп підписав оборонний бюджет США на наступний рік, в якому передбачено виділення $350 млн військової допомоги Україні. Посольство США в Києві повідомило, що цим документом санкціоновано передавання летального оборонного озброєння та істотно розширено параметри підтримки України у сфері оборони й безпеки.
  • Генеральна прокуратура подала до Міжнародного кримінального суду у Гаазі матеріали про присвоєння Росією приватного й державного українського майна в Криму на загальну суму понад 1 трлн грн після окупації півострова 2014 року.
  • Держсекретар США Тіллерсон у черговий раз заявив, що вторгнення Росії до України неприйнятно, тому санкції проти Росії збережуться до відновлення українського суверенітету. Тіллерсон підкреслив, що за іншими напрямками, зокрема, щодо Сирії, співпраця з РФ збережеться.
  • Представник ЄС в Україні Мінгареллі зазначив, що Україна відстає від графіку імплементації Угоди про асоціацію, зокрема, у митному законодавстві, зміні податкової політики, реформі транспорту та впорядкуванні сфери зайнятості. Він запропонував парламенту та уряду України затвердити щорічний план прийняття законодавчих актів для реалізації Угоди.
  • У кліматичному саміті у Парижі взяли участь представники 98 держав. 15 найбільших країн, у тому числі Франція та Німеччина, створили коаліцію "вуглецевого нейтралітету", що передбачає не тільки скорочення викидів вуглекислого газу в атмосферу, а й нейтралізацію наслідків таких викидів, зокрема, висаджування дерев.
  • НАТО подовжила термін повноважень чинного секретаря Столтенберга ще на два роки – до 30 вересня 2020 року.

No comments:

Post a Comment